Ingyen tanulhatnának Gyöngyöspata romái

Pénz helyett a tanulás lehetőségével biztosítanának jóvátételt azoknak a gyöngyöspatai roma családoknak, akiknek szegregáció miatt korábban kártérítést ítélt meg a bíróság. Az érintett gyerekek többek közt informatikai, nyelvi vagy akár életvezetési kurzusokra is beiratkozhatnának ingyenesen. A jogvédők holnap egyezkednek arról, ki az, aki elfogadná ezt a lehetőséget.

Csókás Adrienn
2020. 01. 17. 6:30
null
A szegregált oktatást okolják a rossz életkörülményeikért Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyeztetés kezdődik arról, hogy ne készpénzben, hanem természetben kapjanak kártérítést a gyöngyöspatai roma gyerekek – mondta tegnapi sajtótájékoztatóján Horváth László. A térség fideszes országgyűlési képviselője szerint a jogerősen megítélt összeg erejéig kínálnának nekik idegen nyelvi, informatikai, szakképesítést biztosító, valamint beilleszkedést, életvezetést és traumafeldolgozást segítő képzéseket úgy, hogy biztosítja a szabad döntés jogát az egykori és jelenlegi tanulóknak. A kurzusokat Gyöngyösön tartanák vagy olyan helyen, ahová könnyen el lehet jutni tömegközlekedéssel.

Mint ismert, a Debreceni Ítélőtábla tavaly ősszel mondta ki, hogy 99 millió forintos kártérítést kell fizetni azoknak a gyöngyöspatai roma gyerekeknek, akiket származásuk alapján különítettek el a Nekcsei Demeter Általános Iskolában. A bíróság a 2004 és 2012 közötti időszakra a fizikai elkülönítés és az oktatási színvonal miatt félévente 500 ezer, míg a 2012–2017 közti időszakra – már csak fizikai elkülönítés miatt – félévenként 300 ezer forint kártérítést ítélt meg a diákoknak.

A tankerület már korábban is többször indítványozta a természetbeni kártérítést, a bíróság viszont elutasította ezeket a kéréseket, Horváth szerint pedig lett volna jogosultsága, hogy a hátrányt oktatási eszközökkel hozzák helyre. A képviselő emellett azt is jelezte, hogy a pénz kifizetését sem az önkormányzat, sem a tankerület nem engedheti meg magának. Utóbbi legfeljebb a dologi kiadások terhére utalhatna, de akkor a tantermek és a vizes­blokkok felújítását nem lenne miből megoldani. A képviselő szerint a bírósági döntés igazságtalan, egyoldalú, túlzó, romboló, mert nem békét teremt, hanem békétlenséget. Horváth a Soros-hálózat pénzszerző akciójának titulálta az ügyet.

A szegregált oktatást okolják a rossz életkörülményeikért
Fotó: Havran Zoltán

Az érintett romákat képviselő Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány ügyvédje, Farkas Lilla a 444.hu portálnak azt mondta a sajtótájékoztató után, hogy szombaton Gyöngyöspatára utaznak, és megbeszélik a családokkal, ki az, aki mindenképp készpénzt szeretne kapni, és ki az, aki elfogadná a felkínált lehetőséget.

Megírtuk, hogy a múlt héten Orbán Viktor kormányfő is igazságtalannak nevezte, hogy munkavégzés nélkül kapnának jelentős összeget egy etnikailag meghatározó népcsoport tagjai. Így vélekedett a Hír TV-nek Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója is, aki szerint a Soros György által támogatott – pert indító – alapítvány célja az volt, hogy kárt okozzanak a magyar államnak.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a kormány 2013-ban felszámolta a szegregációt, ám a jogvédők csak két évvel később fordultak bírósághoz. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár szintén úgy látná jónak, ha a jóvátételt a tanulás lehetőségével biztosítanák, például érettségire való felkészítéssel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.