Jeszenszky Zsolt: „Az uniónak az őshonos kisebbségeknél előbbre valók a bevándorlók jogai”

Szilléry Éva
2020. 07. 08. 17:46
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jeszenszky Zsolt politikai hobbista, és Soproni Tamás, a VI. kerület polgármestere, a Momentum politikusa ütköztette nézeteit az Írdalá-kampány, vagyis az őshonos európai régiók gazdasági megerősítéséért folyó polgári kezdeményezés apropóján a napokban. Ismert, a Székely Nemzeti Tanács hat hónapot kaphat, hogy négy további tagországban is megszerezze a szükséges kvótát, vagyis a civil kezdeményezés megfelelő számú támogatóit.

A beszélgetés kezdetén Jeszenszky Zsolt kissé szkeptikusan megállapította, hogy ha a hiányzó négy országban szövetségesre is lel az indítvány, még korántsem jelenti azt, hogy életbe fog lépni, hiszen Brüsszelben egy olyan erőközpontban fognak róla dönteni, ahol egyebek mellett megszavazták a Sargentini-jelentést. „Önmagában fontos fegyvertény, hogy összejött a több mint 1,2 millió aláírás.”

Soproni Tamás hangsúlyozta, hogy idáig összesen öt sikeres polgári kezdeményezés volt, az ötödik a szintén kisebbségekért indított Minority SafePack. „Ha lesz egy újabb eredményes petíció a témában, az ismét egy nyomást jelent – nagyon helyesen – az Európai Parlamentre és az Európai Bizottságra. – Nem gondolom, hogy visszadobnák a témát, de nekünk érzékeltetni kell, hogy ez egy olyan ügy, amit ütni kell, nem fogjuk abbahagyni – jelentette ki a terézvárosi polgármester. Szerinte európai szinten hozni kellene egy irányelvet a kisebbségek védelméért.

Jeszenszky Zsolt úgy látja, hogy a nemzeti kisebbségek védelmét egyáltalán nem támogatja az unió, ellenben különböző szexuális orientációjú kisebbségek vagy bevándorlók érdekeit folyamatosan védelme alá vonja. „Nem értem, miért nem fontosak az etnikai őshonos kisebbségek, amelyek az európai kultúra részei évszázadok óta? A magyar kisebbség mindig is békés volt, szemben például a baszkokkal, akik nem riadnak vissza az erőszakos eszközöktől sem, amikor az érdekeikről van szó.”

 

Az Írdalá.hu által szervezett következő beszélgetés csütörtökön 17 órakor Bayer Zsolt publicistával és Stumpf András újságíróval, a Válasz Online társalapítójával folytatódik, egy belvárosi borbárban, majd az Írdalá.hu oldalán lesz először megtekinthető.

Ezen a héten az Európai Parlament plenáris ülésén szavazhatnak formálisan is az aláírásgyűjtés határidejének meghosszabbítását szavatoló rendeletről, amelyben június 19-én az EP már konszenzusra jutott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.