Genetikai bizonyíték alapján azonosították a gyilkost

A rendőrség azt gyanította, két gyilkos is járt a helyszínen, ám kiderült, az eddig vádolt férfi ártatlan.

Végh Attila
2020. 11. 06. 17:04
NNI
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyomozás indult a kovácsvágási gyilkosság feltételezett elkövetője ellen. A Debreceni Ítélőtábla már öt éve felmentette azt a férfit, akit a nyomozás során először megvádoltak a 2011-ben történt borsodi gyilkosság elkövetésével. Csak közvetett bizonyítékok szóltak ellene, a helyszínen egy másik férfi nyomait rögzítették a bűnügyi helyszínelők, ezért a hatóság azt hitte, két elkövetője volt az esetnek. A helyi Cs. Tibor ártatlansága idén novemberben bizonyosodott be véglegesen, egy másik bűnügyben elvégzett adatgyűjtés során rögzítették annak a férfinek a DNS-nyomait, aki felelős lehet a kovácsvágási özvegyasszony életének kioltásáért.

2011. január 27-én egy sátoraljaújhelyi férfi reggel hiába hívta 81 éves egyedülálló édesanyját telefonon, a készülék csak kicsengett, de nem vették fel. A fiú a rokonaival és a település szociális gondozójával azonnal az idős, beteg asszony házához ment, arra gondoltak, a nő rosszul lett, de sajnos más oka volt annak, hogy nem reagált a szokásos reggeli hívásra. Már a ház előtt látták, baj lehet: az ablakot valaki kívülről benyomta, a szúnyoghálót felfeszítették, a ház külső falán véres kéznyomok töredékei látszottak, a hóban is vércseppeket találtak. A szemtanúk az ablakon benézve látták, hogy az idős nő mozdulatlanul fekszik a földön, olyan helyzetben, ami egyértelművé tette, már nem él, s halálát nem baleset, nem rosszullét okozta.

A Borsod Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi technikusai és nyomozói által elvégzett szemle során a rendőrök azt következtették ki, hogy egy vagy két ismeretlen fiatal férfi előző éjjel betört az özvegy házába. Kegyetlen módon elverték az idős, védekezésre képtelen asszonyt, az érthetetlenül felesleges és túlzott brutalitás közben ököllel véres péppé zúzták az áldozat arcát, majd hátrafeszítették a nyakát. A törékeny asszonynak két nyakcsigolyája is eltört, a bántalmazás miatt teljesen mozgásképtelenné vált. A betörő – vagy betörők – ezután kesztyűt húzott, értékek után kutatva feldúlta a lakást. A zsákmánya 400 ezer forint készpénz és négy üveg tokaji aszúbor volt. A ház külső részén talált vérnyomok az áldozattól származtak, aki hosszú haláltusa után a helyszínen halt bele sérüléseibe.

 

Fotó: Police.hu

A rendőrök már másnap elfogták a helyi Cs. Tibort, aki korábban már részt vett hasonló brutalitással végrehajtott, idős sértettek ellen irányuló erőszakos bűncselekményekben. A Magyar Nemzet információi szerint a gyilkosság időpontjára nem tudott alibit biztosítani, összevissza hazudott, a profilja teljesen beleillett a képbe, meg is gyanúsították az emberöléssel. A férfi nem jelentett be panaszt, aznap este drogot és alkoholt is fogyasztott, nagy összegű készpénz volt nála, aminek eredetét nem tudta megmagyarázni. Bár a helyszínen nem találtak vele összekapcsolható nyomokat, a közvetett bizonyítékok láncolata alapján az ügyészség vádat emelt ellene emberölés miatt. A Miskolci Bíróság el is ítélte, 18 év fegyházbüntetést kapott, ám később másodfokon a Debreceni Ítélőtábla már nem tartotta elegendőnek a gyanút alátámasztó érvelést, 2015-ben bizonyítékok hiányában felmentette a vádak alól, szabadlábra helyezték.

A helyszínen már a nyomozás első óráiban rögzítették egy fiatal férfi nyomait, ebből feltételezte a rendőrség, hogy két elkövető lehet. Olyan egyedi azonosításra alkalmas biogenetikai nyomokat rögzítettek, melyek egyértelműen kimutathatták, ki volt a gyilkosság helyszínén, ám a rendőrség adatbázisában akkor még nem szerepelt a nyomokhoz tartozó férfi.

Fotó: Police.hu

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda erőszakos bűncselekmények elleni osztálya (KR NNI) eljárást folytatott nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettének megalapozott gyanúja miatt. 2020-ban újra elővették a kovácsvágási özvegyasszony gyilkosságának aktáit. A Nemzeti Szakértő és Kutató Központ genetikusai jelezték, egy másik bűnügy nyomozása során elrendelt, az európai szabványokhoz igazodó, az erőszakos bűncselekmények esetén kötelező DNS-nyomrögzítés során végzett rutineljárás során egyezés mutatkozott a kovácsvágási emberölés helyszínén talált DNS nyomokkal. Az egyezést az azonnal kirendelt genetikai szakértői vélemény is alátámasztotta. A friss bizonyítékok alapján újraindított eljárás során a nyomozók a széles körű nyomozási cselekmények eredményeként eljutottak a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható, a gyilkosság elkövetésekor 24 éves R. Tamáshoz, akit november 3-án kőszegi tartózkodási helyén a KR NNI és a KR Bevetést Támogató Osztály munkatársai elfogtak.

A nyomozás eredményeként a gyanúsítottal szemben büntetőeljárás indult nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt, a Miskolci Járásbíróság november 6-án elrendelte letartóztatását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.