Felemás döntés született meg Strasbourgban

A „sértett” újságírók az országházi sajtótudósítás közben szándékos rendzavarást követtek el.

Munkatársunktól
2020. 05. 27. 10:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága kedden egyhangú döntéssel kimondta, hogy Kövér László, az Országgyűlés elnöke megsértette hat magyar újságíró szólásszabadsághoz fűződő jogát, amikor 2016-ban kitiltotta őket a Parlamentből határozatlan időre – adta hírül az Index.

Az Országgyűlés Sajtóirodája a döntéssel kapcsolatban közölte: az érintett újságírók parlamenti belépésének felfüggesztése az országházi sajtótudósítás rendjére vonatkozó házelnöki rendelkezés szándékos megsértése miatt történt, a bíróság ítélete pedig számos ponton alátámasztotta a magyar kormány perben képviselt álláspontját. Így az újságírók kérelmével szemben elismerte, hogy a sajtó általi felvételkészítési lehetőség korlátozása, a szabályszegők szankcionálása a véleménynyilvánítás szabadsága korlátozásának jogszerű céljai közül kettőnek is megfelelt.

A bíróság kimondta azt is, hogy a parlamenti működés zavartalanságának biztosítása, valamint a képviselők jogainak védelme legitim korlátozási indokok, ugyanakkor a meghozott intézkedés arányosságának vizsgálata során azt állapította meg, hogy a belépési jog felfüggesztésére vonatkozó korábbi, a konkrét ügyben alkalmazott eljárási szabályok nem voltak kellően részletezettek. A bíróság egyetértett a kormány álláspontjával abban is, hogy az újságírók azzal, hogy nem tartották tiszteletben a tudósítás szabályait, tudatosan vállalták a kockázatát annak, hogy szankcionálhatják őket – közölte a sajtóiroda.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.