Ellenzéki sajtóra kér pénzt az ellenzéki önkormányzatoktól a magyar újságíró-szövetség

Ellenzéki polgármestereket, képviselőket próbál a MÚOSZ arra rávenni, hogy hozzanak létre egy pénzalapot az úgynevezett „független” hírportálok támogatására – írja az Origo.

Forrás: Origo2020. 01. 29. 16:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ellenzéki polgármestereket, képviselőket próbál a Magyar Újságírók Országos Szövetsége arra rávenni, hogy hozzanak létre egy pénzalapot az úgynevezett „független” hírportálok támogatására. A MÚOSZ alapszabálya egyébként úgy kezdődik, hogy semmilyen támogatást nem fogadhat el a szervezet pártoktól – olvasható az Origo cikkében.

Egy közös pénzalap létrehozása érdekében levelet írt az ellenzéki vezetésű önkormányzatok vezetőinek Hargitai Miklós, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) vezetője – derült ki az Origo birtokába került dokumentumból.

A MÚOSZ vezetője azt szeretné, hogy az ellenzéki polgármesterek egy, a szervezet által felügyelt alapba fizessenek be, és abból finanszírozzák a helyi ellenzéki médiát. Hargitai online portálokat szeretne létrehozni, azokban a megyékben, ahol nincsen általa 'függetlennek nevezett„ sajtó. A MÚOSZ szerint nagyságrendileg 50 millió forint elegendő lenne.

Hargitai a levelében arról is ír, hogy a pénzgyűjtés célja az ellenzéki nyilvánosság létrehozása.

Ezen mondata is komoly ellentétben áll azzal, hogy a levelében máshol független sajtóról beszél. A két kategória gyakorlatilag folyamatosan összekeveredik az írásában.

Hargitai mostani levele abból a szempontból is érdekes, hogy a MÚOSZ alapszabálya úgy kezdődik, hogy a MÚOSZ az újságírók demokratikus, pártoktól és állami szervektől független, egyesületi formában működő szakmai, tájékoztató, érdekképviseleti és kulturális társadalmi szervezete. Közvetlen politikai tevékenységet nem folytat, szervezete pártoktól független – pártoknak anyagi támogatást nem nyújt, támogatást tőlük nem fogad el.

A teljes cikket az Origo portálon olvashatják el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.