Felfüggesztették az eljárást a kispesti tanú ügyében

2019 nyarán fordult lapunkhoz egy vállalkozó, K. G., akit állítása szerint megkárosítottak egy korrupciós ügylet miatt Kispesten, miután nem fizették ki neki az utólag elrendelt pótmunkák ellentételezését az Almavirág tér felújításakor. A férfi később a Hír TV-nek úgy nyilatkozott, hogy az ex-MSZP-s Lackner Csabának kellett csúszópénzt adnia, a politikus ezért rágalmazás miatt pert indított. A bíróság jelenleg felfüggesztette ezt az eljárást, ameddig tart a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozása.

2021. 05. 06. 7:30
null
Gajda Péter polgármester és Lackner Csaba képviselő felosztotta a kispesti politikai piacot Fotó: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Március utolsó napján folytatódott a Pesti Központi Kerületi Bíróságon az a per, amelyet Lackner Csaba kispesti ex-MSZP-s önkormányzati képviselő indított a Magyar Nemzet egyik forrása ellen. K. G. építési vállalkozó, aki 2015-ben alvállalkozóként újította fel a kerületi Almavirág teret, és aki először számolt be lapunknak a XIX. kerületi korrupciógyanús ügyek mögött álló cégekről és személyekről. Mint arról korábban írtunk, K. G. 2019 nyarán tett feljelentést a rendőrségen, miután állítása szerint nem kapta meg azt a pénzt, amely a pótmunkák elvégzése miatt szerinte járt volna neki az Almavirág tér felújítása után. A kisvállalkozónak összesen 1,7 millió forintnyi kára keletkezett, amely miatt a cége csődbe ment, és további munkáktól is elesett. Lackner a vállalkozó Hír TV-beli nyilatkozata miatt indított rágalmazási pert. Az MSZP-ből kirúgott képviselő a lapunk birtokába került bírósági irat szerint azt állítja, hogy sosem egyeztetett K. G.-vel az Almavirág tér felújításáról, valamint nem is kapott, nem is kért pénzt a projekt kapcsán. A beadvány szerint Lackner sérelmezi, hogy többen is arra utaltak a történet nyilvánosságra kerülése után, hogy a jövőben „csak fenntartásokkal kívánnak vele együttműködni”.

A kispesti Almavirág tér a Google Mapson:

Kispesti cégháló

K. G. ügye és az általa elmondottak kapcsán rajzolódott ki először lapunknak, hogy kik a kispesti önkormányzati megbízásokat tömegesen elnyerő cégháló tagjai és a cégek valódi vezetői. Lapunk a kispesti hangfelvételekhez csak jóval azután jutott hozzá, hogy K. G. jelentkezett a Magyar Nemzetnél a történetével, a férfi mellesleg nem tudott felvételekről azok nyilvánosságra kerülése előtt. A vállalkozó által elmondottak illeszkedtek ahhoz a képhez, amely a hangfelvételek nyomán alakult ki a történtekről. Lackner Csaba megfogalmazásában: „Vannak olyan emberek, akik a kerületi politikában azt mondják, ha évente nem keresed meg a százmillió forintot, akkor hülye vagy. Az is igaz, aki jól csinálja, nem a büdzséből veszi el, hanem olyan emberekkel köt szerződést, külső vállalkozóktól jön vissza” – mondta a politikus a lapunk által közzétett felvételeken.

A szisztéma lényege, hogy látszólag egymástól különálló cégek indulnak az önkormányzati tendereken, Kispest esetében ilyenek az Anildia Kft., a Compassion Kft. vagy például az M-Bond Kft., illetve a Bau-Gép 2000 Kft. A papírok szerint ezekhez a cégekhez semmi köze Somogyi László vállalkozónak – Somogyi Lászlóné MSZP-s önkormányzati képviselő volt férjének –, ám Somogyi mégis rendre feltűnt az önkormányzati projektek helyszínein. Amikor pedig lapunk egy elérhetőséget kért a Compassionhöz a Hamvas Irodaházban, akkor meglepetésünkre Somogyi László nevét és telefonszámát kaptuk meg, pedig a cégnek nem volt tisztségviselője.

Somogyi Lászlóné MSZP-s önkormányzati képviselőt (jobbra) számos alkalommal támadták a volt férje, Somogyi László (balra) által nyert közbeszerzések miatt Fotó: Facebook

Mint azt lapunk korábban megírta: a vállalkozó által elmondottakból, az átadott dokumentumokból és a hangfelvételekből az derül ki, hogy a közbeszerzéseken nyertes cégek úgy húznak extra profitot, hogy kiadják a munkát egy alvállalkozónak, majd az továbbadja egy másik alvállalkozónak – egyre olcsóbban, mivel már az induláskor túlárazottak a projektek. A legtöbb esetben a valós kivitelező és a pályázat nyertese közé beiktatnak legalább egy céget, de előfordult, hogy kettőt is. Ezeket a cégeket Somogyi László informálisan mozgatja, többnyire a tendereken is együtt indulnak.

K. G. a túlárazásokra számos példát említett lapunknak, ezek egyike a kispesti piac mosdóinak 2015-ös felújítása volt, amelyre nyolc és fél millió forintot kapott a kispesti önkormányzattól a nyertes vállalkozó.

A valós munkákat azonban továbbpasszolta K. G. cégének, aki nagyjából feleennyiért végezte el a felújítást.

A bíróság felfüggeszti az eljárást

Az ügy pénteki tárgyalásán a bíróság úgy döntött, hogy felfüggeszti az eljárást, ugyanis a Nemzeti Nyomozó Iroda úgy tájékoztatott, hogy az Almavirág tér felújítása kapcsán nyomozás folytat a Nemzeti Nyomozó Iroda, amelynek időtartamáról a hatóság úgy nyilatkozott: „az eljárás befejezésének időpontja és módja jelenleg nem prognosztizálható”.

A tárgyalási napon tanúként jelent meg A. Z., aki amellett, hogy a Bau-Gép 2000 Kft. vezetője, a Somogyi-érdekeltségű Compassion Kft. műszaki vezetője is – ami jól mutatja a cégek közötti összefonódást. A tárgyalási napon meghallgatták Patek Gábort is, az önkormányzat Vagyongazdálkodási és Városüzemeltetési Irodájának a korábbi vezetőjét, aki elmondta, az önkormányzatnál neki nem volt tudomása arról, hogy a felek között elszámolási vita van. Patek elmondta, az Almavirág tér esetében nem beszélhetünk közbeszerzésről, ez az önkormányzat saját beszerzése volt, amelyben a munkát elnyerő cégnek nem kellett bejelentenie, hogy alvállalkozót foglalkoztat, viszont ebben az esetben a fővállalkozó úgy kezeskedik az alvállalkozóért, mintha ő végezné a munkát. A korábbi irodavezető megerősítette a bíróság előtt, hogy a munkálatok helyszínén találkozott K. G.-vel, ő végezte a felújítást. A bíróság pótmunkára irányuló kérdésére elmondta: egy nagyobb betonfelület elbontása, elszállítása volt a feladat, amelynek egy részét jóváírták, egy részét viszont nem tartották jogosnak.

Lackner Csaba: Nincs szerepem az Almavirág tér felújításában

A Magyar Nemzet kérdéseket intézett Lackner Csabához az Almavirág tér felújítása és a K. G. elleni rágalmazási per kapcsán. Az önkormányzati képviselő úgy nyilatkozott, hogy 2019 novemberében tett feljelentést K. G. ellen nagy nyilvánosság előtt elkövetett, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazás vétsége miatt.

Az önkormányzati képviselő emlékeztetett: a Hír TV 2019. október 25-én leadott Informátor című műsorában K. G. azt állította, hogy a kispesti Almavirág tér felújításának a vállalkozói díjából ő kétmillió forintot kért és kapott vissza, továbbá a K. G.-nek járó 12 millió forintból is kért további kétmillió forintot Somogyi Lászlónak, ám Lackner Csaba szerint nem történt ilyen. Lackner Csaba emlékeztetett arra, hogy a hatóságoknak nem így mesélte a történetet a vállalkozó – ami az NNI-nek a bíróság számára küldött válaszából is kitűnik –, ott arra hivatkozott, hogy a pótmunkák után járó pénzt nem kapta meg.

Kérdésünkre kifejtette: önkormányzati képviselőként és magánszemélyként sem szakmai, sem gazdasági viszonyban nem állt K. G.-vel. Ugyanakkor az ügyvezetése alatt álló Perfekt-Terv Kft. mint társasházkezelő cég rendelt meg munkát a vállalkozó cégétől az általa kezelt társasházaknak.

Lackner Csaba a kispesti önkormányzat 2019-es alakuló ülésén
Fotó: Katona Vanda

K. G. egyik legérdekesebb bizonyítékai az ügy kapcsán a Lackner Csabával váltott sms-ei. Ezekből külső szemlélőnek úgy tűnhet: Lackner szinte projektmenedzserként lép fel egy beruházásnál, amikor olyan üzeneteket küldött K. G.-nak, hogy például várja a sittmérleget, illetve ehhez hasonló tartalmú üzenetekről van szó. Lackner Csaba úgy nyilatkozott a Magyar Nemzetnek ezzel kapcsolatban: az üzenetek egy másik, XVIII. kerületi társasháznál végzett munkák kapcsán születtek, amelyen együtt dolgozott az ő és K. G. cége. Kiemelte: az Almavirág tér kivitelezési munkáinak az elvégzésében semmilyen szerepe nem volt.

A bíróság a nap végén úgy döntött, hogy felfüggeszti az eljárást a kispesti ügyek kapcsán folytatott büntetőeljárás lezárásig. Lackner Csaba és ügyvédje fellebbezést terjesztett elő ez ellen, ugyanis álláspontjuk szerint elfogadhatatlan, hogy „a bíróság az igazmondási kötelezettséggel nem rendelkező vádlott bizonyítékokkal alá nem támasztott kijelentései alapján döntött az eljárás felfüggesztéséről”. Lackner Csaba továbbá arra is felhívta a figyelmet, hogy a Nemzeti Nyomozó Irodának küldött bírói kérdés kapcsán a hatóság által küldött válaszban az ő neve nem szerepel. Illetve azt a körülményt is furcsállta, hogy az Almavirág tér felújítására 2015 őszén került sor, K. G. a feljelentést pedig 2019 augusztusában tette meg.

Ez utóbbiról K. G. lapunknak úgy nyilatkozott, hogy többek közt azért várt, hogy összegyűjtse a szükséges bizonyítékokat, papírokat. – Lackner úr párttársai kihozták nekem a szükséges iratokat az önkormányzattól, amivel meg tudtam tenni a feljelentést – mondta a vállalkozó. Az iratok között vannak szerződések, referenciaigazolások, amelyeket végül beadott a rendőrségre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.