A közeljövőben is lesz lehetőség a Pfizer-oltásra időpontot foglalni

Hazánk az első olyan uniós ország, ahol az idősek, a krónikus betegek és felnőttek után a 18 év alattiak oltása széleskörűen megkezdődhetett.

Magyar Nemzet
2021. 05. 13. 14:47
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folyamatosan csökken a koronavírus-fertőzéssel kórházban kezeltek száma, és az új fertőzöttek számában is csökkenés tapasztalható – mondta Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ Járványügyi osztályvezetője az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A szakember kiemelte: országos szinten 35 százalékos csökkenés látható az új fertőzöttek számában. Területi szempontból a legnagyobb mértékű csökkenés Tolna megyében tapasztalható ötven százalékkal, amelyet Csongrád-Csanád megye és Komárom-Esztergom megye követi 45–45 százalékkal.

Hozzátette: a legtöbb fertőzést továbbra is Budapesten és Pest megyében regisztrálták 12–12 százalékkal.

Galgóczi Ágnes hangsúlyozta: Magyarország az első uniós ország, ahol megkezdődött a 18 éven aluliak széles körű oltása

A tizennyolc éven aluliak oltása kapcsán Galgóczi Ágnes kiemelte:

– Magyarország az első olyan uniós ország, ahol az idősek, a krónikus betegek és felnőttek után a 18 év alattiak oltása széleskörűen megkezdődhetett.

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a mai napon 144 ezer regisztrált kaphat SMS-t arról, hogy a Pfizer-oltóanyagára is foglalhat időpontot péntektől keddig. Arról is szólt, hogy

várhatóan a közeljövőben is lesz lehetőség a Pfizer-oltásra regisztrálni,

ami a hazánkba érkező oltóanyag szállítmányoktól, valamint az első körös oltóanyagok érkezésétől függ majd – mondta.

A vakcinaszállítmányok kapcsán Galgóczi Ágnes közölte: a Szputnyik V oltóanyagából már a teljes szállítmány megérkezett Magyarországra. Az utolsó készletek kerültek az oltópontokra, ezért aki a Szputnyik V. oltóanyagot választja és már regisztrált, foglaljon időpontot – emlékeztetett.

Az elmúlt napon a Moderna, a Janssen és az AstraZeneca oltóanyagából is újabb szállítmányok érkeztek hazánkba. Galgóczi a számokat ismertetve elmondta: az újabb 64 800 adag Moderna-vakcinát a háziorvosok első és második körös oltásokra fogják használni, a harmincezer adag Janssen-vakcina szintén a háziorvosokhoz kerül, a 67 200 adag AstraZeneca-szállítmány pedig a második körös oltásokat fogja biztosítani.

A járványügyi osztályvezető végül arra is felhívta a figyelmet, hogy

számos, a koronavírus-fertőzésen átesett beteget érinti a Post-Covid szindróma. Ebben az esetben – fűzte hozzá – aki a gyógyulást követően bármilyen fennmaradó tünetet, panaszt tapasztal, forduljon a háziorvosához, aki a megfelelő szakrendelésre utalja majd – zárta szavait.

– Továbbra is problémát okoz a járványkezeléssel és a védőoltásokkal kapcsolatos rémhírterjesztés az interneten – erről már az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese beszélt. Kiss Róbert közölte: a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozóiroda büntetőeljárást rendelt el egy nagykanizsai férfi ellen, aki egy olyan bejegyzést tett közzé a közösségi médiában, amelyben tényként állította, hogy Nyíregyháza mellett egy kis faluban a védőoltások felvételét követően mindenki meghalt. A nyomozás során kiderült – folytatta –, hogy a minél nagyobb nézettség elérése érdekében a férfi saját maga találta ki a történetet, amely alkalmas volt a járvány elleni védekezés akadályozására. A rendőr alezredes végül rámutatott: hasonló hamis információk közzététele alkalmas arra, hogy félelmet keltsen a lakosságban, valamint akadályozza az oltási folyamatot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.