Fürjes: A következő uniós ciklusban is ezermilliárd jut a főváros fejlesztésére

– A kormány szeretne az önkormányzatoknak is segíteni; most azon dolgozunk, hogy talpon maradjon mindenki – mondta a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára a főpolgármesterrel és a budapesti kerületek polgármestereivel folytatott megbeszélést követően.

Magyar Nemzet
Forrás: mti2021. 02. 25. 20:47
FRJES Balzs
Hét évvel ezelőtt láttak neki a rendrakásnak és újjáépítésnek Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fürjes Balázs sajtótájékoztatóján kijelentette: csütörtökön a kormány, a fővárosi és a kerületi önkormányzatok egyeztettek, de a főszereplők a budapesti polgárok. Értük kell közösen megoldásokat találni, a járvány okozta csekket nem tudjuk benyújtani a koronavírusnak. Az államtitkár hozzátette, hogy a koronavírus-járvány az önkormányzatokat is nehéz helyzetbe hozta.

Válság idején a gázra kell lépni, szó sem lehet megszorításokról, adóemelésről. Adócsökkentés, beruházások, a vállalkozások és a családok támogatása a mi receptünk – hangoztatta.

Mint mondta, a kormányzat elsősorban fejlesztéseket kíván támogatni, és csak másodsorban az önkormányzatok működését, mert a fejlesztések tartják meg a munkahelyeket és segítenek a vállalkozásoknak, illetve a családoknak.

Fürjes Balázs a csütörtöki tárgyalást jó hangulatú egyeztetésként értékelte, amely első állomása volt a tervek szerint március végéig lezáruló egyeztetéssorozatnak, amelynek végén – szavai szerint – megoldást tudnak nyújtani a budapestieknek. Ismertette: a kormányzat írásban vár választ a polgármesterektől arról, hogy milyen bevételkiesést okozott az iparűzési adó csökkentése, milyen intézkedéseket tesznek a helyzet kezelésére, milyen állapotban van az önkormányzati büdzsé, milyen megtakarításokkal rendelkeznek. Továbbá milyen kerületi fejlesztéseket támogasson a kormány, illetve azt is kérik, hogy „önbevallásos alapon” ismertessék, mely önkormányzati döntések okoztak bevételkiesést – részletezte Fürjes Balázs.

Az államtitkár elmondta, Karácsony Gergely főpolgármesterrel megegyeztek arról, hogy március 18-án megtartják a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának (FKT) következő ülését, amelyen szintén

nagyon fontos téma lesz a pénzügy, a fővárosi bevételkiesés lehetséges kompenzációja, új fejlesztések elindítása. Ezenkívül részletes egyeztetést folytatnak a főpolgármesterrel az Európai Unió rendkívüli helyreállítási alapjának budapesti felhasználásáról.

Fürjes Balázs szerint a kormányzat olyan hírrel megy a FKT-be, miszerint a következő uniós fejlesztési ciklusban is több ezer milliárd forint jut Budapest fejlesztésére.

A kormánypárti politikus beszámolója szerint több olyan konkrét javaslat hangzott el a polgármesterek részéről, amelyeket a kormány kész megfontolni. Az államtitkár ezek között említette az Egészséges Budapest program folytatását, amelyre a kabinet „rögtön igent mondott”, így a kerületi önkormányzatok idén is tízmilliárd forintot kapnak egészségügyi intézményeik fejlesztésére.

Fürjes Balázs úgy folytatta: szintén önkormányzati javaslat volt a kerületi sürgősségi ellátás normatívájának megemelése, az ingyenes parkolás szükségességének felülvizsgálata, továbbá felmerült a korábban tervezett, de valamiért elmaradt kerületi fejlesztések megvalósítása és a benyújtott pályázatok önkormányzati önrészében való segítségnyújtás. Az államtitkár tájékoztatása szerint a kormányzat azt is kérte a polgármesterektől, hogy mindent tegyenek meg az átoltottság növeléséért. Fürjes Balázs legfontosabb célként jelölte meg az emberi élet és egészség védelmét, valamint a gazdaság újraindítását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.