Gyerekek tűntek el a debreceni élményparkból

Két gyermekével távozott ismeretlen helyre egy olasz férfi, az anya feljelentést tett.

Forrás: POLICE.HU2020. 07. 27. 17:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 41 éves, olasz állampolgársággal is rendelkező Vassallo Martin Albert július 26-án vasárnap délelőtt magyar élettársa tudtával a debreceni Aquaticum élményparkba vitte két gyermekét, a hét éves Martint és az öt éves Carolinát. A gyermekeket elvileg délután két órára kellett volna visszavinnie az anyának, de ezt nem tette. Az anya egy óra késés után értesítette a gyermekek eltűnéséről a rendőrséget. Az apa telefonja ki volt kapcsolva, a Magyar Nemzet információi szerint a készülékből az akkumulátort és a SIM-kártyát is kivették, mivel a szolgáltató nem tudta meghatározni a készülék helyét.

A nyomozók a strandfürdő előtti parkoló térfigyelő kameráinak felvételeit elemezve megállapították, hogy az apa két másik férfi társaságában 13 óra 10 perckor hagyta el az élményparkot, beszálltak egy autóba, amellyel a terepet felmérve úgy parkoltak, hogy annak rendszáma ne látszódjon. A nyomozók arra gyanakszanak, hogy a férfi azóta már akár többször is autót válthatott, s egy ismeretlen járművel vitte el gyerekeit, nagy valószínűséggel Olaszország felé.

Fotó: Police.hu

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság egyelőre eltűnés miatt keresi a férfit és a két gyermeket. Bár a férfi az anya tudta és beleegyezése nélkül vitte el a gyerekeket, nem követett el jogsértést, együtt, közös felügyelettel nevelték a kicsiket. Az ügyben az anya és jogi képviselője ugyanakkor kiskorú elhelyezésének megváltoztatása miatt büntető feljelentést kezdeményezett. A hatályos jogszabály szerint, ha a gyermekek felügyeleti joga nincs meghatározva, ám az egyik szülő a másik elől elrejti a gyerekeket, eltitkolja azok tartózkodási helyét, bűncselekményt követ el. Ha a hatóság ennek helyt ad, akkor a férfit már nem eltűnés miatt fogják keresni, hanem nemzetközi elfogatóparancs lép ellene életbe. Ez azt jelentheti, hogy az olasz rendőrség a bűncselekmény miatt elrendelt körözés alapján köteles elfogni az apát, s a gyermekeket biztonságba helyezni. Amíg azonban a hatóság nem tisztázza a körülményeket, az apa és a gyerekek megtalálása esetén is csak értesítési kötelezettsége van a rendőröknek, vagyis tájékoztatni kell az anyát arról, hogy a hozzátartozói élnek, de nem adhatják meg a tartózkodási helyüket.

Július 27-én este érkezett a hír, hogy a nyomozás során a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi felderítői megállapították, a gyerekek édesapja olasz és magyar bírósági döntés alapján jogszerűen vitte magával a gyerekeket, azok tartózkodási helyéről a neki járó szünidei felügyeleti idő alatt nem köteles értesíteni az anyát. Az eltűnés így nem életszerű, a bejelentő ezeket az információkat és az adatokat nem közölte a hatósággal, a rendőrök a mai napon találták meg a bizonyítékokat.

Jogsértés hiányában az elrendelt körözéseket a rendőrség július 27-én 16 óra 30 perckor visszavonta, de az eset körülményeit továbbra is vizsgálja, mivel nem zárható ki a bejelentést tevő anya felelőssége sem.

Az eset kísértetiesen hasonlít egy öt évvel korábbi, szintén alföldi ügyhöz, csak ott a magyar állampolgárságú anya tűnt el gyermekével olasz férje elől. S. Klaudia és olasz férje, Andrea Tonello Olaszországban nevelték közös gyermeküket, a ma már kilencedik évében járó kislányt, Chantal Ildikó Tollerót. Az anya és az apa kapcsolata a kislány két éves korában romlott meg, S. Klaudia Magyarországra hozta a gyermeket, majd nyomuk veszett. Utoljára a nő mezőtúri rokonainál látták őket, ezért itt tett feljelentést az eltűnés miatt az apa. A nő ellen nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki a gyermek hollétének eltitkolása miatt. Bajári Attila rendőr ezredes, Mezőtúr rendőrkapitánya a Magyar Nemzetnek elmondta, a kislány ellen még mindig érvényes a nemzetközi körözés, mivel továbbra sem tudják, hová rejtette el az édesanya, ez a keresés a gyermek megkerüléséig nem évül el, felnőtt korában sem. A most kilencéves kislányról a rendőrségi grafikusok készítettek fantomképet, ez alapján szerepel a világ összes rendőri egységének eltűnt gyermekeket kereső adatbázisában.

Chantal Tonello

Az ügy érdekessége, hogy a korábban a gyermek családi állapotát önhatalmúlag megváltoztató, a kicsit az apa elől eltitkoló nőt, a mezőtúri S. Klaudia Ildikót már nem körözi a hatóság. A bíróság által elrendelt elfogatóparancsot törölték, csak a gyermeket keresik, félmillió forint jutalom jár a nyomravezetőnek. Információink szerint az ellene kezdeményezett eljárást a távollétében fejezték be. Akkor megnyerte a pert, ügyvédje közreműködött a nyomozó hatósággal, az apával is felvette a kapcsolatot. Közölte, hogy az anya hajlandó megmutatni az apának a gyermeket, de csak akkor, ha a férfi lemond a felügyeleti jogáról és támogatja a kislánya neveltetését, iskoláztatását.

A nő azóta megint eltűnt, a rendőrök szerint olyan, Európán kívüli afrikai vagy dél-amerikai országban élhet a gyermekkel, ahol nincs jogegyezség a kiadatásról. A helyzet változott, hiszen tavaly Olaszországban a velencei bíróság jogerősen az apának ítélte meg a gyereket, felülbírálva ezzel a Mezőtúri Városi Bíróság 2012-es gyermekelhelyezési döntését, a padovai rendőrség pedig köröztette a nőt. Az anya jogi képviselője ez ellen fellebbezett, szerinte védence arra panaszkodott, tart élettársától, aki fizikailag és lelkileg is bántalmazta, az apa szerint azonban ezek a vádak alaptalanok.

2019-ben az apa panaszára Matteo Salvini olasz belügyminiszter magyarországi látogatásakor megállapodás született arról, hogy újraindul a nyomozás az eltűnt kislány ügyében. Pintér Sándor belügyminiszter és Matteo Salvini megállapodtak, hogy a magyar és az olasz rendőrök folyamatosan értesítik egymást a gyermek hollétéről szerzett információkról, nyomozati lépésekről. Eddig viszont nem sikerült megtalálni a gyermeket és az édesanyját, akit ma már az olasz rendőrség köröz nemzetközi elfogatóparancs alapján. Az apa magánnyomozókkal és közösségi oldalakon is keresteti a kislányát, hárommillió forintot ígér a nyomravezetőnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.