Első világháborús emlékmű lett a hegyvidéki turulból

Helyén marad a turulszobor a XII. kerületben, és átminősítik első világháborús emlékműnek – erről döntött a XII. kerületi képviselő-testület tegnap délelőtt. Döntés született egy új, második világháborús emlékmű felállításáról és annak pályázati kiírásáról is. A testület elfogadta azt az ellenzéki módosító javaslatot is, hogy az önkormányzat hívja meg az ítélőbizottságba a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Művészeti Akadémia képviselőjét.

2020. 06. 26. 6:12
null
Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hegyvidék Önkormányzata bocsánatot fog kérni az áldozatok hozzátartózóitól azért, hogy négy olyan személynek a neve is szerepelt a jelenleg második világháborús emlékművön, akik nyilasok által elkövetett gyilkosságok résztvevői voltak. Ezeket a neveket eltávolítják a szoborról.

– A bocsánatkérést megformázom, sőt kiegészítem a saját sajnálkozásommal – mondta Pokorni Zoltán polgármester a szavazás előtt. Hozzátette: régebben a szobor megmaradása mellett tört pálcát, de a helyzet változott. Nem is tudja objektíven megítélni a kérdést, ezért nem is szavaz a szoborról.

Eltávolítják a nyilasok nevét az alkotásról
Fotó: Bach Máté

A szobor maradásának a kérdése kisebb vitát váltott ki a testületben. A baloldali képviselők azt szerették volna, hogy helyezzék át máshová, mert jelenleg a szobor a volt nyilas pártházzal szemben áll, ahol a második világháború alatt zsidókat végeztek ki. Volt olyan javaslat is, hogy a szoborparkba kerüljön az emlékmű. Végül a képviselő-testület úgy határozott: a szobor marad a jelenlegi helyén. Elfogadták azokat a ellenzéki módosító javaslatokat is, hogy az önkormányzat az elkövetett hibáért kérjen bocsánatot, és az új emlékmű pályázati elbírása kapcsán vonják be a döntésbe a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Művészeti Akadémia képviselőit is, hogy többet olyan hiba ne fordulhasson elő, mint tizenöt évvel ezelőtt. A turulszobor mostantól az első világháború hegyvidéki hőseinek állít emléket a Böszörményi úton.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.