Grezsa István: Minőségi ugrás történt a kárpátaljai magyar turizmus fejlődésében

Hatalmas minőségi előrelépés történt a kárpátaljai magyar turizmus fejlődésében azáltal, hogy a falusi turizmusban működő 400 vendégház kapott a magyarországi értékelési rendszernek megfelelő minősítést Ungvártól Kőrösmezőig – jelentette ki Grezsa István miniszteri biztos szerdán Beregszászon, ahol minősített vendégházak számára adott át okleveleket.

Forrás: MTI2019. 06. 26. 15:33
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán tartott ünnepélyes oklevélátadáson mondott köszöntőjében Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program koordinálásáért felelős miniszteri biztos hangsúlyozta: a falusi vendégházak minősítésének a jelentősége csak úgy érthető meg, ha tudjuk, hogy 2014-ben, a kelet-ukrajnai harcok kitörése után elmaradtak Kárpátaljáról a magyarországi turisták és a Határtalanul! program keretében utaztatott magyar iskolások. A magyar kormány illetékes hivatalainak a 2014-ben megalakult Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanáccsal (KMTT) karöltve óriási erőfeszítéseket kellett tenniük, hogy újra megjelenjenek a turisták Magyarországról – tette hozzá. Ennek kapcsán eredményesnek nevezte a nyugdíjas és egyházi csoportok utaztatását a Rákóczi Szövetséggel együttműködve, és a kárpátaljai idegenvezetői képzés beindítását a magyar kormány támogatásával.

A miniszteri biztos a kárpátaljai magyar turizmus fejlesztése terén történt legnagyobb előrelépésként értékelte az Egán Ede Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ megbízásából elkészült 400 vendégház minősítését a magyarországihoz hasonló minősítő rendszer szerint. Az előzményekről szólva elmondta, hogy a KMTT létrehozott egy szakemberekből álló bizottságot, amely végigjárta az összes helyszínt, és alapos vizsgálódást követően ítélte oda a kérelmezőknek a szálláshelyek megbízható minőségét garantáló, a színvonalat egytől négyig napraforgókkal jelző táblákat. Ez a minősítési rendszer egyedülálló Ukrajnában és Kárpátalján egyaránt – emelte ki, megjegyezve, hogy immáron adott a lehetőség a turizmus gyors fejlődéséhez Kárpátalján.

„Ez is bizonyítja, hogy a két ország nem felhőtlen viszonya ellenére anyaországi és kárpátaljai összefogással nagyon komoly eredmények érhetők el. Mi a magyarok anyanyelvű oktatási jogait csorbító ukrán oktatási törvényre és a magyar nyelv használatát ellehetetlenítő, nemrég elfogadott jogszabályra jövőbe mutató építkezéssel válaszolunk” – hangsúlyozta Grezsa István, aki a nap folyamán Beregszászon kívül Nagyszőlősön és Ungváron adott és ad át falusi vendégház-minősítő okleveleket.

Beszédében Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, az ukrán parlament képviselője azt emelte ki, hogy Kárpátalja magyarlakta térségeiben már most is a turizmus az egyik húzóágazat, és még inkább az lesz a jövőben, amihez jelentős mértékben hozzájárul a vendégházak hivatalos minősítési rendszerének a bevezetése. Aláhúzta, hogy a minősített szálláshellyel rendelkező vállalkozók lesznek jogosultak a részvételre az Egán Ede Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Program keretében júliusban induló turisztikai pályázatokon. Köszönetét fejezte ki a magyar kormánynak a többi között a kárpátaljai magyar turizmus fejlesztéséhez nyújtott támogatásokért, amelyek – a szavaival – újabb munkahelyek teremtésével hozzájárulnak a magyar közösség boldogulásához és szülőföldön maradásához.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.