Felmérik Európa egészségi állapotát

Hazánkban is elkezdődött az európai lakossági egészségfelmérés; a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) munkatársai többek között a magyarok egészségi állapotát, az azt befolyásoló tényezőket és az ellátással való elégedettséget vizsgálják. Ezzel egy időben a magyarok táplálkozási szokásait is vizsgálják, többek között az elhízottak arányát.

Szilágyi Anna
2019. 09. 17. 16:03
null
A szakemberek arra is kíváncsiak, hogy mennyit mozgunk, sportolunk Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Harmadik alkalommal mérik fel az EU-tagállamoknak, köztük a magyar lakosságnak az egészségi állapotát az európai lakossági egészségfelmérés (ELEF) részeként – jelentette be Tokaji Károlyné, a KSH egészségügyi statisztikai osztályának vezetője a tegnapi budapesti sajtótájékoztatón. Az adatokat szeptember 16. és december 16. között veszik fel, összesen 510 településen, több mint tízezer, véletlen mintavétellel kiválasztott 15 évesnél idősebb lakos megkérdezésével. – Az adatgyűjtés egységes módszertana, illetve kérdőíve lehetővé teszik, hogy a felmérés eredményei nemzetközileg is összehasonlíthatók legyenek – emelte ki az osztályvezető. Az ötévente ismétlődő egészségfelmérések által nyomon követhetők a lakosság egészségi állapotában bekövetkező változások is.

A szakemberek arra is kíváncsiak, hogy mennyit mozgunk, sportolunk
Fotó: Kurucz Árpád

– A mintába került személyeket a KSH postán küldött levélben kéri fel a válaszadásra, amely önkéntes alapon, kétféle módon történhet. Szeptember 16. és 30. között van lehetőség a kérdőív interneten való kitöltésére. Azokat, akik személyesen szeretnének válaszolni, fényképes igazolvánnyal rendelkező összeírók keresik fel október 1. és december 16. között – ismertette Tokaji Károlyné. Az osztályvezető hangsúlyozta, a KSH a felmérésből származó adatokat bizalmasan kezeli, kizárólag statisztikai célra, összesítve, egyedi azonosítás lehetőségét kizáróan használja fel. A hazai felmérés eredményeit várhatóan 2020 tavaszán hozzák nyilvánosságra, a tagállamok felmérései az Eurostat honlapján lesznek elérhetők 2020 végén.

Szentiványi Mátyás, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatója arról beszélt, hogy az egészségfelméréshez kapcsolódóan az intézet táplálkozási és tápláltsági állapotvizsgálatot indít, mintegy hatezer személy felkeresésével. Ennek a felmérésnek az a célja, hogy országos reprezentatív minta alapján meghatározzák, milyen arányban érinti a magyarokat az elhízás, a túlsúly, az alultápláltság, illetve mennyit mozognak. A felmérések eredményei fontosak lesznek a betegségek megelőzése, illetve az egészségben eltöltött életévek számának növelése érdekében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.