Egyre gyakrabban érkező viharokra készülhetünk

Az előrejelzések szerint egyre gyakoribbá válhatnak hazánkban is a szélsőséges, heves, romboló természetű, a csütörtökihez hasonló viharok. Az érkező zivatarokról az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetést és riasztást ad ki, amelyek segítségével meg lehet előzni a személyi sérüléseket, és csökkenthető a károk nagysága.

Borsodi Attila - Tar Hajnalka
2019. 06. 29. 7:24
null
Számos helyen tegnap még szünetelt az áramellátás Fotó: MTI/Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Fel vagyunk készülve minden eshetőségre, a katasztrófavédelem abban a szerencsés helyzetben van, hogy a hivatásos tűzoltók mellett számos mentőszervezet és önkéntes segíti a munkánkat – fogalmazott a csütörtöki viharról kérdésünkre Dóka Imre. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője arról tájékoztatott: a belvíz-árvíz, különböző káresemények idején tartalékos csapatok is részt vesznek a mentési, a kárfelszámolási feladatokban.

– Az egyre gyakoribb heves viharok és esőzések miatt jó, ha tisztában van a lakosság azzal, milyen állapotban van a lakóháza vagy annak kéménye. Számos alkalommal találkozunk ugyanis azzal a jelenséggel, hogy a szélviharban ledőlt kémény jelentős kárt tett a tetőben – figyelmeztetett a tűzoltó főhadnagy.

A szakember szerint érdemes megnézni és komolyan venni a riasztásokat, mielőtt útnak indulnánk.

– Amennyiben a meteorológusok jégesőre, eső- és szélviharra figyelmeztetnek, lehetőleg ne abban a néhány órában akarjuk elintézni a nagybevásárlást, mert az úttestre leszakadt kisebb-nagyobb faágak és a jégeső a gépkocsinkban és az életünkben is kárt tehet – javasolta, kiemelve, hogy legalább ennyire veszélyes a kánikula és az átforrósodott lakás is.

Hőségriasztás esetén a weboldalukon megtalálható a mindenkinek elérhető légkondicionált helyiségek – mint a vasútállomások és egyéb közösségi terek – listája, ahová a legmelegebb órákban a lakosság behúzódhat.

Üveges Zoltán meteorológus a Magyar Nemzet kérdésére elmondta: az Országos Meteo­rológiai Szolgálatnál (OMSZ) veszélyjelző rendszer akár több napra előre figyelmeztetést, míg a következő néhány órára riasztást ad ki.

Ismertetése szerint ezek a veszélyjelzések az OMSZ honlapján, egy aloldalon, illetve a szervezet Facebook-oldalán érhetők el, továbbá okostelefonra is le lehet tölteni a meteorológiai szolgálat Meteora elnevezésű applikációján keresztül.

A szakember a viharokról kiemelte: a magasabb hőmérsékletű légkörben több az energia. Ezzel a viharok képződésénél több energia szabadulhat fel a felhők kialakulására.

– A globális felmelegedés hatására, néhány évtized távlatában átlagosan egy-két Celsius-fokot emelkedett a hőmérséklet, ez viszont azt jelenti, hogy nem egy-két százalékkal van több energia, hanem ez sokkal nagyobb arányban jelentkezik a légkörben, amiből viharok alakulhatnak ki – emelte ki a szakember.

Szavai szerint csütörtökön emellett azt történt, hogy egy nagyon felhevült légkör fölé érkezett egy hűvösebb légtömeg. Emiatt a viharfelhők sokkal gyorsabban és sokkal magasabbra tudtak növekedni, a 15 kilométeres magasságot is elérték.

– Ez nem példátlan, és nem lehet közvetlenül a klímaváltozás számlájára írni – fogalmazott Üveges Zoltán. Mint mondta, a meteoroló­giai szolgálat nyolc-tíz napra előre tud viszonylag pontos előrejelzést adni az időjárásról.

– Legközelebb kedden érkezik lehűlést okozó front. Az ország északkeleti és délnyugati csücskében előfordulhat egy-egy zápor vagy zivatar, de a számítások szerint közel sem olyan erős, mint csütörtökön volt – tette hozzá.

Számos helyen tegnap még szünetelt az áramellátás Fotó: MTI/Rosta Tibor

Két napja a viharos széllel járó zivatar nagyon komoly károkat okozott Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben. Közel kétezer épület, családi házak és közintézmények tetőszerkezete sérült meg, utak váltak járhatatlanná, a vihar a vasúti közlekedésben is fennakadást okozott. A zivatar kárt tett a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. hálózatában, az egyik nagyfeszültségű távvezeték tartóoszlopai dőltek ki Kisvárda közelében. Még tegnap is mintegy 24 ezer háztartásban szünetelt az áramszolgáltatás a szabolcsi településeken.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.