Ellenőrizni kell a kazánok mellett a kéményeket is

Megkezdődött a fűtésszezon, már a távfűtéses lakásokban is melegek a fűtőtestek. A jó idő ellenére azonban előfordulhat, hogy a gáz- vagy vegyes tüzelésű kazán karbantartása elmaradt eddig.

2019. 10. 16. 13:03
null
kéményseprő , kémény ellenőrzés
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdődött a fűtésszezon, már a távfűtéses lakásokban is melegek a fűtőtestek. A jó idő ellenére azonban előfordulhat, hogy a gáz- vagy vegyes tüzelésű kazán karbantartása elmaradt eddig, pedig érdemes erre odafigyelni. – A gázkazánok esetében a tartós üzem előtt elengedhetetlen az égőtér és a hőcserélő tisztítása – figyelmeztet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF), kiemelve, hogy ellenkező esetben a por ráéghet a hőcserélőre, emiatt a kazán hatásfoka romlik, tökéletlen égés jön létre, mindez előbb-utóbb a kazán leállásához, rosszabb esetben akár szén-monoxid-mérgezéshez is vezethet.

Kéményseprő , kémény ellenőrzés

Ma már a hazai háztartások jelentős részében van szén-monoxid-érzékelő, de a tűzoltók szerint fontos a lakástüzek ellen is bebiztosítani magunkat, és füstérzékelőt elhelyezni a lakásban, az eszköz ugyanis emberéleteket és anyagi javakat menthet meg. – Míg naponta átlagosan tizenhat lakástűzhöz riasztják a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit, az őszi-téli hónapokban megduplázódhat ez a szám. A téli üzemmódra való átállás előtt fontos szakemberrel ellenőriztetni a gázszelepek, ventilátorok és a keringetőszivattyúk működését, és a biztonsághoz a füstelvezetők, kémények vizsgálata is nélkülözhetetlen – sorolják az OKF szakemberei.

Érdemes megfogadni és betartani azt is, hogy a vegyes tüzelésű kazánok esetében kerüljük a háztartási hulladékokat, a lakkozott, festett vagy nedves fát, mert ezek amellett, hogy mérgező gázokat bocsátanak ki, fokozzák a kéményben a kátrány és a korom lerakódását is. A kémény falára lerakódott réteg pedig meggyulladhat, ami lakástűzhöz vezethet. A családi házakba a kéményseprő nem megy automatikusan, az állampolgár által foglalt időpontban végzi el az ingyenes ellenőrzést és tisztítást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.