Hazugsággyűjteménnyel kampányolnak Brüsszelben

Függetlennek beharangozott, de politikai csúsztatásokkal teli jelentést mutattak be tegnap délelőtt az ellenzéki EP-képviselők Brüsszelben. Az Oktatói Hálózat és a Humán Platform által jegyzett dokumentum a kultúra, oktatás, sport és művészet kérdéseiben is támadja az Orbán-kormányt. Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő szerint az ellenzéki politikusok gyakorlatilag egyetlen brüsszeli tevékenysége, hogy Magyarország-ellenes akciókat indítanak.

2020. 01. 29. 6:18
null
Tüntetnek az Oktatói Hálózat tagjai – a „független” civilek mindennel az unióhoz szaladgálnak Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Háttal Európának címmel a magyar média- és szólásszabadságról, akadémiai életről, illetve az oktatási rendszerről is sötét képet festő jelentést mutattak be tegnap délelőtt a Momentum, a Demokratikus Koalíció és az MSZP európai parlamenti képviselői.

A közel nyolcvanoldalas dokumentum úgy kezdődik: „A jelentést független magyar értelmiségiek állították össze, hogy tájékoztassák a hazai és a nemzetközi közvéleményt, valamit az európai intézményeket arról, hogy milyen súlyos károkat okozott Magyarországon a 2010 óta regnáló Orbán-rendszer az oktatás, a tudomány, a kultúra és a média területén.”

Tüntetnek az Oktatói Hálózat tagjai – a „független” civilek mindennel az unióhoz szaladgálnak
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A Magyarország-ellenes dokumentumban olyan kifejezések olvashatók, mint „A rezsimre jellemző a nemzeti szimbólumok gátlástalan kisajátítása”; „A jelenlegi kurzus lebecsüli a tudás társadalmi jelentőségét”; „A demokrácia kulisszái mögött a kereszténység jelmezét magára öltő Orbán-rendszer”; „Az üres nemzeti retorika mögött a kulturális örökség ügye iránti teljes közömbösség”; „A rezsim szereti magát konzervatívként ábrázolni, de a viszonya minden hagyományhoz – így a kereszténységhez is – türelmetlen és radikális.”

Az oktatásról szóló részben pedig egy egész fejezet jut a Közép-európai Egyetem (CEU) ügyének, amelyről a magukat függetlennek valló szakértők azt írják: „Miért kellett egy sikeres egyetemet elüldözni Magyarországról?” Kijelentik azt is, hogy a CEU ügye miatt nyolcvanezer főt megmozgató tiltakozások voltak Budapesten, és többek között Nobel-díjas tudósok és neves akadémiák próbálták jobb belátásra bírni Orbán Viktort.

A dokumentum médiaszabadságról szóló része nehezebben értelmezhető, ugyanis először leszögezik, hogy a kormány „felszámolta a médiapiacot”, majd azt írják, hogy „az online média [területén] nem tudott túlsúlyba jutni a kormánypropaganda”. A nyomtatott sajtó tekintetében pedig állításaik igazolására a Népszavára mutogatnak, ami szerintük „Orbán engedélyével és a kormány anyagi támogatásával van jelen a piacon”.

Emellett a hazai művészeti és kutatói szabadságot, illetve a kulturális örökség védelmét is kritika éri. A filmgyártás is külön fejezet a dokumentumban, ahol említés szintjén azért megjelenik, hogy az Andy Vajna-féle filmalap fellendítette a hazai játékfilmgyártást. Ezt jócskán árnyalva az elhunyt filmügyi kormánybiztossal kapcsolatban megjegyzik: a személye csak erősítette az amerikai filmek hegemóniáját Magyarországon.

A kultúrpolitikán belüli egy másik ellenzéki érv, hogy a kormány a kultúra rovására támogatja a sportot. Mint azt felróják, Magyarországon a profi és az élsportot támogatják a tömegsport helyett. Egyébként a kormány számára akár bóknak is betudható megjegyzés is akad: „Orbán külpolitikai tevékenysége az utóbbi években egyértelműen jelzi, hogy vezető szerepre tör az európai politikában” – írják.

A hazai részről Dobrev Klára, Cseh Katalin, Donáth Anna és Ujhelyi István nevével fémjelzett eseményen a Sargentini-jelentés „megöröklője”, a zöldpárti Gwendoline Delbos-Corfield is részt vett, és bejelentette, hogy valószínűleg márciusban LIBE-misszió érkezik vizsgálódni Magyarországra. Lapunk korábban megírta, hogy az Európai Néppárt tiltakozik az út ellen, a parlament vezetésében információink szerint pedig még mindig nem született végleges döntés a misszióról. Gwendoline Delbos-Corfield neve onnan lehet ismerős, hogy jelentéstevőként a hazánk elleni jogállamisági eljárás egyik leghangosabb európai parlamenti támogatója.

– Gyalázatos, hogy miközben otthon a magyar rendőrök a határ megvédéséért küzdenek, Brüsszelben az ellenzéki képviselők azzal vannak elfoglalva, hogy újabb támadást indítsanak a hazájuk ellen – ezt már Hidvéghi Balázs mondta újságíróknak Brüsszelben az ellenzéki konferencia margóján. A Fidesz EP-képviselője szerint az esemény egy politikai rendezvény, kampányrendezvény volt. – Illeszkedett az eddigi politikai támadások sorába, az évek óta ismételt hazugságok voltak hallhatók – szögezte le Hidvéghi, aki szerint a háttérben nem más, mint a bevándorláspolitikai vita áll. Emlékeztetett: a Fidesz–KDNP az egyetlen olyan politikai szövetség Magyarországon, amely ellenzi a bevándorlást. „Az ellenzék amiatt gyűlöli a magyar kormányt, mert az kitart a bevándorlásellenes álláspontja mellett” – hangsúlyozta.

Hidvéghi Balázs tájékoztatóján kitért az ellenzék szerinte gyakorolt módszerére. – Mindegy, hogy miről van szó, az ellenzéki képviselők bármelyik területtel kapcsolatban kizárólag azt hangoztatják: Magyarországon nincs demokrácia, csak romló mutatók és korrupció van, a szabadságjogokat pedig megnyirbálják – húzta alá. „Az ellenzéki képviselők gyakorlatilag egyetlen brüsszeli tevékenysége, hogy Magyarország-ellenes akciókat indítanak” – tette hozzá.

Függetlenek

A jobboldali körök nyilván „újabb Soros-bérenc-irománynak” tartják a Háttal Európának című tanulmányt – írta tegnap a HVG a jelentés bemutatása után, s csakugyan nehéz másként értékelni az angol és magyar nyelven megjelent kiadványt, amelynek számos szerzője kötődik a milliárdos hálózatához és elkötelezettje a nyílt társadalom eszméjének. Nyilván ezért aggasztja őket a keresztény-konzervatív írók oktatása, valamint az, hogy az „egyentankönyvek nyomokban vallási propagandát tartalmaznak”. Ami tehát a szerzőket illeti, többen közülük a CEU oktatói, de Enyedi Zsolt rektorhelyettes is szerepel az impresszumban. Mások – például Gábor György, Polyák Gábor vagy Rényi Ágnes – egykori Soros-ösztöndíjasok, és érdemes még kiemelni Csáki Juditot, a momentumos Radnóti András édesanyját, valamint az SZDSZ-alapító Vásárhelyi Mária nevét, az ő édesapja a Soros Alapítvány egykori elnöke, a szintén SZDSZ-alapító Vásárhelyi Miklós volt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.