Fogyatékkal élők számára épülnek lakóotthonok

A Gesztenyeliget Kastélyotthon százhúsz ellátottja számára épülnek lakóotthonok a Csongrád megyei Nagymágocson és Derekegyházon, a csaknem 1,2 milliárd forintból megvalósuló beruházás bokrétaünnepét csütörtökön tartották.

Forrás: MTI2019. 03. 21. 18:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vitályos Eszter európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár a Derekegyházon rendezett ünnepségen kifejtette, a kommunizmus egyik súlyos öröksége, hogy a fogyatékkal élő embereket szinte elzárva tartották a társadalomtól, gyakran a települések szélén létrehozott több száz fős otthonokban.

A kormány határozott célja, hogy a társadalom érzékenyítésével elérje, minél inkább természetesen kezelje mindenki a fogyatékosságot, fogadják el és fogadják be a fogyatékos embereket – mondta az államtitkár. Hozzátette: a kormány több mint 25 milliárd forint hazai és uniós forrást fordít az intézményi férőhelykiváltásra.

A társadalom egyenrangú tagjaként olyan életkörülményeket kell biztosítani a fogyatékkal élőknek, hogy a mindennapokban a lehető legnagyobb, saját maguk által igényelt önállósággal élhessenek a speciális igényeiknek megfelelő, magas színvonalú körülmények között – tudatta a politikus.

A derekegyházi kastélyotthonban a zsúfoltság és az akadálymentesítés hiánya miatt nem lehetett megfelelő körülményeket teremteni az ott élőknek – mondta Vitályos Eszter.

A csaknem 1,2 milliárd forintos beruházás keretében Nagymágocson és Derekegyházon öt-öt 12 férőhelyes támogatott lakhatást biztosító épületet és egy-egy nappali szolgáltató központot alakítanak ki, ahol – többek között – az étkeztetést, a készségfejlesztő képzéseket biztosítják majd, de helyet teremt a szabadidős tevékenységekre is – közölte az államtitkár.

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkár, a térség országgyűlési képviselője elmondta, a lakóotthonok kialakításával a derekegyháziak régi vágya teljesül, a kastélyotthon lakói méltó, a 21. századnak megfelelő körülmények közé kerülhetnek.

A politikus közölte, bízik abban, hogy hamarosan a szomszédos Nagymágocson, a Károlyi-kastélyban gondozott háromszáz ember sorsa is megoldódhat, és hasonló körülmények közé kerülhetnek mint rövidesen a derekegyházi otthon lakói.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.