Gulyás Gergely: Tartsa be mindenki a szabályokat!

Sikerült felkészíteni az egészségügyet a második hullámra, a szükséges tárgyi feltételek biztosítottak.

2020. 10. 22. 10:58
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón elmondta: a kormány hosszan tárgyalt a vírusügyi helyzetről tegnap. A világban mindenhol romlik a helyzet, sajnos Magyarország sem kivétel, mind a megbetegedések mind az elhunytak száma nő. Közölte:

Európában elhunytak tekintetében nyolc ország van előttünk 18 mögöttünk.

Kiemelte: sikerült felkészíteniük az egészségügyet a második hullámra. Az ágyak 47 százaléka ma is üres, műtéteket nem kell elhalasztani. A szükséges tárgyi feltételeket is sikerült biztosítani, de az is fontos hogy az orvosok és ápolók felé fejezzük ki elismerésünket, ezért november 1-től 20 százalékkal nő az ápolók bére.

Van utánpótlás az influenzaoltásból

A koronavírus elleni vakcináról Gulyás Gergely úgy fogalmazott:az Oroszországból és Kínából származó készítményeket az Operatív törzs fogja megvizsgálni. Amennyiben megfelelő, Magyarország vásárol belőle, méghozzá első körben.

Gulyás az influenza elleni oltás kapcsán arra biztat, hogy

mindenki oltassa be magát az ingyenesen elérhető vakcinával, mert elkerülhető a két betegség kombinációja.

- 1,3 millió oltóanyag áll rendelkezésre, ha de ha szükséges akkor külföldről pótolni tudjuk, majd gyártani is fogunk – mondta a miniszter.

A kormány döntött az idei Szép-kártya június 30-ig meghosszabbított keretéről: évi 400 ezerről-800 ezer forintra emelkedett a adható cafeteria. A kártya a belföldi turizmust támogatja, Gulyás azt kéri, hogy senki se menjen külföldre, még síelni se, mert a síközpontok gócpontokká válhatnak.

Jourová persona non grata

Gulyás Gergely kérdésre azt mondta, hogy súlyos ügy a szlovák állampolgár halála (akit rendőrök vertek meg) Belgiumban. Amikor nem politikai zsarolásra használják a jogállamiságot, akkor jóval kisebb az érdeklődés a jogállami kérdések iránt.

Vera Jouróvát továbbra is persona non gratának tekinti a kormány.

Gulyás Gergely a DK-s áramlopási botrányáról azt mondta, hogy alapos a gyanú, hogy lopás történt, a hatóságok feladata az eljárás. Lopni tilos ellenzéki képviselőknek is – tette hozzá. A miniszter azt mondta, az ügy a politikai következménye az, ha a választók levonják a következtetéseket.

Egyelőre nem lesz digitális oktatás

Arról, hogy tervezi-e a kormány, hogy az őszi szünet után visszaállnak-e az iskolák a digitális oktatásra, a miniszter azt válaszolta: nincs ilyen terv, de ott, ahol kellett, osztályokat vagy egész iskolákat is bezártak.

A véleménynyilvánításnak sokféle formája van, színvonalas és kevésbé színvonalas, ez utóbbi az utóbbiak közé tartozik – fejtette ki Gulyás Gergely a véleményét arról, hogy a zuglói Szent István Gimnázium tantestülete úgy állt ki az SZFE-foglalók mellett, hogy körbetekerte piros-fehér szalaggal az iskola Szent István szobrát. Hozzátette:

szabad országban élünk, a véleménynyilvánítás is szabad, de szomorú, hogy pont tanárok csinálnak ilyet.

A minisztert arról is kérdezték, mi lehet a megoldása az SZFE patthelyzetének. Azt felelte: mivel a kormánynak nincs hatásköre az ügyben, ezért megoldási javaslattal sem tudnak előállni. Hozzátette: A kormánynak nincs politikai célja az ügyben, egyetlen cél, hogy minél színvonalasabb színi oktatás legyen, ehhez az anyagi forrásokat biztosították.

Arról, hogy mikorra várható a járványcsúcs, elmondta:

mivel a szakmai vélemények széttartanak, ezért nem könnyű jósolni ezzel kapcsolatban, viszont abban a legtöbb szakértő egyetért, hogy a vakcina jövő nyárra kész lehet.

Több tesztet végeznek

Gulyás Gergely a kriptonvaluta szabályozásáról a Magyar Nemzet kérdésére azt mondta: az unió dolgozik az egységes szabályozáson. Ugyancsak lapunk kérdésére, miszerint a 15 perces antigén gyorstesztek megjelenésével gyorsabban és többet tudnak-e tesztelni, a miniszter azt mondta:

a magyar állam nyitott a gyorstesztek vásárlására, ahogy terjed a fertőzés, több tesztet is végeznek.

Tartsa be mindenki a szabályokat!

- A gyermekek testi és lelki fejlődése a legfontosabb, minden gyermeknek joga van egy apához és egy anyához – válaszolt a miniszter a homoszexuálisok jogaira vonatkozó kérdésre. Több Soros-szervezet gyűlöletkeltéssel vádolja a miniszterelnököt és vizsgálatot kértek az ügyben. Gulyás Gergely úgy reagált:

az ombudsman ilyesmikkel nem tud foglalkozni, mint a kormányfő LMBTQ mesekönyvre adott állásfoglalásának az ügyével.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az MTV Music Awards budapesti rendezéséről úgy fogalmazott, hogy nagy siker az országnak, hogy megkapta a rendezés jogát, mert egymilliárd szempár látja majd az eseményt. Budapest négy helyszínén tartják majd az eseményt, amely Budapestnek turisztikai lendületet tud adni.

Gulyás Gergely arról tájékoztatott:

folyamatosan vizsgálják a koronavírus terjedését, ha szükséges, a jelenleginél szigorúbb szabályokat tudnak hozni Európa más országaihoz hasonlóan.

- A jelenlegi szabályok eredményesek, kérek mindenkit, hogy ezeket tartsa be. Magyarország fertőzöttségi szintje az uniós átlag felénél van. Az ország működőképességét fenn kell tartani – jelentette ki a miniszter.

Van forrása a nyugdíjemelésnek

Gulyás Gergely újságírói kérdésre a nyugdíjemelésről úgy fogalmazott: 1,2 százalék lesz az öregségi nyugdíjak emelése, a költségvetésben ennek forrása biztosított.

A miniszter az Orbán-Putyin találkozóval kapcsolatban úgy tájékoztatott, hogy

az időpont több tényezőtől függ, ilyen a járványügyi helyzet is.

Konkrét időpont még nincs, elképzelhető, hogy átcsúszik a jövő évre a találkozó.

Kamupártok, átjelentkezés

A választókerületi beosztás esetében, ha a kormány hozzányúl, akkor nagyon sok vita lehet, és nincs is ilyen szándéka a kabinetnek – mondta kérdésre Gulyás Gergyely. Csak olyan szabályon lehet változtatni, ami nem befolyásolja alapvetően a korábbi kereteket, így a kamupártokkal, vagy az átjelentkezéssel kapcsolatos szabályok változhatnak.

A miniszter a személyére irányuló kérdésre, azt mondta:

nem ő döntött arról, hogy nem indul egyéni országgyűlési képviselő-jelöltként 2022-ben.

- Ha rajtam múlt volna, akkor indulok, de a párt elnöksége máshogy döntött – közölte.

A síszezonról

A hazai síszezonnal kapcsolatban Gulyás Gergely úgy fogalmazott, hogy nem áll rendelkezésre olyan kapacitás Magyarországon, hogy az összes síelni vágyót kiszolgálja.

Járványügyileg végképp veszélyes lenne, ha a síelők arra a néhány meglévő helyre összegyűlnének.

Decemberben kezdődik a magyar síszezon, van még idő a szabályozásra, erre kell majd döntést hoznia a kormánynak.

A főváros kezdje el a Lánchíd felújítását

Gulyás Gergely kérdésre azt mondta, hogy a Lánchíd felújítására szánt kormányzati összeget, akkor utalják át, ha legalább egy kapavágás történik, és ha szükséges, akkor meghozzák a döntést. A főváros kezdje el a híd felújítását – tette hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.