Élete végéig börtönben maradhat a szállodagyújtogató

Gázpalackok mellett is tüzet gyújtott a gyanúsított, de még a tűzoltó készülékeket is eldugta, nehogy valaki elolthassa a tüzet. Egy véletlen áramkimaradás mentette meg a szálloda lakóinak életét.

Végh Attila
Forrás: ugyeszseg.hu2021. 02. 16. 14:20
Tiszakécske szállodatűz
Ha nincs áramkimaradás porig éggett volna a tiszakécskei szálloda Forrás: ugyeszseg.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bíróság február 16-án meghozott döntése értelmében nem védekezhet szabadlábon, vagyis továbbra is letartóztatásban marad az a férfi, akit előre kitervelt, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettének kísérletével, valamint közveszély okozás bűntettével vádol a Bács Kiskun Megyei Főügyészség. A Magyar Nemzet információi szerint a vádhatóság egyértelműen bizonyítottnak találta, hogy a férfi szándéka szerint ölni akart, és az sem zavarta, hogy a gyilkosságot olyan módon hajtja végre, amely mások életét is közvetlenül veszélyeztette. A főügyészség a vádlottal szemben életfogytig tartó fegyház és közügyektől való eltiltás kiszabását indítványozta. A vádlott bűnössége kérdésében a Kecskeméti Törvényszék fog dönteni májusban.

Tüzes bosszú

Felgyújtott egy tiszakécskei szállodát egy helyi férfi 2019. október 14-én hajnalban. A gyanúsított maga is ebben a szállodában lakott a barátnőjével, ahol a szintén a szállodában, de külön lakrészben élő tulajdonosnak különböző karbantartási feladatokat is elvégzett, a lakbér fejében. A büntetett előéletű férfi életvitele nem minden tekintetben nyerte el a szálloda tulajdonosának tetszését, ezért többször is próbált rá hatni azzal, hogyha nem változtat a szokásain, el kell költöznie. A lakó ezt úgy értelmezte, hogy a tulaj bele akar szólni az életébe, amit úgy akart megbosszulni, hogy elhatározta, megöli őt, úgy, hogy felgyújtja a szállót.

Ha nincs áramkimaradás, porig égett volna a tiszakécskei szálloda
Fotó: Ügyészség.hu

Robbantásra is készült

A gyújtogató beszerzett két palack lakklemosó vegyszert, amiről tudta, hogy különösen tűz- és robbanásveszélyes anyag. A gyújtogatást direkt egy olyan éjszakára tervezte, amikor barátnője dolgozik. Este kikísérte a nőt a buszhoz, azzal, hogy reggel autóval érte megy a munkahelye elé. A szállodába visszatérve összepakolta személyes dolgaikat, majd megvárta, hogy a szálló vendégei elaludjanak. Hajnalban az egyik üres szobát kinyitva szétlocsolta az egyik üveg tartalmát, az ágyra, a bútorokra és a bejárati ajtóra is öntött a vegyszerből, majd lángra lobbantotta a folyadékot. Ezután lement a szálloda konyhájába, ahol az étkezőt és a billiárd asztalt locsolta tele a vegyszerrel, valamint két gázpalack körül a padlózatra is öntött a lakklemosóból, hogy a palackokat a tűz felrobbantsa. Még mielőtt a konyhában is tüzet gyújtott volna, összeszedte a porral oltó készülékeket és azokat eldugta egy kamrába, hogy ne tudják eloltani a lángokat. A konyhát is lángra lobbantotta, tudván, ha a tűz átterjed a gázpalackokra, akkor minden fal leomlik, nem zavarta, hogy a tulajdonoson kívül életét vesztheti annak családja és több vendég is.

A szálloda konyhájában okozott tűzben gázpalackok is felrobbanhattak volna
Fotó: Ügyészség.hu

Mindenki meghalhatott volna

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűzvizsgáló szakértői szerint, ha nem veszik észre időben a bajt, az épületben tartózkodók egyike sem élte volna túl azt az éjszakát. Szerencsére az emeleten meggyújtott tűz elért egy elektromos biztosítékdobozt, ami miatt áramkimaradás keletkezett a szomszéd szobákban. Az egyik szállóvendég még nem aludt, televíziót nézett, és észlelve az áramszünetet, kiment a folyosóra megnézni, mi történt. Észrevette a füstöt és a lángokat, és azonnal riasztotta a többi vendéget és a tulajdonost. Bár a poroltókat nem találták, pokrócokkal, vízzel kezdtek neki az oltásnak. A helyi tűzoltók öt percen belül a helyszínen voltak, az emeleti és a konyhai tüzet is sikerült eloltaniuk, a konyhából a gázpalackokat időben kihozták az épületből. A gyújtogatót még aznap hajnalban sikerült elfogni, a barátnőjéért is a rendőrök mentek, de kiderült, a nőnek fogalma sem volt a tervről.

Az azóta is letartóztatásban lévő, különös visszaesőnek minősülő férfit a vádhatóság előre kitervelten, különös kegyetlenséggel, több ember életét veszélyeztetve, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletével és közveszély okozás bűntettével vádolta meg. A hatályos jogszabályok értelmezése szerint tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésre számíthat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.