Folytatódik az oltási kampány

Az idősotthonok mellett más egyéb bentlakásos szociális intézményekbe is eljutnak az oltócsoportok.

Veres László István
2021. 01. 28. 13:49
null
Nyíregyháza, 2020. december 27. Leszkoven János, a Covid-intenzív részleg egyik vezető főorvosa megkapja a koronavírus elleni oltóanyagot a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház szakrendelőjének épületében kijelölt dolgozói oltóponton 2020. december 27-én. Ezen a napon az Európai Unió (EU) tagállamaiban megkezdődött a lakosság koronavírus elleni összehangolt beoltása. Magyarországon elsőként az egészségügyi dolgozók kapják meg a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett vakcinát. MTI/Balázs Attila Fotó: Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az előző napon 1569, újabb magyar állampolgár szervezetében mutatták ki a koronavírust, ezzel 363 450-re nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 93, többségében idős, krónikus beteg, így a járvány halálos áldozatainak száma 12 291-re emelkedett – közölte Galgóczi Ágnes az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján. A Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője elmondta, hogy jelenleg 3669 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 255-en vannak lélegeztetőgépen, a gyógyultak száma folyamatosan nő, már 249 003 honfitársunk győzte le a SARS-CoV-2 vírust, az aktív fertőzöttek száma pedig 102 156-ra csökkent. – Az adatokból az látszik, hogy Magyarországon javul a járványhelyzet, de továbbra is nagyon fontos, hogy betartsuk a védelmi intézkedéseket – jelentette ki. Beszámolt róla, hogy

Galgóczy Ágnes közölte: az adatokból az látszik, hogy Magyarországon javul a járványhelyzet.

lezárult az egészségügyi dolgozók kampányoltása, mától az idősotthonokban és egyéb bentlakásos szociális intézményekben, például a pszichiátriai intézetekben folytatódik az oltási kampány. Ez összesen 1845 intézményt érint, csak ma 143 oltócsoport 220 intézményben több mint 13 ezer személyt fog beoltani. A négy, legnagyobb létszámú idősotthonban élők és dolgozók pedig már a második dózist fogják megkapni.

Kiss Róbert alezredes beszámolt róla, hogy az operatív törzs javaslatára a kormány március 1-jéig meghosszabbítja a jelenleg érvényben lévő védelmi intézkedések hatályát, és a lakosság további türelmét kérte. Közölte, a rendőrök szerdán száznyolcvan emberrel szemben léptek fel a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt, így összesen 21 836-ra emelkedett a szabálytalan maszkviselés miatt ez idáig elrendelt intézkedések száma. Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese elmondta, hogy a kereskedelmi üzletekre, vendéglátóhelyekre, szórakozóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó korlátozások megszegése miatt eddig 799 rendőri intézkedésre volt szükség. Ebből 205 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 594 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitvatartására, illetve a benntartózkodás tilalmára vonatkozó szabályokat nem tartották be.

Tegnap egy X. kerületi sörözőt zárattak be harminc napra, mert ott vendégek szeszes italt fogyasztottak. Tájékoztatása szerint a kijárási tilalommal, illetve a gyülekezések, csoportosulások tilalmával kapcsolatos szabályok megsértése miatt az előző napon 337, a rendelkezés novemberi bevezetése óta pedig összesen 30 539 emberrel szemben intézkedtek.

Az alezredes közlése szerint szerdán 2927 esetben rendeltek el hatósági házi karantént, így jelenleg 19 131 személyre vonatkozóan van érvényben ilyen korlátozó intézkedés. Közülük 1834-en használják a karanténszabályok betartásának ellenőrzésére kifejlesztett mobiltelefonos applikációt. Kiss Róbert elmondta, hogy

tavasz óta összesen 521 büntetőeljárást kezdeményeztek, ebből 163 esetben rémhírterjesztés, 31 esetben közveszéllyel fenyegetés, 146 esetben csalás, 31-ben pedig járványügyi szabályszegés miatt rendeltek el. Ezekben az ügyekben összesen száz személyt hallgattak ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.