Egyre több a transzplantáció és egyre jobbak a túlélési esélyek

Évente több mint ötszáz szervátültetést végeznek hazánkban, ezzel felkerültünk a térség legjobb eredménnyel büszkélkedő országai közé. Az Eurotransplant-tagok közül a szívátültetések számát tekintve a második, a vese­transzplantációknál a negyedik, a májtranszplantációknál az ötödik helyen állunk. Merkely Béla kardiológus, a Semmelweis Egyetem rektora szerint a szervátültetés az egyik legmagasabb szintű ellátás.

Szilágyi Anna
2019. 10. 01. 5:50
null
Évente több mint félezer szervátültetést végeznek, de a kapacitás tovább bővíthető Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hazánk a kelet-közép-európai régió élmezőnyébe tartozik az évente elvégzett több mint félezer szervátültetéssel, de ez a kapacitás a szakorvosok szerint tovább bővíthető – hangzott el tegnap a közelgő szervdonációs és transzplantációs világnap alkalmából tartott sajtóbeszélgetésen.

Magyarországon évente több száz szervátültetést végeznek: a leggyakoribb a vesetranszplantáció, amelyből 335-öt végeztek tavaly. Ezenkívül 80 ­máj-, 62 szív-, továbbá 23 tüdő- és öt kombinált vese-hasnyálmirigy transzplantációra került sor 2018-ban. Budapesten, a Semmelweis Egyetemen (SE) minden említett szervet transzplantálnak, Pécsen vese-, illetve hasnyálmirigy-átültetést tudnak végezni, Debrecenben és Szegeden pedig veseátültetést.

Évente több mint félezer szervátültetést végeznek, de a kapacitás tovább bővíthető
Fotó: Kurucz Árpád

– A Semmelweis Egyetem az országhatárokon átívelő szervdonációt lehetővé tévő Eurotransplantban a tagok közül a szívátültetések számát tekintve a második, a vesetranszplantációkban a negyedik, a májtranszplantációkban pedig az ötödik helyen áll – hívta fel a figyelmet Merkely Béla kardiológus, az egyetem rektora, aki hangsúlyozta, a szervátültetés az egyik legmagasabb szintű ellátás.

A betegek kiválasztásával, majd felkészítésével indul a folyamat, a rendkívül komplex beavatkozást követően pedig az utógondozás, illetve utánkövetés kezdődik. A Semmelweis Egyetem klinikáin jelenleg 3500-nál is több transzplantálttal tartják a kapcsolatot az egyetem munkatársai – fűzte hozzá a rektor.

Az egyetem víziója Merkely Béla szavai szerint az, hogy a következő öt évben minden szervtransz­plantáció vonatkozásában az első három között, legalább egy szerv esetén pedig az első helyen végezzen a Semmelweis. Az első szervátültetést hazánkban 1973-ban végezték vesén, 1992-ben volt az első szív-, 1995-ben az első máj-, 2015-ben pedig az első tüdőtranszplantáció Magyarországon – sorolta a rektor.

– Utóbbit sokáig csak Bécsben tudták elvégezni, de amióta elérhető Magyarországon is, évente átlagosan húsz műtétet végeznek. Gyakran a környező országokból is érkeznek betegek, hogy nálunk végezzék el az átültetést – mondta el Rényi-Vámos Ferenc egyetemi docens, az Országos ­Onkológiai Intézet Mellkasi Központ vezetője.

Kóbori László, az SE Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának igazgatója hangsúlyozta: a májátültetéssel a beteg új életesélyt kap, újra dolgozhat, akár gyermeket is vállalhat. Magyarországon nagyon jók a túlélési eredmények, például az 1995-től napjainkig végzett 1056 májtranszplantált beteg 71 százaléka azóta is él. – Ez belgyógyászok, intenzíves orvosok, kardiológusok, koordinátorok, asszisztensek és sebészek precíz csapatmunkáját igényli – fejtette ki az igazgató.

– Magyarország felzárkózott Nyugat-Európához a transzplantációs aktivitást tekintve – mondta el Mihály Sándor, az OVSZ transzplantációs igazgatója. – A donorszám-növekedés oka az intenzív osztályos orvosok lelkiismeretes munkája, illetve az elmúlt években kiépült hatékony, ma már húsz kórházban jelen lévő koordinátori hálózatunk – összegezte Mihály Sándor.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.