Hulladékhullám Kiskörénél

2019. 06. 18. 16:56
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rengeteg szemetet sodornak a nagyobb árhullámok a Tiszán, ami a kiskörei vízlépcső duzzasztóján akad meg. A Tisza-tó és a legmagyarabb folyó megtisztítását szolgálja az I. Tisza-tavi PET-kupa is.

Az uszadékfából és háztartási szemétből – főleg PET-palackokból – álló szennyezés általában megmarad a duzzasztómű üzemi területén, de minden évben, a zöldár idején jelentkezik a probléma – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Magyar Csilla, Kisköre polgármestere.

A városvezető szerint ma már szerencsére érzékenyebb a társadalom a környezetszennyezésre, ezért is szerepel többet a hírekben az évről évre ismétlődő tiszai hulladék ügye. A polgármester kiemelte, hogy a helyzet megoldásában sokat segít a Tisza-tó-program a környező megyék együttműködésé-ben, valamint a június 14–18. közötti I. Tisza-tavi PET-kupa, ami egyszerre kaland és környezetvédelmi akció. A cél, hogy a részt vevő csapatok Tiszafüredről indulva a lehető legtöbb szemetet szedjék össze a Tisza-tavon. Magyar Csilla kiemelte, ahogy a téli jeges ár idején a jégtáblákat, úgy a mostani áradás idején a folyóba szórt, illetve az árterekről elmosott illegális hulladéklerakók tartalmát felfogta a kiskörei duzzasztó.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Szólt arról is, hogy a mostani kánikulában a víz felszínén felgyülemlett szerves hulladék bomlani kezdett, ami kellemetlen szaghatással jár a duzzasztó közvetlen környezetében, de a szakemberek mindent megtesznek azért, hogy minél előbb eltávolítsák a felhalmozódott uszadékot. Magyar Csilla lapunknak hangsúlyozta: lehet, hogy a hulladék egy jelentős része Romániából, Ukrajnából érkezik, de Magyarországon is nagy gondot okoz az illegális szemétlerakás, amit a törvény szigorával vissza kell szorítani.

A mostani hulladéktengerre az anyai ágon magyar, apai ágon ukrán származású Ljasuk Dimitry hívta fel természetvédelmi témájú fotóival és videóival a szélesebb közvélemény figyelmét.

Fejes Lőrinc, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) kiskörei szakaszmérnöke az Ilovetiszató.hu-nak a focipályányi szemét kapcsán úgy nyilatkozott: a kollégái az autógumin, PET-palackon, flakonokon, strandpapucsokon, gazdátlan csónakokon, stégeken és hordókon kívül többször találtak már hűtőszekrény-dobozokat, de régi, mini lakókocsi is került már elő.

A Kötivizig 2007-től vezetett statisztikái szerint 2018-ban minimális szemét érkezett, de 2017-ben – a több, kisebb árhullám miatt – 28 tonnát gyűjtöttek össze. A legtöbb 2010-ben, a nagy árvíz idején érkezett: 675 köbmétert, azaz nagyjából 62 tonnát fogott meg a vízlépcső.

Ami a feltorlódott szemét sorsát illeti, azt vegyesen uszályra rakják, majd pedig a szárazföldön szakszerűen szétválogatják.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.