Gulyás Gergely: Nincs új, zöld, baloldali politikai elit

– A kormány együttműködésre törekszik a főváros új vezetésével, azonban a Fővárosi Közgyűlés az első ülésén újra pozícióba emelte azokat, akik 2010 előtt azt tönkretették – fogalmazott a tegnapi Kormányinfón Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette: megemelik az egészségbiztosítási alapot, visszavonják a nyelvvizsgához kötött egyetemi felvételiről szóló előírást, valamint Zalaegerszegen és Szegeden több mil­liárd forintos fejlesztések indulnak.

2019. 11. 08. 6:19
GULYÁS Gergely
A miniszter szerint Budapest vezetése bizonytalankodik Fotó: MTI/Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A főváros új vezetése derékba töri a nyugati világ legnagyobb kulturális fejlesztését. Az elbontott Petőfi Csarnok helyére tervezett új Nemzeti Galéria a Városliget területének mindössze másfél százalékát teszi ki. Ha ezt a fejlesztést nem akarja a Fővárosi Közgyűlés, azt a kormány tudomásul veszi – jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a tegnapi Kormányinfón.

A tárcavezető a szerdai kormányülést illetően, amelyre meghívták Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármestert, úgy nyilatkozott: az álláspontok megismerése volt a cél. – A kormány betart minden korábbi, jogszabályban vállalt kötelezettséget. A Tarlós Istvánnal kötött politikai megállapodást is fenntartjuk – szögezte le. A tárcavezető azt is elmondta, hogy két ponton kért változtatást Karácsony Gergely: az új főpolgármester a jövőben a védelmi bizottság vezetői tisztségét nem kívánja gyakorolni, valamint továbbra is fenn kívánja tartani a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt-t.

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy az új városvezető támogatja a 2022-es kézilabda Eb megrendezését és a hozzá kapcsolódó húszezer fős csarnok felépítését, az atlétikai vb kapcsán azonban csak november végén alakítja ki a végleges álláspontját. – Vagy vidéken szervezik meg az atlétikai vb-t, vagy lemondják – jegyezte meg egy esetleges elutasítás esetére. A miniszter a fővárosi egészségügyi fejlesztésekről elmondta, hogy jövőre 42 milliárd forintot fordítanak az Egészséges Budapest program beruházásaira. Karácsony stadion­stopra vonatkozó kampányígéretéről megjegyezte, hogy már most több CT- és MR-készülék van Budapesten, mint ahány kerület.

– Az új többség a látszatra sem ad, a Fővárosi Közgyűlés első döntései köszönőviszonyban sincsenek választási ígéreteikkel. Ráadásul ugyanazok jöttek vissza, mint akik tönkretették a várost Demszky Gábor alatt, nincs semmilyen új, zöld, baloldali politikai elit – reagált a miniszter. Gulyás Gergely szerint míg a kormány világos álláspontot képvisel a fővárossal kapcsolatban, addig a főváros új vezetői összevissza beszélnek, de amikor dönteni kellene, akkor elbizonytalanodnak.

A miniszter szerint Budapest vezetése bizonytalankodik
Fotó: MTI/Soós Lajos

A Magyar Nemzet kérdésére megerősítette, hogy Karácsony Gergely főpolgármestert a jövőben is meghívják a kormányülés Budapestet érintő napirendi pontjainak tárgyalására. Cser-Palkovics András (Fidesz–KDNP) székesfehérvári polgármester felvetésére, miszerint ha Szent István szobra nem kell a fővárosnak, akkor az augusztus 20-i központi ünnepséget Székesfehérváron vagy Esztergomban tartsák meg, úgy reagált: megvárná, hogy az új Fővárosi Közgyűlés Szent István vagy Lukács György közül kit választ végül, hátha sikerül mégis jó döntést hoz­niuk. A miniszter magánvéleménye szerint egyébként nem lenne ördögtől való, ha vidéken is lennének központi, állami ünnepségek, mint ahogy ez például Németországban megszokott.

A kormány támogatta az egészségbiztosítási alap több mint 34 milliárd forinttal történő megemelését – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely közölte, a döntéssel bizonyos egészségügyi szolgáltatások szélesebb körben lesznek elérhetők. Példaként említette az emlődaganat vagy a nem kissejtes tüdődaganat kezelésére szolgáló készítmények alkalmazását.

Gulyás Gergely azt is bejelentette, hogy a kormány visszavonja azt a korábbi döntését, amely középfokú nyelvvizsga meglétéhez kötötte a felsőfokú tanulmányok megkezdését. A miniszter közölte: az intézkedés bevezetése egyes ágazatokban komoly nehézséget jelentett volna. Példaként az óvóképzést és a mezőgazdasági felsőoktatást hozta.

A kormány döntött több fejlesztés támogatásáról: a zalaegerszegi Mindszenty-múzeum és konferencia-központ az érvényes kivitelezői ajánlatnak megfelelően nyolcmilliárd forintból épül fel, a Szegedi Tudományegyetemen pedig integrált arcsebészeti, szájsebészeti, fül-orr-gégészeti, fej- és nyaksebészeti, idegsebészeti és szemészeti központot hoznak létre.

A Magyar Nemzet kérdésére Gulyás Gergely arról is szólt, hogy jövő év első felében kerülhetnek az Országgyűlés elé az új családvédelmi intézkedések és a gazdaságvédelmi akcióterv újabb lépései. Arra pedig, hogy a Momentum elnöke, Fekete-Győr András nem a magyar elnökjelöltet támogatja a román elnökválasztáson, Gulyás annyit mondott: „A román ügynökök eddig fedésben dolgoztak.”

Tárt karokkal várják

Ha Budapesten nem épül meg, Debrecen befogadná a Magyar Innováció Házát és megrendezné a 2023. évi atlétikai világbajnokságot is – erről szóló szándéknyilatkozatot fogadott el tegnap a város közgyűlése. Papp László (Fidesz–KDNP) polgármester ezzel összefüggésben utalt arra, hogy Debrecenben az elmúlt években olyan gazdaságfejlesztési program kezdődött, illetve valósult meg, amely a magas hozzáadott értékre épül, és számos technológiai iparág is betelepült a városba. A polgármester szerint ha Budapestnek nem szívügye ez a beruházás, akkor Debrecen, az ország másik fővárosa prioritásként kezelheti ezt a lehetőséget – jegyezte meg. Papp László szerint Debrecen jövője az innovatív, magas hozzáadott értéket képviselő iparágak fejlődésére épül. – Ezért a város kinyilvánítja azon szándékát, hogy a Magyar Innováció Háza létrehozása érdekében együttműködik Magyarország kormányával, és Debrecen közigazgatási területén a beruházás megvalósításához megfelelő helyszínt biztosít – ismertette a határozatot a polgármester. Ugyancsak kinyilvánította a testület azt a szándékát, hogy közreműködik a 2023. évi IAAF Atlétikai Világbajnokság lebonyolításában, és kezdeményezi, hogy annak a helyszíne Debrecen legyen. Papp László emlékeztetett rá, hogy a városban az elmúlt húsz évben különféle sportágakban több mint ötven nagy versenyt, köztük világ- és Európa-bajnokságokat rendeztek meg sikeresen.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.