Elrettentheti az embercsempészeket a bíróság gyorsan meghozott ítélete

Rekordgyorsasággal kerülnek a bíróság elé az embercsempészek, akik az esetek döntő többségében letöltendő szabadságvesztést kapnak. A Magyarországon idén elfogott embercsempészek többsége ukrán, szír, román, illetve szerb állampolgár. A migránsok leggyakrabban kamionban vagy az alvázon, vonaton megbújva lépik át illegálisan az államhatárt.

2020. 07. 10. 6:18
null
Július 7-én ezzel a Skodával kísérelt meg egy szlovák férfi hat illegális bevándorlót Ausztriába vinni Forrás: Police.hu

Rekordgyorsasággal kerülnek a bíróság elé az embercsempészek, akik az esetek döntő többségében letöltendő szabadságvesztést kapnak. A Magyarországon idén elfogott embercsempészek többsége ukrán, szír, román, illetve szerb állampolgár. A migránsok leggyakrabban kamionban vagy az alvázon, vonaton megbújva lépik át illegálisan az államhatárt.

Június 30-án fogták el azt az egyiptomi–olasz kettős állampolgárt, akit embercsempészés miatt már július 2-án jogerősen három év szabadságvesztésre ítélt a Soproni Járásbíróság, öt évre kiutasította Magyarország területéről, és mint uniós állampolgárt, három évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától az EU területén. A csempész két tételben, három-három migránst szállított Budapestről az osztrák határhoz.

Boross Zoltán ezredes, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda illegális migráció ellen fellépő egységét is irányító, nemzetközi bűnözés elleni főosztály vezetője kiemelte: a büntetés kiszabásának gyorsasága, hogy elfogása után napokon belül bíróság elé állítják a csempészt, aki az esetek döntő többségében letöltendő szabadságvesztést kap, elrettentésként lebeghet a még le nem bukott embercsempészek szeme előtt. Az ezredes meggyőződése, hogy előbb-utóbb minden embercsempészt büntetőeljárás hatálya alá vonnak.

Idézzük fel az idei, a júliusihoz hasonló gyors ítéleteket. Január 13-án bukott le egy szír és egy iraki embercsempész az M1-esen, január 17-én a Komáromi Járásbíróság három év hat hónap, illetve három év letöltendő szabadságvesztésre, valamint öt év Magyarországról történő kitiltásra ítélte őket. Január 17-én a Tatai Járásbíróság egy ukránt és egy magyar nemzetiségű ukránt ítélt négy, illetve három év hat hónap letöltendő börtönre, kitiltva őket öt évre az országból. Négy nappal az elfogásuk után máris ítélet született. Komáromban február ­10-én bukott le az a szerb, akit négy nap alatt bíróság elé állítottak, és három év letöltendő büntetést kapott, valamint öt év kitiltást. Ugyancsak Tatán február 21-én, három nappal lebukása után ítéltek két év végrehajtandó börtönre egy ukrán embercsempészt, akit öt évre kiutasítottak az országból. A Monori Járásbíróság tíz nappal elfogása után, március ­13-án öt év letöltendő börtönre ítélte azt a cseh embercsempészt, akit hat évre kiutasítottak az országból. Győrben az idei egyetlen felfüggesztett büntetését szabta ki március 17-én a járásbíró két szlovák embercsempészre, két-két év szabadságvesztést rótt ki, amelynek végrehajtását két évre felfüggesztette.

Július 7-én ezzel a Skodával kísérelt meg egy szlovák férfi hat illegális bevándorlót Ausztriába vinni
Fotó: Police.hu

Bár nem gyorsított eljárásban, ám a hazai ítélkezési gyakorlatot figyelembe véve alig néhány hónap alatt hozott marasztaló ítéletet a Siklósi Járásbíróság július elején, amikor két, 2019 szep­temberében elfogott szerb embercsempészt ítélt két-két év letöltendő börtönre, valamint négy évre kiutasította őket.

Az illegális migráció ellen fellépő rendőri egység – június 9-i állapot szerint – utolsó embercsempész-elfogása július 7-én az M1-esen volt, egy szlovák férfit fogtak el, aki hat szír migránst próbált egy Skoda Fabiában Ausztriába vinni. Január 1-je és július 9. között 116 ügyben jártak el, százötven embercsempészt fogtak el, akik összesen 796 migránst próbáltak meg Nyugat-Európába juttatni.

A Magyarországon idén elfogott embercsempészek többsége ukrán, szír, román, illetve szerb állampolgár. A csempészett migránsok nyolcvan százaléka szír. A migránsok leggyakrabban kamion­ban vagy az alvázon, vonaton megbújva lépik át illegálisan az államhatárt. Röszke, Szeged, Ásotthalom és Mórahalom térségében pedig egyre gyakoribb, hogy a migránsok alagutat ásnak a műszaki határzár alatt. Ezeket gyorsan felfedezik a határrendészek, köszönhetően a legmodernebb talajradarnak és a határ megfigyelésére használt drónoknak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.