Hazánk továbbra is dolgozik az emberkereskedelem visszaszorításán

Az emberkereskedelem az emberi jogok és méltóság egyik legsúlyosabb megsértése. Az emberkereskedelem elleni küzdelem európai napján, 2020. október 18-án a Belügyminisztérium ismételten fel kívánja hívni a figyelmet a jelenség elleni fellépés fontosságára.

Forrás: MTI2020. 10. 18. 12:33
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Stratégia az emberkereskedelem ellen

Magyarország továbbra is elkötelezett az emberkereskedelem visszaszorításában. Az áldozatok védelme és segítése, az áldozattá válás megelőzése, az emberkereskedelemhez kapcsolódó bűncselekmények elkövetőinek felelősségre vonása valamennyi szereplő által támogatott és támogatandó törekvés. Ennek érdekében a Belügyminisztérium számos közreműködő, köztük minisztériumok, hatóságok és civil szervezetek munkáját fogja össze.

Az utóbbi évek munkájának egyik jelentős eredménye

az év elején hatályba lépett emberkereskedelem elleni nemzeti stratégia, valamint az annak végrehajtásáról szóló intézkedési terv.

A stratégiában tervezett feladatok egy része jelentős költségvetést igényel, amelyet a kormány biztosít, és az ütemezés szerint rendelkezésre bocsát.

A cél egy olyan nemzeti stratégia megalkotása volt, amely reagál az emberkereskedelem folyamatosan változó jellegére, a hazánkban megfigyelhető trendekre, valamint figyelembe veszi a nemzetközi színtéren megfogalmazott ajánlásokat, illetve az Európai Bizottság által kijelölt irányvonalat is.

A stratégia kiemelten sérülékeny csoportként kezeli a gyermekeket, a fiatalokat, különösen az állami gondozásból kikerülőket.

Szintén prioritás a veszélyek megismertetése a mélyszegénységben élők, különösen a nőkkel és a leánygyermekekkel, akik a szexuális célú kizsákmányolás szempontjából veszélyeztetett társadalmi csoportot alkotnak.

Nagyszabású projektek a láthatáron

A 2020-ban hatályba lépett törvénymódosítások (Büntető Törvénykönyv, gyermekvédelmi törvény) hozzájárulnak az elkövetők szigorúbb felelősségre vonásához, valamint a gyermekkorú áldozatok hatékonyabb védelméhez. A nyomozók, az ügyészek és a bírák rendszeresen megvalósuló szemléletformáló képzésen, esettanulmányok feldolgozásán keresztül szerezhetnek mélyebb tudást az emberkereskedelemről, amely jelentősen növelheti a büntetőeljárások hatékonyságát.

A következő időszakban több nagyszabású projekt is megvalósul: az Európai Unió Belső biztonsági alapjának részfinanszírozásával

folytatódik a nagy sikerű Ne hagyd! című figyelemfelhívó kampány, továbbá elindult egy, az emberkereskedelem áldozatainak segítséget nyújtó komplex áldozatsegítő program is.

Az elért eredmények ellenére folytatni kell azt a kihívásokkal teli munkát, hogy a lehető legkevesebben váljanak áldozattá, valamint hogy azok, akik az emberkereskedelem áldozataivá váltak, a lehető leghamarabb megfelelő ellátásban és jogi segítségnyújtásban részesülhessenek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.