Jogerőssé vált a ruszin országos nemzetiségi választás eredménye is

Jogerőssé vált a ruszin országos nemzetiségi választás eredménye is, miután a Kúria hétfőn elutasította az eredménymegállapító határozat ellen benyújtott jogorvoslati kérelmet.

Forrás: MTI2019. 10. 28. 19:11
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) október 21-én állapította meg a ruszin nemzetiségi országos választás eredményét, eszerint a ruszinok országos önkormányzatában a Magyarországi Ruszinok (Ruszének) Országos Szövetsége 9, a „Rukisösz” Ruszin Kisebbségi Összefogás Egyesület 5, a Hodinka Antal Országos Ruszin Értelmiségi Egyesület 1 mandátumot szerzett.

Az NVB határozata ellen a jogorvoslati határidő lejárta előtt bírósági felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be. A kérelmező a szavazóköri eredmények összesítése és a választási eredmény megállapítása szabályainak megsértésére hivatkozva, valamennyi országos ruszin lista részeredményének a megvizsgálása céljából a szavazatok újraszámlálását kérte.

A Kúria azonban hétfői végzésében megállapította, hogy a bírósági felülvizsgálati kérelem teljeskörűen megalapozatlan, a kérelmező nem bizonyította a jogsértést, ezért helybenhagyta az NVB eredményt megállapító határozatát. A Kúria végzése jogerős. A döntéssel az NVB eredményt megállapító határozata jogerőre emelkedett.

Az október 13-ai országos nemzetiségi választás eredménye a 13 nemzetiség közül 11 vonatkozásában – bolgár, görög, horvát, lengyel, német, örmény, román, szerb, szlovák, szlovén, ukrán – csütörtökön vált jogerőssé. A roma nemzetiség esetében előreláthatólag több helyen meg kell ismételni a szavazást, az NVB ezért nem állapította meg az eredményt, ez november közepén várható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.