Eperjes történelmi fricskát adott Karácsonynak

A Hídember üzenete.

2020. 06. 28. 8:54
Eperjes Kroly
Budapest, 2011. június 8. Eperjes Károly színmûvész, Budapest új díszpolgára interjút ad a Magyar Távirati Irodának az Új Színházban 2011. június 1-jén. MTI Fotó: Kollányi Péter Fotó: Kollányi Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felhévizy érdeklődéssel figyelte az elmúlt hetekben a Lánchíd felújítása körül kialakult politikai vitát. Illetve nem is vita ez igazán, sokkal inkább Karácsony Gergely próbálta politikai színtérre terelni az ügyet, de a valóság az sokkal inkább az, hogy a főpolgármester tesze-toszasága vezetett oda, hogy immár életveszélyes lett Budapest egyik csodálatos ékköve.

Szomorú ez nagyon – elmélkedett magában a hírlapíró és közben eszébe jutott Bereményi Géza Hídember című filmje, amely ugyan remek alkotás, de Eperjes Károly zseniális alakítása mellett azért is válhatott emblematikussá, mert az első Orbán-kormánynak hosszú-hosszú évek, évtizedek után végre sikerült egy nagy volumenű magyar történelmi filmet forgatni. Ez is nagyszerűen mutatja a polgári, nemzeti kormány ars poéticáját.

Most amikor ismét reflektorfénybe került a Lánchíd, érdemes felidézni Eperjes Károly szavait Széchenyiről, amit egy korábbi interjúban mondott el a film kapcsán:

„Nem kirabolni akarta ezt az országot, hanem kiemelni, fejleszteni. Adni, adni és adni akart. Az ilyen személyiség bármerre a világon mindig aktuális.”

Ezek a veretes gondolatok újraolvasva, nagyon időszerűek és komoly fricskaként is felfoghatók Budapest jelenlegi vezetése számára – gondolta Felhévizy, reménykedve abban, hogy a józan ész végül felülírja majd a kicsinyes politikai érdekeket.

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, akkor kattintson ide: magyarnemzet.hu/poszt-trauma

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.