Felkészült az erőszakos határsértésekre a rendőrség

A bűnügyi felderítés szerint a migránsok újabb erőszakos határsértési kísérletekkel próbálkozhatnak .

Végh Attila
Forrás: police.hu2020. 08. 10. 11:10
Röszke 20200805
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Augusztus 10-ére virradó éjjel húsz olyan illegális bevándorló bejutását akadályozták meg a rendőrök a magyar–szerb határ csongrádi szakaszán, akik a kerítést erőszakos módon, drótvágókkal próbálták megrongálni, létrával próbálták megmászni. A rendőrök szerint az utóbbi hetekben egyre elterjedtebb a határsértők körében a létrás módszer, egyszerre öt-hat migráns fut neki a létrával a műszaki zárnak, középkori várostromok filmjeiből ellesett taktikával. A sikertelen áttörési kísérletek után a létrákat is visszaviszik, hogy felhasználhassák egy következő akcióhoz. Szerbia területén öt-hatezer, Szabadka és Palics környékén mintegy háromszáz-ötszáz illegális migráns tartózkodik jelenleg, 95 százalékuk fiatal, 35 év alatti férfi, akik egyre türelmetlenebbek, erőszakosabbak, mindenre elszántak, hogy eljussanak Európa nyugati felébe.

A bűnügyi felderítés információi szerint olyan afgán és szír menekültek állhatnak az elmúlt napok erőszakos határsértési kísérletei mögött, akiket már többször is elfogtak Magyarország területén a határrendészek, és visszakísértek a magyar–szerb határ túloldalára. Ezeknek a migránsoknak már elfogyott a pénzük. A szerb embercsempészek a felderítők szerint ezer euróért háromszor próbálják meg átkísérni az illegális bevándorlókat a határon, a következő kísérlethez már újra kérik a pénzt. A szabadkai rendőrök nem képesek kezelni a helyzetet, a két hónappal korábban elrendelt – a szerb rendőrséget érintő 1060 fős – létszámbővítés szerint nyolcvan egyenruhás rendőr kellene a szerb kisváros és a határátkelőhely állományának bővítéséhez, a hiányt még nem sikerült pótolni. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai napi kapcsolatban vannak a szerb rendőrökkel. A Magyar Nemzet információi szerint ez a létszámhiány lehet az oka, hogy a szerb rendőrök nem intézkedtek az elmúlt hét több, erőszakos, a magyar rendőrök testi épségét is veszélyeztető határáttörési kísérlet ügyében. Nenad Sekulić, a szabadkai rendőr igazgatóság vezetője ígéretet tett arra, hogy szolgálat átszervezéssel több rendőrt küld a határ felé vezető utakra, illetve a határ közvetlen közelébe, ha a magyar határvadászok jelzik, hogy újabb nagyobb csoport készül erőszakos határáttörési kísérletre szerb oldalról.

Mint ismeretes augusztus 7-én egy 19 fős, arcát sállal eltakaró erőszakos csoport kövekkel és üvegekkel dobálta meg a magyar rendőröket, hogy azok hátrább húzódjanak a műszaki határzár vonalától és a határsértők átmászhassanak a kerítésen. Augusztus 5-én Röszkénél egy még nagyobb, csaknem százfős csoport próbálkozott erőszakos áttöréssel. Éjfél után a hőkamerákon keresztül észlelték a csoportot a röszkei rendőrök, a migránsok a műszaki határzár hat pontján gyülekezve egyszerre próbáltak meg bejutni Magyarország területére, hogy így osszák meg a határvadászok erejét, s azok ne tudjanak minden áttörési ponthoz elegendő rendőrt és katonát irányítani. A határsértési kísérlet közben itt is megdobálták a rendőröket, a rendőrnőket a kerítés fedezékéből szeméremsértő módon zaklatták, miközben 25-30 migráns hatalmas létrákkal próbált felmászni a műszaki határzár kerítésére. A határvadászok a honvédség segítségével megakadályozták a határsértéseket, az erőszakos, kizárólag fiatal férfiakból álló csoport visszahúzódott, majd gyalogosan Szabadka felé indultak visszafelé.

A Bács-Kiskun és a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a Készenléti Rendőrség határvadász bevetési osztályainak munkatársai felkészültek a hasonló, erőszakos határsértési kísérletekre. A szolgálatot teljesítő rendőrök és katonák minden jogellenes határátlépési kísérletet megakadályoztak eddig is, a nagy tömegben megkísérelt áttörések helyszíneihez perceken belül akár száz határrendészt is át tudnak csoportosítani, miközben a tartalékos készenlétben levő egységek tagjainak riadóztatásával fél órán belül még nagyobb erőket vezényelhetnek az érintett szakaszra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.