Egy ki sem próbált modell ellen tüntet az SZFE

Számos politikus és közéleti személy fejtette ki véleményét a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) modellváltása körül kialakult ügy kapcsán: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a tüntetőknek szerencséjük van, hogy nem Gyurcsány Ferenc a miniszterelnök, mert így senki nem fogja kilőni a szemüket, Schmidt Mária pedig arról beszélt, hogy az egyetemet az 1970-es évektől kezdve kisajátította magának egy baráti társaság, ők „ülnek rajta” a mai napig.

Kincses Krisztina - Elek Nikoletta
2020. 09. 07. 20:31
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A kultúrának eddig is voltak fontos konzervatív bástyái, még a szocialista kormányok ideje alatt is, és most sem gondolják úgy, hogy a balliberális ideológiát képviselőknek ne lehetne a kultúrában részesedésük – mondta el Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Hír TV Bayer show című műsorában a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE) kialakult helyzetre reagálva. A tárcavezető kijelentette: az egyetemisták nyugodtan tüntethetnek, és szerencséjük van, hogy nem Gyurcsány Ferenc a miniszterelnök, mert így senki nem fogja kilőni a szemüket.

Nacsa Lőrinc, a KDNP frakciószóvivője a kormánypártok nevében elmondta: a modellváltást számos egyetem saját maga kérte, mert így sokkal szabadabb a gazdálkodása és a nemzetközi mozgástere – közölte. Jelezte azt is: az SZFE hallgatói egy olyan fenntartói modell ellen tüntetnek, amelyet még ki sem próbáltak, hiszen a tanév még el sem kezdődött.

Upor László, az SZFE szeptember végén távozó rektorhelyettese a vasárnapi tüntetésen arról beszélt, hogy elhalasztja az egyetemen a tanév megkezdését és meghosszabbítja a beiratkozás határidejét, a kuratórium azonban közölte: erről Upor nem tájékoztatta őket. Erre Vidnyánszky Attila, a kuratórium elnöke úgy reagált: az SZFE leköszönt vezetőit terheli a felelősség, szeptember végéig ugyanis még hivatalban vannak. Hangsúlyozta: az egyetem vezetőin és a diákokon múlik, hogy elindulhat-e az oktatás a jövő héten. – Az egyetem a magyar nemzeté, és az egész szakmát kell, hogy szolgálja – tette hozzá.

A Berliner Ensemble az SZFE-vel való szolidaritás jeleként lemondta a jövő évre tervezett Medea vendégjátékot a Vidnyánszky által vezetett MITEM fesztiválon. Vidnyánszky Attila nyílt levélben válaszolt a berlini színház intendánsának, Oliver Reesének. – Mindig azt reméltem, hogy bár eltérő a világnézetünk, mégis megértjük egymást, hogy toleránsan és nyitottan tudunk eszmecserét folytatni azokról az értékekről, amelyeket fontosnak tartunk – fogalmazott Vidnyánszky, hozzátéve: a MITEM egy nyitott fesztivál, ahol az eltérő nézeteket valló művészek továbbra is szívesen látott vendégek.

– A Színház- és Filmművészeti Egyetemet az 1970-es évektől kezdve kisajátította magának egy baráti társaság – rokonok, üzletfelek –, és ezek „ülnek rajta” a mai napig – mondta Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum igazgatója hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. – Megdöbbenve vettem tudomást arról, hogy sorra bejelentik olyan színházi rendezők meg olyan, az egyetemen tanító emberek a távozásukat, akik 76-77 évesek. Nem is tudom, hogy miért vannak még ott – fogalmazott Schmidt Mária.

Bár az SZFE diákjai még a tüntetések elején egyértelművé tették, hogy mindenféle pártpolitikától elhatárolódnak, minden jel arra mutat, hogy a balliberális politikusok képtelenek ezt a kérést tiszteletben tartani. Amellett, hogy a kibertérben is folyamatosan az SZFE ürügyén lázítják az embereket a kormány ellen, az elmúlt napokban szervezett demonstrációkon is többen megjelentek.

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke a pénteki demonstráción bukkant fel a tüntetők között, erről árulkodik a közösségi oldalára feltöltött képe is. Hadházy Ákos független parlamenti képviselő a vasárnapra szervezett tiltakozási akción tűnt fel a Kossuth téren, amiről a követőit is azonnal értesítette: bejegyzésében a jövő színészeit méltatta, majd arra buzdított mindenkit, hogy újra meg kell mozdulni, akkor történik majd változás.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP választmányi elnöke is lelkesen szorongatta a szimbolikus piros-fehér szalagot a Parlament előtt, de Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője sem maradt otthon: többedmagával vett részt a tüntetésen. Karácsony Gergely is beállt abba az élőláncba, amellyel az SZFE chartáját adogatták kézről kézre. Ez az irat azokat az alapelveket tartalmazza, amelyek mentén el tudnák képzelni az együttműködést az Innovációs és Technológiai Minisztériummal.

Karácsony Gergely már korábban is kifejezte, hogy az SZFE ügye mindennél fontosabb számára: néhány nappal ezelőtt a Facebookon jelentette ki, hogy reméli, „hamarosan olyan országban fogunk élni, ahol a hatalom a függetlenséget fogja jutalmazni, és nem azokat a talpnyalókat, akik csírájában fojtanák el a bátor művészetet”. A kommentek között viszont helyretették Karácsonyt: az egyik válaszoló szerint például a főpolgármesternek a választási ígéretekkel, nem pedig az aktuális nagy médiafelhajtásokkal kellene foglalkoznia.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.