Idősotthonok: kormányhivatali vizsgálat és büntetőeljárás is jöhet

Karácsony Gergely főpolgármester tagad a Rózsa utcai idősek otthonában történtekkel kapcsolatban.

Forrás: HÍR TV2020. 08. 26. 22:19
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elbocsátották azt az alkalmazottat, aki a Hír TV-nek korábban arról számolt be, hogy a fővárosi fenntartású Rózsa utcai idősotthonban a lakók harminc százaléka hunyt el koronavírus-fertőzésben.

A férfi pár nappal ezelőtt a csatornának azt mondta, az intézmény már a járvány megjelenése előtt is létszámhiánnyal küzdött. A volt dolgozó hozzátette, nem tud arról, hogy a főpolgármester ellátogatott volna az intézménybe, és szerinte a főváros részéről érdemi intézkedés nem történt a járvány megelőzéséért az elmúlt hónapokban.

Karácsony Gergely azonban tagadja a Rózsa utcai idősek otthonában történteket, a Hír TV Magyarország élőben című műsorában az ügy részleteiről Futó Barnabás ügyvéd beszélt.

A járvány, tekintettel a súlyosságára és hogy egy világjárványról van szó, felkorbácsolja az érzelmeket, ezért nehéz ezeket a helyzeteket tárgyilagosan kezelni. Érdemes egyébként a WHO kimutatásait figyelni, például a magyarországi járvány terjedéséről, ezek alapján van egy nagyon magas hullám a kezdeti szakaszban, s az éppen a Pesti úti fertőzések időszakával esik egybe.

„– A Rózsa utcai eset mennyiben hasonlít a Pesti útira a körülményeket tekintve?” – kérdezte Földi-Kovács Andrea műsorvezető.

„– Nagyon sok hasonlóság van, egyrészt a fővárosban történtek a halálesetek és a megbetegedések, másrészt a fenntartó a főváros, harmadrészt idősek otthonáról van szó, és szintén úgy tűnik, hogy olyan okból történtek ezek a problémák, esetek, mint a Pesti úti idősek otthonánál, tehát valószínűleg szintén az volt, hogy kevés volt a létszám. Ott is az volt a probléma, mint itt is, hogy az egészségügyi dolgozók, akik maradtak, azok nem voltak képesek, objektíve nem voltak képesek ellátni a betegeket, akik ugyanolyan létszámban ott maradtak, viszont az ellátó szervezet, az egészségügyi dolgozók létszáma lecsökkent. Most, hogy ez ugyanaz miatt történt, mint az idősek otthonában a Pesti úton, tehát hogy a fenntartó csökkentette a létszámot felére vagy egyéb más okból, de, ha más okból, mondjuk objektív okból sokan felmondtak és elmentek, akkor vissza kellett volna pótolni, különösen ilyen helyzetben, az egészségügyisek létszámát.”

„– Ezt egy esetleges vizsgálat egyértelműen tudja utólag tisztázni?” – tette fel a kérdést Földi-Kovács Andrea.

„– Biztosan tudja, szerintem valószínűleg szükség lesz itt is büntetőeljárás indítására és a Fővárosi Kormányhivatal vizsgálatára (…) meg lehet állapítani, hogy ki a felelős, ki követett el itt hibát (…)” – mondta Futó Barnabás ügyvéd.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.