Egynapos diagnosztikai központ nyílik az onkológián

Az Országos Onkológiai Intézet informatikai eszközöket kap több mint 600 millió forint értékben, majd egynapos diagnosztikai központot nyit 10,3 milliárd forint támogatásból az Egészséges Budapest Programnak köszönhetően. A központ lehetővé teszi majd, hogy minden vizsgálatot egy nap alatt, egy helyszínen elvégezzenek a pácienseken.

Szilágyi Anna
2019. 09. 04. 17:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A főváros történetének legnagyobb egészségügyi fejlesztése, az Egészséges Budapest Program (EBP) az Országos Onkológiai Intézetet (OOI) is támogatja: a csúcsintézmény informatikai eszközöket kap 629,3 millió forint értékben – jelentette be Polgár Csaba főigazgató mai sajtótájékoztatón. A fejlesztéssel az amortizálódott számítógépeket és nyomtatókat cserélik ki, így gyorsabb lesz a betegdokumentáció és rövidebb a várakozási idő.

Az Intézetben létrejön egy Telemedicina Központ, amely virtuális onkoteam-megbeszélésekre ad lehetőséget: vagyis nem a betegnek kell a leleteivel orvosról orvosra járnia és utaznia, hanem a leleteket osztják meg egymással az onkológusok, majd beszélnek is egymással a most kapott videokonferencia-rendszeren keresztül – fejtette ki Polgár Csaba.

A most kapott informatikai eszközök a főigazgató szerint egy nagy volumenű fejlesztés kezdetét jelentik: a tervek szerint még ebben a kormányzati ciklusban megnyílhat az egynapos onkodiagnosztikai központ 10,3 milliárd forintos támogatással. Az új létesítmény célja, hogy a diagnosztikai eljárásokat egy épületbe koncentrálja, így egy nap alatt el tudnának végezni minden vizsgálatot a pácienseken. A négyemeletes, mélygarázzsal ellátott, összesen 11 382 négyzetméteres épületben kap majd helyet a képalkotó diagnosztikán túl a patológiai, citológiai, a kutatói és az onkogenomikai részleg – sorolta Polgár Csaba.

Tóvizi Attila, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgató-helyettese emlékeztetett, a 2017-től 2026-ig tartó program keretében 700 milliárd forintot szán a kormány a közép-magyarországi régió és Budapest egészségügyi ellátásának átalakítására.

A beruházások, fejlesztések során négy centrumkórház, tizenegy országos intézet, tizenhárom társkórház és 32 szakrendelő újul meg a következő években. – A sajtóhíresztelésekkel ellentétben töretlenül halad előre a program, és idén új korszak kezdődött: a tervezésből most a gyors és hatékony megvalósításra összpontosítunk – hangsúlyozta Tóvizi Attila. A nemzeti rákellenes program célja az, hogy 2030-ra 10 százalékkal csökkenjenek a daganatos megbetegedések miatti halálozások – ennek megvalósításában az intézetnek is nagy szerepe lesz.

Pokorni Zoltán, az intézetnek is otthont adó XII. kerület fideszes polgármestere úgy fogalmazott: az utóbbi évtizedek legnagyobb egészségügyi fejlesztése valósul meg az EBP keretében. Nemcsak állami keretből fejlődik a kerület egészségügyi ellátása, hanem az önkormányzat is számos háziorvosi rendelőt újított fel, és a kerületben található, magánellátást nyújtó intézmények is sorra bővülnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.