Győzelemre készültek az ellenzéki gyűlésen

A közös ellenzéki eredményvárón derűlátó volt minden résztvevő, Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt pedig már az eredmények ismeretében azt mondta, történelmi győzelmet arattak, visszavették a várost. A DK szóvivője a folyamatosan beérkező adatok alapján ellenzéki előretörésről beszélt.

Bákonyi Ádám
2019. 10. 14. 6:19
null
Karácsony Gergely a feleségével együtt adta le a voksát Fotó: Fotó: Mirkó István

A közös ellenzéki eredményvárón derűlátó volt minden résztvevő, Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt pedig már az eredmények ismeretében azt mondta, történelmi győzelmet arattak, visszavették a várost. A DK szóvivője a folyamatosan beérkező adatok alapján ellenzéki előretörésről beszélt.

Győztes ellenzéki polgármesterek társaságában tartotta győzelmi köszöntőjét Karácsony Gergely egy belvárosi szórakozóhelyen. Szavai szerint történelmi győzelem született, ami nem az ő, nem az ellenzék, hanem a budapestiek győzelme egy olyan harcban, amit azért vívtak, hogy „visszaszerezzék a várost a hatalomtól”. – Budapest zöld lesz és szabad – jelentette ki Karácsony, aki szerint a fővárost átviszik a 21. századba. Karácsony hangoztatta: bebizonyosodott, hogy az ellenzéki pártok akkor lehetnek sikeresek, ha összefognak, a mostani pedig az első lépés volt ahhoz, hogy „megváltoztassuk Magyarországot”. Az új főpolgármester állította, azokat is képviselni fogja, akik nem rá szavaztak.

– Optimista vagyok, mert az ellenzék az elmúlt tizenhárom évben nem csinált ennyire egységes és erős kampányt. Emellett azért izgulok is, mert ilyen komoly tét mellett ilyen komoly esély a győzelemre nem volt az elmúlt években – mondta még kora este, az eredményvárón Tordai Bence a Magyar Nemzetnek. A Párbeszéd ország­gyűlési képviselője lapunknak kijelentette, nem számolnak azzal a forgatókönyvvel, hogy Karácsony Gergely alulmaradna a küzdelemben, aki szerinte megérdemelné a győzelmet. Tordai úgy összegzett: „nagyon őszinte” kampányt folytattak, amelynek során mindvégig pozitív visszajelzéseket kaptak a fővárosiaktól, míg szerinte a Fidesz „eltűnt az utcákról”. A Párbeszéd számításai alapján szerény, de egyértelmű ellenzéki többsége lesz az ellenzéknek a fővárosi közgyűlésben is – mondta kérdésünkre Tordai Bence.

Karácsony Gergely a feleségével együtt adta le a voksát
Fotó: Fotó: Mirkó István

Kunhalmi Ágnes arról beszélt, hogy reményeik szerint az MSZP több mandátumot szerez az eddigieknél. A párt választmányának elnöke abban viszont nem volt biztos, hogy a közgyűlésben többségében lesznek az ellenzéki képviselők. Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke biztos volt Karácsony győzelmében, abban viszont ő sem, hogy az ellenzék többséget szerez a közgyűlésben. Molnár az eredmények feldolgozása előtt kijelentette: a kispesti szocialisták ki lesznek rúgva, ha igaz, ami a Lackner Csaba helyi szocialista képviselőről kikerült felvételen hallható. Szerinte ugyanakkor Zuglóban nincs korrupció, csak pletykák, és azt ígérte, hogy a parkolási rendszert átalakítják.

A DK-frakció szóvivője lapunknak úgy fogalmazott: nagyon bíznak abban, hogy Karácsony Gergely lesz Budapest új főpolgármestere. Gréczy Zsolt abban viszont biztos volt, hogy a közgyűlésben több ellenzéki képviselő lesz, mint eddig, és a DK-nak is minden kerületben lesz képviselője. A folyamatosan érkező eredmények alapján úgy fogalmazott: „Ellenzéki előretörés van az egész országban, az Orbán-rendszer alapjai megremeghetnek.”

Az önkormányzati választásról szóló híreinket IDE kattintva tekinthetik meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.