Gyilkos öngyilkosok viszik a halálba szeretteiket

Súlyos depresszió, elkeseredés, féltékenység, bosszú áll azoknak az ügyeknek a hátterében, amikor valaki úgy dönt, végez magával, de előbb egy érzelmileg hozzá közel álló szerettét is megöli. A rendőrség ilyenkor emberölés miatt rendel el nyomozást, hogy megtudják, mi a mögöttes ok, indíték.

Végh Attila
2020. 09. 07. 15:00
Helyszínelő a sárospataki esetnél
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emberölés ügyében rendelt el a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság büntetőeljárást egy Sárospatak környéki családi tragédia ügyében. Egy 54 éves férfi késsel halálosan megsebesítette a feleségét, majd autóba ült és szándékosan balesetet okozott, amit nem élt túl. Az ügyben szeptember 7-én szakértők bevonását is elrendelték. Az emberölés miatt indított eljárást annak ellenére le kell folytatni, hogy a törvény szerint az ügyet a végén meg kell szüntetni, hiszen az elkövető a halála miatt nem vonható felelősségre. A rendőrségnek ugyanakkor minden apró részletet tisztáznia kell a vizsgálat során, össze kell állnia a képnek, mik voltak az előzmények, hogyan történt a gyilkosság, mit mondanak a nyomok, a helyszín, mik voltak annak kiváltó okai, minden kétséget kizáróan a későbbi öngyilkosság elkövetője volt-e a tettes.

Az Országos Kriminológiai Intézet és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanulmánya szerint 2000 és 2015 között 22 olyan ügyben indult büntetőeljárás Magyarországon, ahol kiterjesztett öngyilkosságról volt szó. A kiterjesztett öngyilkosság nem büntetőjogi, hanem kriminológiai fogalom. Ezekben az ügyekben párhuzamosan nyomoznak egy emberölés miatt elrendelt bűnügyben és egy rendkívüli halálesetnek minősített közigazgatási eljárás ügyében. Kovács László nyugalmazott rendőr ezredes szerint nem szabad összetéveszteni a kiterjesztett öngyilkosságokat a páros öngyilkosságokkal, amikor két ember együtt dönt arról, hogy eldobja az életét. Az egykori kecskeméti nyomozó a Magyar Nemzetnek elmondta: ha az egyik fél ilyenkor segít a másiknak az öngyilkosságban, az is egy külön büntetőjogi kategória, az öngyilkosságban való közreműködést is bünteti a törvény. Az egykori nyomozónak volt egy olyan ügye, amelyben mindhárom tényállás együtt volt, a kiterjesztett öngyilkosság két jogi kategóriája és az öngyilkossághoz nyújtott segítség is. 2000-ben az egyik kiskun városban egy 72 éves férfi brutális kegyetlenséggel megölte a feleségét. Hosszú évek óta rossz volt a viszonyuk, amióta a gyermekeik elkötöztek, csak veszekedtek, a férj pedig nem bírta tovább, kiment a garázsukba és felakasztotta magát. Nagyobbik fia éppen ekkor érkezett meg, azonnal apja segítségére sietett, levágta a kötélről. Ezután az idős férfi elmondta a gyermekének, mi történt, mit tett, majd azt is, nem akar tovább élni a felesége nélkül, nem akar börtönbe kerülni, kérte a fiát, hagyja őt távozni az élők sorából. A fiú megértette az apja érvelését, új kötelet kerestek, a fiú mindenben segített, a férfi meghalt. A nyomozás során az igazságügyi orvosszakértői vizsgálat során vették észre, hogy az öngyilkosságot elkövető férfi nyakán két különböző kötél által okozott sérülés is van, ez vezetett nyomra. A bíróság végül felmentette az apja halálában közreműködő fiút, elfogadta azt az érvelést, hogy a sokktól nem volt beszámítható állapotban.

A kriminálpszichológusok szerint a kiterjesztett öngyilkosságok elkövetőinek kétharmada férfi, akik rendszerint be is fejezik az emberölést követő, saját életüket veszélyeztető cselekményt, míg a női elkövetők fele ezt már nem meri megtenni. A férfiak kegyetlenebbek is, nagyon sokszor a féltékenység, a bosszú, a birtoklási vágy vezérli őket egy megromlott kapcsolat hátterével. Az egyik ilyen megdöbbentő eset 2019. augusztus 22-én történt egy budai lakásban, a válófélben levő férfi négyéves gyermekével és kutyájukkal is végzett, mielőtt megölte magát, hogy az őt elhagyó felesége a lehető legnagyobb, soha ki nem heverhető veszteséget szenvedje el. Az idei, sárospataki ügy előtt pontosan egy évvel Andornaktályán végzett egy válás miatt az apa a gyermekével, majd a feleségével is.

Végh József kriminológus szerint a kiterjesztett öngyilkosságok legtöbbször partnergyilkosságok, a férfiak esetében féltékenység, a nőknél az elkeseredettség érzése a vezérfonal. Végrehajtójánál pedig mindig van egy bizonyos fokú felelősségtudat is a bűncselekmény elkövetése miatt. A szakember rámutatott: a kiterjesztett öngyilkosságoknál szereplő emberölés esetében egyértelműen érzelmi szál áll a bűncselekmény elkövetése mögött. Egy idő után azoknál is elpattanhat a húr, akik évtizedekig békében, türelemben, fegyelmezettségben, kompromisszumokkal élték az életüket. A kiterjesztett öngyilkosságokat nem tervezik meg előre – még ha korábban meg is fordult az elkövető fejében, de akkor még erőt tudott venni az érzésein, az indulatain –, mindig a pillanat, az adott helyzet mozdítja rossz, visszafordíthatatlan cselekedetek irányába az elkövetőt. Amikor az a bizonyos vörös köd elborítja az elmét, akkor nincs visszaút, nem érvényes a társadalmi helyzet, a szociális háttér, neveltetés, műveltség, iskolázottság, ott a bosszú vagy a végső megoldás lehetősége vezérli a tettest. Végh József emlékeztetett: régen volt egy olyan jogelmélet, hogy ezekben az ügyekben primitív, iskolázatlan, kriminális múlttal rendelkező személyek az elkövetők. Ennek az a magyarázata, hogy 1960-ig jóval kevesebb volt a válás, lassabb volt a világ, mások voltak a társadalmi elvárások, türelmesebbek voltak egymáshoz az emberek. Nemzetközi statisztikák is kimutatják, hogy a családi tragédiák, a kiterjesztett öngyilkosságok aránya párhuzamosan növekszik a felbomlott házasságok, elmérgesedett kapcsolatok számával.

A pszichológusok szerint a kiterjesztett öngyilkosság nem betegség, hanem cselekmény, amihez mentális zavarok, régebb óta fennálló kezeletlen problémák, külső körülmények vagy frissen bekövetkezett, az elkövető korábbi életét súlyosan megrendítő események, krízisek járulnak hozzá. Tóth Krisztina mentálhigiénés szakember, családterapeuta szerint ha a problémás párok szakemberhez fordulnak, párkapcsolati tréningeken, tanácsadásokon meg lehetne előzni a mostani, sárospataki kettős tragédiával járó eseteket. A tréner kifejtette: sajnos ma Magyarországon, főleg vidéken még gyerekcipőben jár ez a műfaj, az emberek nem merik, szégyellik a szakértő segítségét kérni, pedig egy elmérgesedett viszonyt csak külső segítséggel lehet rendbe hozni, kezelni, békés mezsgyékre terelni.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.