Elindult a Belügyminisztérium házgyárprogramja

Tucatnyi hátrányos helyzetű család juthat korszerű otthonhoz, száz munkást tud majd foglalkoztatni a „házgyár”.

Forrás: Kossuth rádió2021. 06. 13. 11:20
TEF
Ilyen könnyűszerkezetes házak kerülnek majd ki a miskolci gyárból Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csöbör Katalin, a Fidesz miskolci országgyűlési képviselője a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában a programot üdvözölve arról beszélt, hogy

a jobb élet, a jobb lakhatás mindenkinek jár, társadalmi helyzettől függetlenül.

A kormánynak az ország minden pontján minden polgár egyformán fontos, senkit nem hagy magára, ezen az elven született a házgyár ötlete – magyarázta a politikus.

Csöbör Katalin országgyűlési képviselő
Fotó: MW

Sztojka Attila, a Belügyminisztérium Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság (BM TEF) vezetője azt hangsúlyozta: Magyarország a társadalmi felzárkózás területén egy nagyon fontos mérföldkőhöz érkezett. Az, hogy megkezdi működését a házgyár, innovációt jelent az esélyteremtésben – tette hozzá.

A kormány politikájának egyik alapja a segély helyett munka elve, ez a projekt az egyik biztosítéka a megvalósításnak.

Sztojka Attila szerint a roma közösség kultúrájának része az építkezés.
Fotó: Havran Zoltán

A főigazgató hozzátette, Miskolcon egy régi iskola átalakítása után jött létre az üzemcsarnok, vagyis maga a házgyár. Egy 23 méter hosszú gépsor adja az alapot, a korszerű szerkezet lemezből hajlítja a gerendákat, amik a házak szerkezetét képezik.

A gyár tulajdonosa a Belügyminisztérium, így az állami kézben lévő gyártás, alacsony iskolai végzettségű emberek foglalkoztatásának programjába is beleilleszkedik.

Jelenleg 13 főt foglalkoztatnak, de száz munkás is dolgozhat majd itt versenyképes fizetésért.

A BM TEF miskolci igazgatósága területén létrehozott házgyárban könnyűszerkezetes acél elemekből földszintes, 60 négyzetméter alapterületű lakóházak épülnek majd a felzárkózó települések hátrányos helyzetű családjainak. Az ilyen házak viszonylag gyorsak és költséghatékonyak, elsőként az ország egyik legszegényebb kistelepülésén, Boldogkőújfalun építenek belőlük.

Ilyen könnyűszerkezetes házak kerülnek majd ki a miskolci gyárból
Fotó: MTI

Évi száz házszerkezet készül a miskolci házgyárban

A TEF 2020-ban kezdte el a felzárkózó települések munkahelyteremtő, és foglalkoztatást elősegítő program előkészítését. Két célkitűzés volt: komfortos, életkezdést segítő bázist nyújtani a rászorulóknak, és emellett folyamatos munkát, biztos megélhetést adni a házak építőinek, a programban dolgozóknak, akik szintén ebből a célcsoportból kerülnek ki. A miskolci beruházás 110 millió forintot tett ki. Jelenleg heti két házszerkezet előszerelése készül el az üzemben, ez évi száz házszerkezet összeállítását teszi lehetővé. További összeszerelő üzemek létesítésével – az ország más részeiben – a kapacitás évi mintegy ezer házszerkezet gyártására bővíthető, ami újabb munkalehetőségeket is teremt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.