Hiánypótló szűrővizsgálatokat végez a karitász Kárpátalján

Több mint kétszáz gyermek és felnőtt vett részt a Katolikus Karitász orvosmissziójának hétvégi szűrővizsgálatán, a kárpátaljai Huszton. Az önkéntes orvosok a gyermekeknél fogászati, szemészeti és ortopédiai, míg a felnőtteknél vércukor-, vérnyomás- és EKG-vizsgálatokat, illetve nőgyógyászati rákszűrést végeztek. A szakemberek azt tapasztalták, hogy a lakosság egészségi állapota sok esetben elszomorító, ami azért is lehet, mert Ukrajnában nem léteznek szervezett szűrővizsgálatok, ahol idejében kiderülhetnének a problémák.

Borsodi Attila (Huszt)
2019. 12. 02. 6:34
null
Koroknai Rita a vizsgálat mellett felhívta a figyelmet a rendszeres fogápolásra is Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azok a huszti gyermekek és felnőttek, akik szombat reggel nyolc óra tájban megérkeztek a helyi, magyar tannyelvű általános iskolába, hogy részt vegyenek a Katolikus Karitász orvosmissziójának szűrővizsgálatán, bizonyára bele sem gondoltak, milyen komoly előkészületek előzték meg a kétnapos programot.

Pedig az összességében 30. határon túli szűrővizsgálatot egy húszfős, önkéntes orvosokból, munkatársakból és más szakemberekből álló csoport készítette elő, amely több járművel már az előző nap hosszú órákat utazott a magyar–ukrán határtól több mint negyven kilométerre levő településre.

A csapat este, szakadó esőben pakolta ki az orvosi műszereket és más szükséges eszközöket tartalmazó dobozokat a mikrobuszból, majd az iskola termeiben berendezte a vizsgálatok helyszínét. Az a külső szemlélő számára is jól látszott, hogy a csoport tagjai rendkívül rutinosan dolgoztak össze, így alig fél óra alatt minden a helyére került.

Az alkalmi rendelő lényegében péntek este kilenc óra körül már készen állt a pácien­sek fogadására.

Az egyik első érkező gyermek Anasztázia, akit édesanyja, Valéria kísért el a szűrővizsgálatra. Az asszony azt mondja, nem tud arról, hogy a kislányának bármilyen gondja lenne, de él a szűrés lehetőségével, amiről egy ismerőse tájékoztatta. Amikor arról érdeklődünk, hogy Anasztázia tud-e magyarul, csóválja a fejét. – Nem nagyon, csak énekelni tud a nyelvünkön, mert magyar óvodába jár – teszi hozzá mosolyogva.

A négyéves Palika testvérével és édesanyjával jött a vizsgálatra. Marianna azért hozta el a kisfiát, mert a fél éve rendszeresen bepisil éjszakánként, és korábban nem voltak hasonló problémái. A szűréseken is részt vesznek, mert úgy gondolja, jó, ha megvizsgálják a fiát.

Amíg a szüleikkel érkező gyermekeket és felnőtteket a recepción regisztrálják, ahol megkapják a szűrőlapot, az orvosok a termekben várakoznak a pácien­sekre. Koroknai Rita fogorvos alapvetően gyermekeket vizsgál. – Mi itt nem kezeljük a pácienseket, csak felhívjuk a figyelmet a problémákra, és kiemeljük a prevenció fontosságát. Az a jó, ha a gyermekek naponta legalább kétszer, de akár többször is alaposan fogat mosnak, sokan nem tudják azt sem, hogy két étkezés között nem szabad édességet fogyasztani. A gyermekek és szü­leik hálásak a tájékoztatásért – emeli ki.

A fogorvoshoz elsőként egy testvérpár – a nyolcéves Anita és a tízéves Ervin – merészkedik be, a kislány a bátrabb, így Koroknai Rita az ő fogait vizsgálja meg először. A gyermekek apukája mosolyogva jegyzi meg, hogy a lánya ide, a magyar iskolába jár, és éppen a fogászati rendelőnek berendezett helyiség az osztályterme. Anita és Ervin fogai azonban kevesebb okot adnak az örömre, mert vannak már megmaradó romlott fogaik is, így a szakember fogászati kezelésre irányítja a gyerekeket. Később azonban olyan testvérpárt is megvizsgál a fogorvos, akiknek kiváló állapotban vannak a fogaik.

A szomszédos folyosón levő másik teremben egy nyíregyházi gyermekorvos-rezidens várja a pácienseket. Elek Gabriella már legalább tízszer csatlakozott önkéntesként az orvosmisszió szűrővizsgálataihoz, a legtöbbször ő is Kárpátalján járt, de volt a Délvidéken is. Állítja: szakmailag és lelkileg is nagyon sokat adnak neki ezek a napok, mert szeret segíteni az embereken, és emellett egy kicsit ki is nyílik számára a világ.

– Alig néhány kilométerre vagyunk a magyar határtól, mégis sok minden annyira más, máshogy élnek és nevelkednek az emberek. Előfordult például, hogy döbbenetesen elhanyagolt gerincferdüléssel és lúdtalppal hoztak be gyermekeket, így olyan eseteket is látunk, amelyek Magyarországon már elképzelhetetlenek – fogalmaz Elek Gabriella, aki hangsúlyozza: ők ugyan csak szűrővizsgálatokat végeznek, de ezeknek is óriási jelentőségük van.

Vojcek László főorvos, az orvosmisszió vezetője a nőgyógyászati szűrést végzi Huszton, amelyet a páciensek tavasz óta vehetnek igénybe. A szakember általánosságban kiemeli, hogy a mostani szűrésen részt vevő gyermekek és felnőttek egy része már korábban is volt szűrővizsgálaton, ilyenkor ellenőrzik náluk, hogy van-e szükség bármiféle további kezelésre.

– Ha csak egyszer látjuk el az embereket, egyszer kapnak gyógyszert, szemüveget, az felelőtlenség. Követni kell a változást, fontos tudnunk, hogy kell-e módosítani a szemüveg keretén, a lencsén vagy éppen a gyógyászati segédeszköz méretén, mert a gyermekek növekednek, amire tekintettel kell lennünk. Éppen ezért minden településre visszamegyünk, és visszahívjuk a korábban szűrt gyermeket is. Jöhetnek újabbak is, de a kontrollt feltétlenül fontosnak tartjuk – emeli ki a főorvos.

Koroknai Rita a vizsgálat mellett felhívta a figyelmet a rendszeres fogápolásra is
Fotó: Havran Zoltán

Vojcek László a nőgyógyászati szűréssel kapcsolatban megjegyzi: több olyan esettel is találkozott, amelyek elgondolkodtatásra késztetik. Többek között azt tapasztalja, hogy nincs szervezett nőgyógyászati szűrés, mint ahogy iskolaorvosi rendszer sem működik. Volt olyan asszony, akit elvileg háromhavonta lát az orvosa, mégsem kezeli megfelelően a betegségét, míg egy másik nő miómával érkezett a mostani szűrésre, erről egy sor papírja is van, de Vojcek László megállapította: nincs semmi baja. Szavai szerint ezek a jelek arra utalnak, hogy a helyi orvos anyagi vagy más megfontolásból hívogatja vissza háromhavonta az amúgy dekoratív fiatalasszonyokat.

Ezen a hétvégén mintegy száz gyermek és ugyanennyi felnőtt vett részt az orvosmisszió szűrővizsgálatain a huszti általános iskolában. Előzetesen 106 gyermeket jelentettek be a szüleik, de közülük nem mindenki jött el, viszont olyanok is voltak, akik a Katolikus Karitász hallatán éltek a lehetőséggel. A páciensek közül többeket ezúttal is további orvosi vizsgálatokra, kezelésekre irányítottak, de a gyermekek szülei nagyon sok egészségmegőrzéssel, táplálkozással kapcsolatos tanácsot is kaptak, amelyek segítségével egészségesebb élet várhat a szépreményű apróságokra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.