Írdalá.hu: összefogásra, közös munkára hívják a magyarságot

Bár a számok mást mutatnak, sikerre vihető a Székely Nemzeti Tanács petíciója, és össze lehet gyűjteni hét uniós tagállamban a szükséges egymillió aláírást – állítják a szervezők. A kampány utolsó hetében mindent bevetnek, hogy elérjék a célt.

2020. 04. 29. 15:21
null
A kampány utolsó hetében mindent bevetnek Fotó: MTI/Boda L. Gergely
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lehetetlennek tűnik, de megcsináljuk, határidőre összegyűjtjük a szükséges egymillió aláírást hét uniós tagállamban – jelentette ki lapunknak Pesty László, a Székely Nemzeti Tanács petíciójának kampányfőnöke. A tét az, hogy ha a tavaly májusban indult kezdeményezés sikeres lesz, akkor a tagállamok őshonos nemzeti kisebbségei alanyi jogon pályázhatnak európai uniós támogatásokra. Ahhoz azonban, hogy az egymillió aláírás összegyűljön, kisebbfajta csodára van szükség, hiszen eddig az online petíciót mindössze alig 350 ezren írták alá, ráadásul a támogatók döntő többsége Magyarországról került ki. Emellett körülbelül 210 ezer papíron összegyűlt aláírásról tudnak.

Hazánk mellett – a nagyszámú magyar kisebbség miatt – Romániában és Szlovákiában gyűlt össze biztosan a szükséges mennyiségű aláírás. Nagy probléma azonban, hogy a sorrendben negyedik Svédországban még csak a szükséges mennyiség tíz százalékánál állnak eddig, közel egy év alatt. S már csak alig egy hét van hátra május 7-ig. – A helyzet úgy áll, hogy hiába gyűlne össze a szükséges egymillió aláírás, ha hét országban nem érjük el a limitet, ezért mindenkinek keményen kell dolgozni a következő napokban – hangsúlyozta Pesty László. Hozzátette: a kampány hátralevő részében Magyarország, Románia és Szlovákia mellett öt országra koncentrálnak majd leginkább. Főleg olyanokra, ahol az alacsonyabb lélekszám miatt kevesebb aláírást kell összegyűjteni, és ahol könnyebben tudnak kommunikálni – ilyen például Horvátország és Szlovénia, de felértékelődhet olyan államok szerepe is, mint Spanyolország, ahol jelentős katalán és baszk kisebbség él.

A kampány utolsó hetében mindent bevetnek
Fotó: MTI/Boda L. Gergely

A nemzetközi kampány sikeressége érdekében a magyar Írdalá.hu oldal mintájára elkészítették az Iamsigning!.com felületet, amelyet igyekeznek minden erővel népszerűsíteni az online térben. – A papíralapú gyűjtés közel két hónapja elhalt a vírus miatt, ami nagyon nagy vérveszteség, mert a témára fogékony idősebb embereket az online térben nehezen vagy egyáltalán nem tudjuk elérni. Ezért is ki kell hozni a maximumot az online kampányból – mutatott rá Pesty László. Hozzáfűzte, van még egy titkos fegyverük, amelyről azonban nem kívánt beszélni. Annyit elárult, hogy ha az összejön, akkor elérik a kitűzött célt. Azzal egyelőre nem foglalkoznak, hogy a járvány miatt Brüsszel ad-e engedélyt a határidő halasztására. Ez annál is inkább így van, mert az ezzel kapcsolatos kérelmükre Věra Jourová uniós biztos hetek óta nem válaszol.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.