Fidesz: Joób Márton nem maradhat a szegedi közgyűlés tagja

A fő kérdés az, hogy Botka László baloldali polgármester tudott-e a bizalmasa tetteiről.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 01. 29. 12:45
null
20200626 Szeged Közgyűlés a városházán Képen: Joób Márton, család-, szociálpolitikai és sportért felelős tanácsnok Fotó: Frank Yvette FY Délmagyarország Fotó: Frank Yvette
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joób Márton (Összefogás Szegedért) nem maradhat a szegedi közgyűlés tagja, le kell mondania képviselői posztjáról – jelentette ki a Fidesz szegedi szervezetének alelnöke. Tápai Péter emlékeztetett: tavaly nyáron, amikor a képviselőt letartoztatták, a Fidesz helyi szervezete azt hangoztatta, a politikust is megilleti az ártatlanság vélelme. Azonban – tette hozzá – ma már tény, hogy a képviselő beismerte tettét.

Az alelnök szerint a fő kérdés az, hogy Botka László (Összefogás Szegedért) polgármester tudott-e a képviselő tetteiről, és van-e valamilyen teendője. A kormánypárti politikus hangsúlyozta: Joób Márton nem maradhat a közgyűlés tagja, mert ezzel a polgármester elismerné, hogy védi, támogatja a törvénytelen gazdálkodással gyanúsított képviselőt. Bejelentette: a Fidesz képviselői a legelső nyilvános közgyűlésen kezdeményezni fogják, hogy Joób Márton mondjon le.

Tápai Péter arra is kitért: elfogadhatatlannak tartja, hogy a képviselők csupán két napot kaptak arra, hogy megismerjék az önkormányzat idei költségvetésének tervezetét. A polgármester folyamatosan azt a kritikát fogalmazza meg, hogy kormányzati elvonások miatt van a város nehéz helyzetben. Véleménye szerint viszont ez nem igaz, ugyanis ha jó és felelős polgármesterként Botka László számítana a kormányzat támogatására, hamarabb megosztaná a költségvetés részleteit a képviselőkkel. A fideszes politikus hozzátette: Botkából hiányzik az együttműködési szándék a kormánnyal.

Miképpen a Magyar Nemzet korábban már beszámolt róla, a megalapozott gyanú szerint Botka László polgármester bizalmasa egy olyan bűnszervezetet működtetett, amely négy éven keresztül ingyenes hirdetési újság kiadásával, terjesztésével és reklámszervezéssel foglalkozó cégeken keresztül több száz millió forint adót csalt el. A bűnszervezet tetején álló szegedi székhelyű cég – amelynek tulajdonosa Joób Márton – valós gazdasági esemény nélküli számlákat fogadott be fiktív számlák kiállítására létrejött cégektől. A bűncselekményt úgy próbálták leplezni, hogy a fiktív számlákat kiegyenlítették, de a számlakibocsátásért járó jutalékok levonása után a fennmaradó összeget visszajuttatták a szegedi cég vezetőjéhez. Egyes cégek adót sem fizettek, valamint adóbevallást sem készítettek. A gyanú szerint a bűnszervezetben közreműködő gazdasági társaságok a költségvetésnek mintegy 255 millió forint vagyoni hátrányt okoztak.

Joób Márton tavaly októberben lemondott család-, szociális és sportért felelős tanácsnoki tisztségéről és a Szegedi Sport és Fürdők Kft.-ben betöltött felügyelőbizottsági tagságáról.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.