Gulyás Gergely: A kormány továbbra is elutasítja a kötelező kvótát

Magyarország legfeljebb „kiszállítási kvótát” tud támogatni, abban hajlandó részt vállalni – hangsúlyozta a miniszter, aki azt is elmondta, hogy a kormány is támogatja Várhelyi Olivér biztosi jelölését.

Forrás: MTI2019. 10. 10. 11:47
GULYÁS Gergely
Budapest, 2019. szeptember 26. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. szeptember 26-án. MTI/Soós Lajos Fotó: Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány is támogatja, hogy Magyarország Várhelyi Olivért jelölje biztosnak az Európai Unió következő bizottságába – mondta a csütörtöki kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely közölte:

Várhelyi Olivér az unió egyik legjobb ismerője Magyarországról, szakmai felkészültségét senki nem vitathatja. Emellett a diplomata eddig is elkötelezetten küzdött az ellen, hogy a bevándorlást ráerőltessék a tagállamokra, így Magyarországra.

Érdemei vannak annak elérésében is, hogy a kötelező betelepítési kvótáról csak átmeneti időre szóló döntés született, valamint abban, hogy Magyarország vállalását legalább részben megértették Brüsszelben, ha el nem is fogadták – fűzte hozzá. A miniszter kijelentette: politikusként egyedül Trócsányi Lászlónak lett volna felhatalmazása, hiszen ő vezette azt az európai parlamenti választási listát, amely 53 százalékos támogatást kapott. Részvétele a bevándorlás megakadályozásában azonban „vörös posztónak” minősült Brüsszelben – fogalmazott – ezért mondvacsinált okokkal összeférhetetlenséggel vádolták meg – tette hozzá.

Gulyás Gergely kérdésre közölte: Várhelyi Olivér jelölését a szerdai kormányülés erősítette meg. Hozzátette: sem a jelölt, sem a magyar kormány nem kapott tájékoztatást egy esetleges tárcacseréről.

A Borkai Zsolt győri polgármesterrel kapcsolatban nyilvánosságra került videóról a miniszter kijelentette: a felvételen látható ügy – ugyanúgy ahogy a Wittinghoff Tamás polgármesterről készült hasonló felvétel – magánügy, de helytelen, erkölcsileg elítélendő. Minden más kérdés, ami az azon szereplők üzleti szerepvállalásával kapcsolatos, külön tisztázandó. Ide sorolta, hogy kinek, milyen gazdasági érdekeltsége volt, milyen megbízást kapott és azoknak milyen színvonalon tett eleget. De a magánügy ettől külön kezelendő – jegyezte meg.

Ezt a magánüggyel kár összekapcsolni – mondta -, „vélhetően a sajtó egy része ezt saját rossz lelkiismerete miatt teszi, mert olyan határt lépett át, ami eddig nem történt meg a magyar politikában”, csupán a sajtónak legfeljebb egy kis, szélsőséges részére volt jellemző.

Később kijelentette azt is: a sajtó az ügyben még szokta sincs tekintettel, akik nem közszereplők.

A Wittinghoff- és a Borkai-videók a magyar közélet mélypontját jelentik – utalt a budaörsi polgármester ügyére is.

Borkai Zsolt a Fidesz jelöltjeként indult el az önkormányzati választáson, ami ezután történt, azt majd később a Fidesznek kell értékelni – jelentette ki. Közölte azt is: Borkai Zsolt polgármesteri munkáját érdemi kritika nem érte.

A felvételen látható ügyvédet érintő esetleges telekvásárlást firtató kérdésekre közölte ugyanakkor: a kormány szándéka, hogy még az idén elfogadjon az Országgyűlés egy olyan jogszabályt, amely drasztikus, akár 80-95 százalékos adóval terhelné az olyan ingatlaneladásokat, amelyek a vásárláshoz képest rövid időn belül és nagy haszonnal történnek, elsősorban átminősítésnek köszönhetően. Kijelentette: a változtatást az általános tapasztalat indokolja.

Közölte azt is: a Borkai Zsoltról készült felvételekről nem tudott korábban, és nincs információja arról, hogy azokról bárki más tudott volna. A miniszter politikai szándékot valószínűsít a szivárogtató blog mögött.

Az elmúlt napokban nyilvánosságra került kép- és hangfelvételekről azt mondta: morálisan elítélendő cselekedetet kormánypárti polgármester számlájára is lehet írni, de korrupciós cselekményekről egyértelműen ellenzéki, különösen budapesti balliberális képviselők vallanak. Kijelentette:

a balliberális oldalon „egészen eldurvult belső viszonyok vannak”.

A DK követeléséről, miszerint közvetlenül kellene megkapniuk az önkormányzatoknak az uniós támogatásokat, azt mondta: az uniós támogatást nagyrészt államok kapják, de van ezzel ellentétes törekvés is. A kormány azonban attól tart, hogy az ilyen támogatások odaítélése a migrációval kapcsolatos viszonnyal függne össze. A vége az lenne, hogy aki hajlandó bevándorlókat befogadni, az kapna uniós pénzt, aki pedig nem hajlandó, az nem kapna – tette hozzá.

Az unió következő költségvetésének elfogadásáról azt mondta: az időpont másodlagos a tartalomhoz képest. Jelenlegi formájában a magyar kormány nem tartja azt alkalmasnak a tárgyalásra, de remélik, hogy lehet javítani rajta. Kijelentette: ha kisebb lesz a büdzsé a brexit miatt, Magyarország csak arányos mértékű forrástól eshet el.

A brexittel kapcsolatos magyar álláspont kialakítása kapcsán semmilyen formában nem érkezett kérés a brit kormánytól – válaszolta egy másik kérdésre és leszögezte: Magyarország egyedül biztosan nem vétózik.

Ugyancsak kérdésre elmondta: nem született semmilyen kormánydöntés azzal kapcsolatban, hogy az Opus Global eladná részesedését a Mátrai Erőműben. Kijelentette azt is: nem lát összefüggést ezen sajtóhírek, valamint aközött, hogy az államfő az ENSZ klímacsúcsán azt mondta: az ország 2030-ra kivezeti a szénalapú energiatermelést.

A szíriai török offenzívával kapcsolatos kérdésre válaszolva kijelentette: Magyarország nem akarta megbontani a visegrádi négyek és az az Európai Unió egységét, ezért hozzájárultak a közös uniós nyilatkozathoz. Nem volt vétó – mondta. Ugyanakkor jelezte: Magyarország az alkotmány alapján a háborút – mint az államok közötti vitás kérdések megoldásnak módját – elutasítja, de a magyar diplomácia határozott véleménye, hogy ha Törökország annak érdekében tesz lépeseket, hogy az országa területén tartózkodó 4 millió menekült visszajuthasson a saját hazájába, akkor ezeket támogatni kell. Megjegyezte: ezt a két szempontot együtt kell érvényesíteni.

A kormány továbbra is elutasítja a kötelező kvótát

A magyar kormány továbbra is elutasít minden kvóta szerinti elosztást az Európai Unióban – közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján.

A miniszter úgy értékelt: az elmúlt hetekben újra és újra felmerülő kvóta szerinti szétosztási mechanizmus a távozó bizottság „utolsó elkeseredett kísérlete” arra, hogy a saját kudarcait részben feledtesse legalább azok előtt, akik egy kvóta szerinti elosztást pozitívnak értékelnek.

Hangsúlyozta:

Magyarország legfeljebb „kiszállítási kvótát” tud támogatni, abban hajlandó részt vállalni.

A miniszter beszámolt arról is, hogy a kormány döntése alapján további 2 milliárd forintot biztosítanak a nagycsaládosok autóvásárlási kedvezményére. Elmondta: eddig majdnem 16 ezer kérelmet nyújtottak be az autóvásárlási támogatásra, ezért is volt szükség a további 2 milliárd forintos forrás biztosítására. Eddig közel 9 ezer határozat született 2,1 milliárd forint értékben, ugyanakkor a folyósítással el vannak maradva, ezért ezt gyorsítani próbálja a kormány.

Gulyás Gergely elmondta: eddig több mint 40 ezer igénylést nyújtottak be a babaváró támogatásra, és már mintegy 30 ezer megkötött szerződés van. Az összesített szerződéses összeg 285,5 milliárd forint, az átlagosan felvett támogatás 9,6 millió forint – ismertette. Közölte azt is: a jelzáloghitel-csökkentésre 9200, a falusi csokra pedig közel 1500 kérelmet nyújtottak be, utóbbi esetében a befogadott kérelmek átlagos összege 7,8 millió forint.

Gulyás Gergely hangsúlyozta: a költségvetés stabil, a vártnál jobb gazdasági növekedési adat kellő fedezetet biztosít az év közben meghozott családtámogatási döntésekre.

A miniszter az önkormányzati választásokkal kapcsolatos kérdésre válaszolva kijelentette: Tarlós István jelenlegi főpolgármester „magabiztos” győzelmére számít a fővárosban. A zuglói önkormányzat adósságára vonatkozó kérdésre válaszolva úgy vélte: Karácsony Gergely zuglói polgármester, ellenzéki főpolgármester-jelölt szavai és tettei között feloldhatatlan ellentét van, és ez ismét az alkalmatlanságát bizonyítja.

Karácsony Gergely választási ígéreteit – miszerint visszaveszi a kórházakat, új adónemet vet ki, illetve állami sportberuházásokat vétóz meg – a miniszter úgy kommentálta: Budapestnek adókivetési joga van, de ezen kívül Karácsony Gergely ígéreteinek jelentős része nem megvalósítható, mert nem tartozik a főváros hatáskörébe. Karácsony Gergely vagy nincs ezzel tisztában vagy tudatosan akarja megtéveszteni a választókat – jegyezte meg.

Azt, hogy MSZP nem indít belső vizsgálatot a kispesti felvétellel kapcsolatban, Gulyás Gergely úgy kommentálta: ez folytatása annak a folyamatnak, amit a Karácsony-féle hangfelvételnél már megismertek. „Ott, ahol fenyegetik és elássák egymást, ott ilyen kisebb korrupciós ügyek már külön vizsgálatot nem igényelnek” – fogalmazott.

Gulyás Gergely a miniszterelnök szavainak „félremagyarázásaként” értékelte azt a felvetést, miszerint Orbán Viktor a napokban Miskolcon és Gödöllőn is egyértelmű utalást tett arra, hogy csak akkor kap pénzt a város a kormánytól, ha a kormánypárti polgármestert választanak meg. A tárcavezető ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: ma nem a kormány nem tekinti partnernek önkormányzatokat, hanem vannak olyan politikai erők, amelyek a kormánnyal szembeni „háborús hídfőállásokat” kívánnak elfoglalni, és a mostani önkormányzati választásokat „pozíció- és területfoglalásnak” tekintik a 2022-es választások előtt.

„Nem a kormányból hiányzik a partnerség, hanem a velünk szemben álló és induló politikai erők azok, amelyek egyértelműen a kormánnyal szemben akarnak harcolni”

- fogalmazott.

A miniszter azzal kapcsolatban, hogy növekedett a külföldi munkavállalók által Magyarországon megkeresett jövedelem mennyisége, azt mondta: Magyarország legfeljebb annyi munkavállalási engedélyt ad ki számukra, ahány betöltetlen álláshely van az országban. Az általuk megkeresett összeg nem növekedett drámaian – értékelt – , csupán olyan értékben, ahogyan általában a bérek emelkedtek Magyarországon. Hangsúlyozta: a munkavállalási engedélyt kérők között a legnagyobb arányban magyarok vannak.

A miniszter kérdést kapott a Szegeden a Fidesz által támogatott polgármesterjelölt, Nemes Pál üzleti kapcsolatáról a visszaéléssel vádolt Szeviéphez köthető Oltványi Józseffel. Kijelentette: a kormánypártok szegedi jelöltjét soha nem érte kritika a gazdasági tevékenységéért, szerződésének az önkormányzati szeviépes botrányhoz nincs köze. Kijelentette: magyarázkodásra a szegedi önkormányzatnak van oka.

A kórházak adósságával kapcsolatos kérdésre válaszolva a miniszter kijelentette: az adósság kifizetése alapos vizsgálat, adott esetben személyi következmények érvényesítése után várható. Az a cél, hogy ez legyen az utolsó év, amikor ilyen helyzet előáll – tette hozzá Gulyás Gergely, aki szerint az adósság okainak feltárása után az intézményvezetői felelősséget is kell majd érvényesíteni.

A kormány további 2 milliárd forintot biztosít a nagycsaládosok autóvásárlási kedvezményére

A kormány döntése alapján további 2 milliárd forintot biztosítanak a nagycsaládosok autóvásárlási kedvezményére – közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján.

A miniszter elmondta: eddig majdnem 16 ezer kérelmet nyújtottak be az autóvásárlási támogatásra, ezért is volt szükség a további 2 milliárd forintos forrás biztosítására. Eddig közel 9 ezer határozat született 2,1 milliárd forint értékben, ugyanakkor a folyósítással el vannak maradva, ezért ezt gyorsítani próbálja a kormány.

Gulyás Gergely beszámolt arról is: eddig több mint 40 ezer igénylést nyújtottak be a babaváró támogatásra, és már mintegy 30 ezer megkötött szerződés van. Az összesített szerződéses összeg 285,5 milliárd forint, az átlagosan felvett támogatás 9,6 millió forint – ismertette.

Az önkormányzati választásról szóló híreinket IDE kattintva tekinthetik meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.