Gőzerővel folyik a posztok elosztása Szombathelyen

Sok balliberális párt és szervezet fogott össze azért Szombathelyen, hogy sikerüljön megkaparintani a vasi megyeszékhely vezetését és hozzáférhessenek a jól fizető állásokhoz. A megszerzett győzelem utáni osztozkodás nem maradt és marad el, az egyes pártok vezetői, képviselői egyre másra bukkannak fel jól fizető tisztségekben.

2019. 11. 10. 15:44
null
Nemény András szocialista kötődésű alpolgármestereket vehet maga mellé Szombathelyen Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szombathelyi közgyűlés október 23-án tartotta ünnepi alakuló ülését. Nyolc nappal később Nemény András ellenzéki polgármester – aki egyébként az MSZP Vas megyei elnöke is – előterjesztésére a közgyűlés titkos szavazással László Győzőt, Horváth Attilát és Horváth Soma Ádámot választotta alpolgármesternek, az új tisztségviselők le is tették hivatali esküjüket. Horváth Attiláról azt kell tudni, hogy ő a szocialisták városi vezetője, míg László Győző édesapja korábban az MSZP színeiben ült bent a helyi közgyűlésben.

Szombathelyen a polgármester javaslatára – a Fidesz-KDNP képviselők tartózkodása mellett – külkapcsolatokért felelős tanácsnoknak választották Szuhai Viktort, a fenntartható fejlődésért és klímapolitikáért felelős tanácsnokká Németh Ákost (mindkettő az ellenzéki összefogás képviselője), a költségvetési ügyek tanácsnoka pedig Molnár Miklós (Pro Savaria) lett. Utóbbi neve onnan ismert, hogy az ellenzék az előző ciklusban, az év elején úgy alakított ki többséget a szombathelyi közgyűlésben, hogy Molnár Miklós akkori alpolgármester és Balassa Péter (Jobbik) együtt szavazott a balliberális önkormányzati képviselőkkel, és ezért igazán hálásak lehetettek neki.

Ami a mostani helyzetet illeti, az ellenzék vezette közgyűlés ezúttal háromszor annyi tanácsnokot választott, mint amennyi a korábbi ciklusban volt. Ráadásul, amíg az egy szem tanácsnok a 2014 és 2019 közötti ciklusban havi bruttó 250 ezer forintot kapott, a mostani tanácsnokoknál a tétel fejenként bruttó 350 ezer forintra emelkedett. A tanácsnokok így a teljes öt év alatt összesen bruttó 63 millió forinttal számolhatnak majd.

Molnár Miklós a tanácsnoki tisztségnél komolyabb pozíciót is kaphat, a nyugat.hu arról írt, hogy a szombathelyi közgyűlés őt javasolja a Vasivíz vezérigazgatói posztjára, ezt jóvá kell hagynia az igazgatóságnak. – Molnár bérét havi bruttó 1 millió 350 ezer forintban határozták meg – írja a nyugat.hu. Ezzel a politikus öt év alatt 80, prémiumokkal együtt 120 millió forintot kereshet az önkormányzati cég élén.

A közgyűlés nemcsak a Vasvíz, hanem több városi cég ügyében is határozott. Úgy döntött, közös megegyezéssel megszünteti a Városfejlesztési Kft. ügyvezetőjének megbízását, valamint megszünteti a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft. ügyvezetőjének munkaviszonyát. Közben Nemény András ellenzéki polgármester kabinetvezetője Kovács Előd lett, akinek a feleségét, Kovácsné Takács Klaudiát az önkormányzati tulajdonban lévő Savaria Városfejlesztési Kft. vezetőjének nevezték ki, havi bruttó 600 ezer forintos fizetéssel. Az önkormányzat más téren is bőkezű a testületi tagokkal, az önkormányzat 17,5 millió forintért vásárol iPadeket a képviselő-testület tagjainak.

Nagy kérdés, kap-e tisztséget és ha igen, akkor milyet, a független, de magát konzervatív polgármesterjelöltként feltüntető Koczka Tibor, aki értékes szavazatokat vehetett el Balázsy Pétertől (Fidesz-KDNP) az október 13-i választáson, hozzásegítve ezzel a győzelemhez Nemény Andrást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.