Jogorvoslati mintákkal segíti a választókat az EP-választáson a Választási Iroda

Jogorvoslati mintákkal segíti a választópolgárokat a Nemzeti Választási Iroda (NVI) a május 26-i európai parlamenti választáson. Az NVI a www.valasztas.hu oldalon tette közzé a jogorvoslati mintadokumentumokat.

Forrás: MTI2019. 03. 10. 14:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A választási bizottságokhoz kifogás és fellebbezés nyújtható be: kifogást jogszabálysértésre hivatkozva lehet beadni, fellebbezést pedig a választási bizottság döntése ellen. Az európai parlamenti választás aloldalán a „Jogorvoslatok” menüpontban elhelyeztek egy részletes tájékoztatót a jogorvoslatok benyújtására vonatkozó szabályokról. A tájékoztató a jogszabályok bemutatásán túl utal a vonatkozó bírósági – kúriai és alkotmánybírósági – döntésekre is, mint például az érintettségre, vagy a kifogás határidőben történő benyújtásának bírósági gyakorlatára.

Az NVI a kifogás és a fellebbezés „mintadokumentumát” is elkészítette, amelyek elektronikusan kitölthető formában kerültek fel a honlapra. Az űrlapon jelölték azokat a mezőket is, amelyek kitöltése az érdemi vizsgálat feltétele: a kifogás benyújtójának személyes adatai, a jogszabálysértés megjelölése, a jogszabálysértés ideje, helye és a kifogáshoz csatolt bizonyítékok.

Az NVI közzétette a választási irodák elérhetőségeit is, ahova a jogorvoslatokat el lehet juttatni, akár elektronikusan is.

Bár az NVI elkészítette a mintadokumentumokat, a használatuk nem kötelező, csupán a jogorvoslati kérelmek benyújtását könnyítik meg.

Az NVI az után alakította ki a mintadokumentumokat, hogy a 2018-as országgyűlési választási kampányban felkérte erre a Nemzeti Választási Bizottság.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.