Hódmezővásárhelyen szeretnék, ha elülne a zaj

Béke vagy békétlenség – ez volt a legnagyobb tétje a választásnak a hódmezővásárhelyiek számára, legalábbis ez derül ki azokból a beszélgetésekből, amiket a városban folytattunk a helyiekkel a választás idején. Az elmúlt másfél év ugyanis szerintük a torzsalkodásról szólt.

2019. 10. 14. 7:47
null
Mint mindenki, Márki-Zay Péter is a békétlenségről és annak okairól beszélt Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utóbbi másfél évben túl nagy volt itt a zaj – tréfálkozik Irén, egy nyugdíjas házaspár hölgytagja a hódmezővásárhelyi városházánál működő szavazókör előtti téren, mielőtt leadnák voksukat. Irén persze nem a jelenlegi polgármester, az ellenzéki Márki-Zay Péter nagyságára gondol, amikor visszaemlékezik, hanem arra, hogy a közelmúltban sok volt a torzsalkodás a városban. – Az a lényeg, hogy ne legyen veszekedés, marakodás, mert akkor nem fejlődik semmi – sóhajt Irén, aki szerint emiatt nem épülhet a városban új könyvtár, bezárták a helyi televíziót is, pedig sokszor onnan tájékozódtak a városi dolgokról.

A tram-train villamos-vasútvonal építkezése miatt lezárt út mentén beszélgetünk. Az idős embereknek erről is az jut az eszükbe, hogy minden fejlesztés, ami Hódmezővásárhelyen elindult, az Lázár János korábbi fideszes polgármesternek köszönhető, ahogyan ez a fejlesztés is. Amikor arról kérdezzük őket, melyik polgármesterjelölt győzelme esetén remélnek hasonló fejlődést, azonnal kijelentik: akkor, ha a főorvos úr nyer. Vagyis Grezsa István, a Fidesz–KDNP által támogatott jelölt. Hasonlóan nyilatkozik Erika is, aki éppen a belváros felé tolja a kerékpárját. Mint mondja, ő ugyan Békéssámsonban szavazott, de e környékbeli településeknek sem mindegy, ki lesz a polgármester Hódmezővásárhelyen, hiszen sokan ide járnak dolgozni.

Több munkahelyre lenne szükség, ehhez pedig békesség kell, amit Grezsa doktor tudna megteremteni – mondja. László nem kívánja elmondani, neki melyik a szimpatikusabb jelölt, még nem szavazott, csak este ér rá, mert éppen kétéves kisfiát tanítgatja biciklizni a parkban. Szerinte ipari fejlesztésre lenne szükség, arra, hogy minél több beruházás jöjjön a városba, de nehezen tudta eldönteni, hogy erre melyik jelölt megválasztása esetén van nagyobb esély. – Lehet, hogy majd csak este, a szavazás előtt döntök – jegyzi meg mosolyogva, majd a gyerek után szalad. Határozottabb véleménye van a választásról Adélnak, aki a családja körében jön ki a szavazókörből. – Kell a rend, a tisztaság, a fejlesztés a városnak, de az elmúlt másfél évben csak egy helyben topogunk, mert folyamatosan csak a politikai kampánnyal van elfoglalva a polgármester – szögezi le. – Kellenének új járdák, új parkolók, de nem történt semmi az utóbbi időben. Szerinte Márki-Zay Péter polgármester minden szakembert eltüntetett a városvezetésből, aki nem hajbókolt előtte vagy nem állt be a sorba, úgyhogy tőle semmit nem lehet várni.

Adrienn, a huszonéves pénzügyi előadó szerint a fiatalok megosztottak a szavazataikat illetően a városban, ki az egyik, ki a másik jelölttől várja, hogy megoldja a legnagyobb gondjaikat, a munkahelyteremtést és a lakhatást. A kampány botrányai ezt a megosztottságot nem befolyásolták, van, aki a háborgás és a lázadás híve, és van aki megnézi, mit terveznek a jelöltek, majd ez alapján dönt. Mint mondja, ő az utóbbiak közé tartozik.

Mint mindenki, Márki-Zay Péter is a békétlenségről és annak okairól beszélt
Fotó: Havran Zoltán

Márki-Zay Péter megkeresésünkre kijelentette: a békétlenség szerinte a Fidesz miatt van, mert tépkedik a plakátokat, megrágalmazzák a kampányban a helyi családokat. Eredményeik is vannak, csökkentették az építményadót és feljelentéseket tettek korrupció gyanújával – emeli ki. Szerinte soha ennyi fejlesztés nem indult el Hódmezővásárhelyen, mint most, bár ezek egy részét a Fidesz megakadályozza a közgyűlésben.

– A célunk az, hogy megszüntessük azt a példátlan megosztottságot, amit az elmúlt másfél év hozott Hódmezővásárhely életében – mondja Grezsa István, a Fidesz–KDNP által támogatott független jelölt. A békétlenség megszüntetése eszköze is a fejlődésnek, hiszen enélkül ez lehetetlen – fűzi hozzá. Azt mondja, számos rágalom érte őt és a családját, de ezzel nem foglalkozott, pozitív kampányt folytatott. Németh László sorait idézve hozzáteszi: – Ellenfeleim a legtöbb jót akkor tették velem, amikor Hódmezővásárhelyre „száműztek.” Vagyis nem volt hajlandó lesüllyedni a politikai iszapbirkózásba, és megerősítette a kampány. Megválasztása esetén első intézkedése az lesz, hogy megnyitja a városházát az emberek előtt, ahol most beléptetőrendszer van, és újraindítják majd a helyi televíziót is, mert a legfontosabb a közösség, hangsúlyozza a politikus.

– A Modern városok programban 163 milliárd forint áll rendelkezésre, de ebből nem történt egy kapavágás sem – panaszolja –, később azonban elindulhat egy közművelődési centrum építése az új könyvtárral és egy mélygarázs kialakítása is. Mint mondja, ez fontosabb, mint a marakodó szivárványkoalíció.

Az önkormányzati választásról szóló híreinket IDE kattintva tekinthetik meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.