Informális egyeztetést tartottak a V4-kormányfők Budapesten

Az egyeztetésen a kormányfők megállapodtak abban, hogy a jövő heti uniós csúcstalálkozón a V4-ek közös álláspontot képviselnek, mind a személyi-vezetői mind a tartalmi ügyek tekintetében.

Forrás: MTI2019. 06. 13. 11:38
PELLEGRINI, Peter; ORBÁN Viktor; MORAWIECKI, Mateusz; BABIS, Andrej
Orbán Viktor miniszterelnök (j), valamint Peter Pellegrini szlovák (b), Andrej Babis cseh (b2) és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (b3) a Karmelita kolostorban megrendezett informális tárgyalásukon Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/- Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A visegrádi együttműködés keretében munkalátogatásra érkezett Budapestre Lengyelország, Csehország és Szlovákia miniszterelnöke – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár csütörtök délelőtt.

A Karmelita kolostorban megrendezett informális tárgyaláson Andrej Babis cseh, Peter Pellegrini szlovák, Mateusz Morawiecki lengyel és Orbán Viktor magyar miniszterelnök aktuális uniós ügyekről egyeztetik álláspontjukat – tette hozzá.

Peter Pellegrini, Andrej Babis, Mateusz Morawiecki és Orbán Viktor
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

A cseh Lidové Noviny című újság korábban közölt információi szerint a budapesti megbeszélés célja összehangolni a cseh, a lengyel, a magyar és a szlovák álláspontot a közös jelöltekről a legfőbb európai uniós vezetői tisztségekbe.

Az informális találkozón a kormányfők egyetértettek abban, hogy a V4-együttműködés meghatározó szerepet játszik Európa jövőjének alakításában. A visegrádi országok vezetői tudatában vannak e felelősségüknek, ezért aktívan vesznek részt az Európai Unióval kapcsolatos vitákban, ideértve a személyi kérdéseket is.

Havasi Bertalan hozzátette: a csütörtöki egyeztetésen megállapodtak abban, hogy a jövő heti uniós csúcstalálkozón a V4-ek közös álláspontot képviselnek, mind a személyi-vezetői mind a tartalmi ügyek tekintetében.

A visegrádi országok olyan jelölteket támogatnak az Európai Unió vezető tisztségeire, akik megfelelő tapasztalattal és felkészültséggel rendelkeznek, és akik tisztelik a közép-európai népeket valamint a V4-együttműködést. Kifejezett elvárás tehát velük szemben, hogy a közös európai döntések meghozatalakor mindig vegyék figyelembe a közép-európai szempontokat és érdekeket – ismertette a csütörtöki informális V4-csúcson elhangzottakat a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Havasi Bertalan hozzátette: Andrej Babis cseh miniszterelnök tájékoztatta kollégáit a július 1-jén induló cseh V4-elnökség programjának főbb pontjairól is.

A témával kapcsolatos:

https://magyarnemzet.hu/kulfold/eu-posztot-akarnak-a-v4-ek-7017290/

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.