Folyamatos orvosi ellenőrzés alatt a fertőzött magyar

Szilágyi Anna
2020. 02. 26. 10:57
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országos Hematoló­giai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa a Magyar Nemzetnek elmondta, a Japánban megfertőződött magyar továbbra is jól van, de két-három naponta ellenőrizni kell az állapotát. Szlávik János szerint vannak olyan emberek, akik enyhe tünetekkel vagy teljesen tünetmentesen vészelik át a betegséget, ezért kell mindenkit tesztelni – így derült ki a magyar érintettről is, hogy megfertőződött a Diamond Princess nevű óceánjáró hajón. Az orvosok ilyenkor eldöntik, hogy kórházba vagy megfigyelőközpontba kell szállítani – a japán esetben ez még nem derült ki –, és ott megvárni, hogy meggyógyuljon. A kinti protokoll szerint akkor nyilvánítható gyógyultnak, ha két egymást követő napon negatívak az eredményei – hangsúlyozta a főorvos. Ugyanakkor Kínában előfordul, hogy tesztelés nélkül engednek haza valakit, ilyenkor fordulhat elő, hogy bár már gyógyultnak nyilvánították, még fertőz.

Az itthon karanténban tartottakról Szlávik János azt mondta: külön szobákban vannak, és a biztonság kedvéért úgy döntöttek, senki nem látogathatja őket. – Folyamatosan ellenőrizzük az állapotukat, de az orvosok és a nővérek is csak védőfelszerelésben mehetnek be hozzájuk – tette hozzá.

Olaszországban egyébként a hét végén még nyoma sem volt a pánikhangulatnak. Egy a velencei karnevál helyszínét a karantén kihirdetésének napján, vasárnap elhagyó magyar turista a Magyar Nemzetnek elmondta: a hazafelé tartó úton senki nem ellenőrizte a buszon tartózkodó turistacsoport egészségi állapotát oly módon, ahogy azt például a repülőterekre érkezőkkel teszik, ugyanakkor egyáltalán nem aggódik amiatt, hogy esetleg megfertőződött a vírussal. – Mindenhol kezet mostam, ahol tudtam, használtunk kézfertőtlenítőt, a médiabeszámolókat olvasva azonban magam is elképedtem, mekkorának tűnik a baj a sajtó szemén keresztül. Mi ebből a helyszínen semmit nem tapasztaltunk, főleg nem üres boltokat – fogalmazott Veronika. (Tóth Loretta)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.