Idén is összeöntik a Nemzeti Összetartozás Pálinkáját (X)

Az idei évben is elkészül a Nemzeti Összetartozás Pálinkája. A hagyományteremtő, szimbolikus gesztust már harmadjára ejtik meg: idén a körtével a főszerepben.

2020. 09. 10. 22:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Gyulai Pálinkafesztivál keretein belül három évvel ezelőtt indult el egy újfajta kezdeményezés, a Nemzeti Összetartozás Pálinkája. A járványügyi helyzet a rendezvényt sem kímélte, a szervezők kétszer is nekifutottak, de a jogszabályokat betartva idén a legjobb minőségű, illatos és zamatos italok fesztiválja elmarad, de a Nemzeti Összetartozás Pálinkája eseményről nem mondtak le a szervezők.

„2020 hazánkban a nemzeti összetartozás emlékéve, ebben az esztendőben még nagyobb jelentőséggel, üzenettel bír egy ilyen esemény létrejötte. Természetesen szűkebb körben, a járványügyi szabályokat, ajánlásokat maradéktalanul betartva rendezzük meg az eseményt szeptember 17-én” – mondta Bora Imre, a Gyulai Pálinkafesztivál igazgatója.

Fotó: Gyulai Pálinkafesztivál (Magyar Gasztrokulturális Rendezvényszervező Kft.)

Kevesen tudják, de közel 300 éves Gyula városában a pálinkafogyasztási tradíció, hiszen 1931-ben a gyulai várban alapította báró Harruckern János György az első pálinkafőzdét a régióban. Tehát egyfajta történelmi kapcsolata is van Gyula városának és a pálinkának. A magyarság összetartozásának szimbolizálására 2018-ban hagyományteremtő szándékkal hívták életre a Nemzeti Összetartozás Pálinkájának palackozását. A kezdeményezés célja, hogy tovább erősítsék a nemzeti összetartozás fontosságát egyik nemzeti kincsünkkel, a hungarikum pálinkával. Az összetartozást szimbolizáló párlat az anyaországbeli pálinkák mellett vajdasági, erdélyi, kárpátaljai, felvidéki és muravidéki párlatokból készült nedűket is tartalmaz.

Fotó: Gyulai Pálinkafesztivál (Magyar Gasztrokulturális Rendezvényszervező Kft.)

Az idén szeptember 17-én, csütörtökön megrendezendő esemény során a felajánlott pálinkákat és párlatokat egy nyílt hordóban összeöntik, majd az így kapott összetartozás pálinkáját megszenteltetik, majd palackozzák. A díszes butellákat a Kárpát-medence magyarságának értékeiért, érdekeiért legtöbbet dolgozó személyeknek adják át a rendezvényen, ünnepélyes keretek között. Hagyományteremtő kezdeményezésükkel a szervezők jó ügyet kívánnak szolgálni. Ezzel a szimbólummal is azt szeretnék kifejezni, hogy összefogásukkal maradandót alkotnak, kifejezve a magyarság összetartozásának tiszteletét szerte a Kárpát-medencében.

„Hiszem, hogy amikor Barabás Attilával, a Magyar Pálinka Lovagrend elnökével ezt a kezdeményezést kigondoltuk, és úgy döntöttünk, hogy megvalósítjuk, akkor a pálinka mint hungarikum fontosságának hangsúlyozása mellett a nemzeti összetartozásunkat is erősítjük. Hisszük, hogy kezdeményezésünkkel segítjük gyermekeinket, unokáinkat, a jövő nemzedékeit is a hagyományok megőrzésében és a történelemnek, a múlt tradícióinak felidézésében! Hiszen lehetünk bárhol a világban, érezzük és tudjuk, hogy összetartozunk s van múltunk, jelenünk és jövőnk!” – zárta gondolatait Bora Imre. A Nemzeti Összetartozás Pálinkája ceremóniájának fővédnöke Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium minisztere.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.