Hajléktalantanya a szociális „ökobérházak” telkén

Még Karácsony Gergely polgármestersége alatt másfél milliárd forint uniós forrást nyert Zugló arra, hogy fenntartható, önkormányzati bérlakásokból álló társasház épüljön fel egy Gizella utcai önkormányzati telken. Nyilvános tervek azóta sem állnak rendelkezésre, a projekt jelentősen csúszik, az önkormányzat hallgat az ügyben. Mindemellett az elhagyatott üres telekre hajléktalanok költöztek be, akik zavarják a környező lakókat.

2020. 07. 25. 12:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Olyan házat szeretnénk, amely a már itt élők számára is követhető módon jön létre és épül meg. Olyan házat szeretnénk, amelyben zuglói rászoruló fiatalok, idősebbek, sokféle társadalmi helyzetben élő ember találhat otthonra”– mondta egy Gizella utcai építési telken megtartott kampányeseményen Karácsony Gergely, még Zugló polgármestereként tavaly szeptemberben. Azóta eltelt tíz hónap és még egy kapavágás sem történt ezen a területen, pedig az önkormányzat energiatakarékos, napkollektorokkal felszerelt bérlakásokat tervezett ide építeni uniós forrásból. Karácsony Gergely büszkén mutatta be a sajtónak a „Több mint lakóház” projektet, ahová közös mosókonyhát és közösségi tereket is terveztek. A huszonhét lakásos bérházra az Európai Bizottság programja (Urban Innovative Actions) biztosít 1,5 milliárd forintos támogatást. Karácsony azt ígérte, az építkezés idén tavasszal kezdődik meg, de nemhogy munkagépek nem találhatók a telken, még a kivitelezési tervek sem kerültek a képviselő-testület elé.

A bérház a tervek szerint mintaberuházás lenne, a leendő lakók ugyanis támogatást kapnának abban is, hogyan lehet használni egy modern, okos technológiával felszerelt lakóingatlant. Megtanulhatnák például az esővíz és a szürkevíz hasznosítását, a komposztálást, a biohulladék újrahasznosítását is, így a ház körüli kertben körkörös gazdaságot alakíthatnának ki. A tervezett ingatlan lakásai az alacsony jövedelmű családoknak ideálisak, mert mindössze pár ezer forintos rezsiköltségük lenne. Az áramot a tetőre helyezett napelemes panelek, a fűtést és a meleg vizet geotermikus szondák biztosítanák majd a szociálisan rászoruló embereknek. A forrás és a szándék rendelkezésre áll, ám a munkálatok mégsem kezdődtek meg. A kivitelezés csúszása a környező társasházakban élőket is érinti, ugyanis az üres telket elfoglaló, életvitelszerűen élő hajléktalanok folyamatosan problémát okoznak a közelben lakóknak. Lapunk több hete megkereste a zuglói önkormányzatot, mondják meg, mikor indulhat meg az építkezés, és az üres telekre beköltözött hajléktalankolóniát mikor számolják fel. Választ egyelőre nem kaptunk.

Várnai László, Zugló képviselője, a CivilZugló Egyesület elnöke szerint a szándék jó, de aggasztó, hogy jelentősen csúszik a projekt. – A kiviteli terveket még nem láttam, de bízom benne, hogy hamarosan megvalósul a beruházás – közölte lapunkkal a politikus. – Nem látok rossz szándékot vagy korrupciót az ügy mögött, valószínűleg csak szimplán el vannak csúszva a fejlesztéssel. Zuglónak szüksége van jó háziorvosokra, szerintem szolgálati lakásokat is érdemes lenne majd itt kialakítani, hogy a jó szakembereket a kerületbe vonzzuk és itt tarthassuk – fűzte hozzá a képviselő. Várnai László szerint ugyanakkor enyhén szólva sem nevezhető költséghatékonynak 1,5 milliárd forintból 25 lakást megépíteni, ahogyan azt tervezik. Egy lakás megépítése így hatvanmillió forintba kerül majd. Különösen magas ez az ár, ha azt nézzük, hogy az önkormányzat a saját telkére épít, miközben nem luxuslakásokat építenének, és vélhetően hasznot sem akarnak realizálni – jelentette ki a képviselő.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.