Ismét embercsempészeket kaptak el a rendőrök

Kora reggel egy-egy moldáv és román embercsempészt tartóztattak fel a rendőrök az M1-es autópályán Győrnél.

2020. 06. 25. 11:54
null
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is sikeresen lépnek fel a magyar rendőrök az illegális migránsokat csempésző szervezett bűnözői bandák ellen. Csütörtökön reggel, 6 óra után néhány perccel az M1-es autópályán, Győr magasságában két embercsempész-szállítmányt is feltartóztattak a Győr-Moson-Sopron megyei egyenruhások. A megyei rendőrség közleménye szerint négy megyére kiterjedő akcióban ellenőriztek két személygépkocsit, és a járművekben a román és a moldáv sofőrökön kívül összesen tizenkét, magát afgánnak mondott férfi utazott.

A személygépkocsik utasai magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni, ezért a rendőrök a sofőrökkel együtt elfogták és a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságra előállították őket. A rendőrök az elfogott illegális migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz. A sofőrök elszámoltatása folyamatban van.

Az embercsempészésre használt járműveket a rendőrség lefoglalta. A két embercsempészre alapesetben akár öt év szabadságvesztés is kiszabható.

Fotó: police.hu

Mint azt a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda illegális migráció elleni osztályát is irányító Boross Zoltán rendőr ezredes korábban elmondta lapunknak, a 2015-ben szigorított büntetési tételek mellett visszatartó erővel bírhat az, hogy az elkövetőket lehetőség szerint minél gyorsabban bíróság elé állítják. Mint fogalmazott, előbb-utóbb minden embercsempészt büntetőeljárás hatálya alá vonnak.

Gyors vádemelésről adott hírt ma a Pest Megyei Főügyészség, miszerint a Dabasi Járási Ügyészség vádat emelt két román állampolgárságú férfi ellen, akik hét szír állampolgárt próbáltak Ausztriába csempészni.

A szír állampolgárok Románia irányából illegálisan lépték át a magyar határt, majd március 10-én Makó térségében a román állampolgárságú vádlottak két autóba ültették őket. Az elkövetők a szíreket pénzért Budapestre kívánták szállítani azért, hogy onnan – a magyar államhatárt nyugat felé illegálisan átlépve – később tovább szállítsák őket Bécsbe. Útban Budapest felé, az M5 autópályán, Inárcs térségében a két személygépkocsit megállították az egyenruhás rendőrök.

Anyagi haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt emeltek vádat az elkövetők ellen, akik letartóztatásban várják a bírósági eljárást. A Büntető Törvénykönyv szerint a két vádlott akár öt év szabadságvesztést is kaphat, ha minősítő körülmények nem merülnek fel a nyomozás során. Ilyen lehet például, ha kiderül, hogy visszaesők, illetve ha bűnszervezetben elkövetett embercsempészésről van szó.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.