Gyurcsány is beszállt pécsi kampányba

Közel kéttucatnyi, tarvágásokról készült felvételt hozott nyilvánosságra a Civilek a Mecsekért Mozgalom, hogy bemutassa, milyen következménye volt annak, hogy a Pécsi Erőműben a mostani baloldali polgármesterjelölt, Péterffy Attila vezetése alatt közel 3 millió tonnányi fát égettek el.

Bóka Máté
2019. 10. 10. 17:31
GYURCSÁNY Ferenc
Budapest, 2018. március 27. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke lakossági fórumot tart a budapesti K11 Művészeti és Kulturális Központban 2018. március 27-én. MTI Fotó: Mónus Márton Fotó: Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sakktáblaszerűen vágták ki az erdőket a Mecsekben, hogy így tudják kijátszani a jogszabályokat, amelyek tiltották, hogy egybefüggően tarra vágjanak több tíz hektárnyi erdőrészletet – vélekedik a Civilek a Mecsekért Mozgalom (CMM). A szervezet ezért szórólapos tájékoztató kampányt indított, hogy felhívja a városlakók figyelmét arra, hogy a baloldali polgármesterjelölt, Péterffy Attila által 7 évig vezetett Pécsi Hőerőműben a francia tulajdonos profitjának érdekében 3 millió tonnányi hengeres fát és aprítékot tüzeltek el. A mozgalom szerint ráadásul a régió erdeinek beáldozásával az eltüzelt fából villamos energiát is előállítottak, méghozzá nagyon gyenge, 30 százalékos hatásfokkal.

Vicze Csilla, a CMM szóvivője azt mondta, hogy nemcsak az eltüzelt fa okozott környezeti károkat a Mecsekben, hanem a végtermék elhelyezése is súlyos kérdéseket vetett fel. A szóvivő szerint ugyanis az erőműből kikerülő fahamutól Péterffy akárhogy is, de szabadulni akart, ezért „passzolta” el azt az ormánsági gazdáknak, miközben a gazdákat meg is tévesztette azzal, hogy a hamu talajjavításra alkalmas. Mint mondta, egy kirendelt szakértő azonban ezt az állítást meg is cáfolta abban a perben, amelyben az egyik ormánsági gazdát sok millióra bírságoltak meg a hőerőműből származó hulladék elhelyezése miatt.

A héten Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere arról beszélt Pécsen, hogy a Karácsony Gergely által támogatott Péterffy a Mecsek erdei után Óbuda környékén, a Pilis erdeiben is hasonló pusztítást akar végezni, ám ezt nem hagyták. Péterffy ugyanis a Főtáv Kiserőmű Kft. vezetőjeként egy olyan biomassza fűtőművet kíván létrehozni, amelynek felhúzását kétszer is csak változtatási tilalom elrendelésével tudták megakadályozni.

Az MSZP-DK által pénzelt és aktivistákkal támogatott polgármesterjelölt azonban már korábban is azt hangsúlyozta a vele szemben felhozott vádakra, hogy ő büszke a munkájára és neki szakmai érvei vannak, míg a Civilek a Mecsekért Mozgalom tagjai még számolni sem tudnak. A balliberális politikus pedig cinikusan azt is megjegyezte egy interjúban, hogy nem az erőműtől kell félteni a fát, mert az „kidől magától”.

Az MSZP-DK, a Jobbik és a Momentum – ahogy máshol is – egy, szinte kifejezetten a választásra létrehozott civil szervezet, a Mindenki Pécsért Egyesület keretében indítja a jelöltjeit. Gyurcsány Ferenc ugyan pár hete járt már a városban, akkor azonban a látogatásáról a helyi baloldali sajtó nem számolt be részletesen, viszont most egy friss, az internetre felkerült videóban már nyíltan kiáll az egyesület mellett, és az egyik DK-s jelölt, illetve a Mindenki Pécsért Egyesület mellett mond kortes beszédet.

Az önkormányzati választásról szóló híreinket IDE kattintva tekinthetik meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.