Jól halad a vár- és kastélyprogram

Valószínűleg a jövő év végéig elkészülnek a Nemzeti kastélyprogram és a Nemzeti várprogram projektjei, zajlanak az építkezések – nyilatkozott lapunknak a fejlesztések végrehajtásáért felelős miniszteri biztos. Virág Zsolt hangsúlyozta: a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. beruházásában harminchárom helyszínen nemcsak az épületeket újítják fel, de azok szellemi értelemben is újjászületnek, vonzó úti célt kínálva akár a hétvégi kikapcsolódásra vágyó családoknak, akár az exkluzív rendezvényhelyszínt kereső cégeknek.

2020. 05. 28. 6:30
null
A majki kamalduli remeteség épületegyüttese is visszanyeri egykori arculatát Forrás: Pazirik Informatikai Kft.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jól haladnak a kastély- és várfejlesztések, több már igen közel áll a befejezéshez, ilyen a tatai Esterházy-kastély, a bajnai Sándor–Metternich-kastély és a nádasdladányi Nádasdy-kastély is – ismertette a fejlesztések végrehajtásáért felelős miniszteri biztos. Virág Zsolt hozzátette: a következő hetekben további fél tucat helyszínen kezdik meg az építkezést, de a legtöbb épületegyüttesben már zajlanak a munkálatok, így a felújítások legkésőbb jövőre minden műemlék esetében megvalósulhatnak. A miniszteri biztos kérdésre kifejtette, hogy a koronavírus-járvány idején is haladtak az építkezések.

Virág Zsolt kiemelte: a programok anyagi fedezete továbbra is rendelkezésre áll, összesen mintegy hatvanmilliárd forintból válik turisztikai vonzerővé a 34 műemlék, a 19 kastély és a 15 vár. Az összeg kétharmada uniós pályázati forrásból, egyharmada pedig hazai kormányzati támogatásból áll.

A miniszteri biztos fontos célnak nevezte, hogy az épületek – amennyiben adottságaik ezt lehetővé teszik – önfenntartók legyenek. Magyarországon 2012 és 2015 között már másfél tucat olyan műemléki fejlesztés valósult meg, amelyek azóta nyereségesen működnek, nemcsak a Balaton partján, hanem például Északkelet- vagy Délkelet-Magyarországon is. A bevételeket pedig további fejlesztésekre vagy a több száz éves épületek állagmegóvására fordíthatják. A műemlékekben jellemzően látogatóközpontokat, múzeumokat, kiállítóhelyeket alakítanak ki, emellett minden olyan szolgáltatási elem megtalálható lesz bennük, amelyek a XXI. századi látogatói igényeket szolgálják, így lesz többek között rendezvényhelyszín, kávézó, ajándékbolt, múzeumpedagógiai foglalkoztató is. Egy ilyen attraktív épület kedvelt helyszíne a magán- és céges rendezvényeknek, csapatépítő tréningeknek, konferenciáknak vagy éppen esküvői szertartásoknak. A miniszteri biztos elmondta: a fejlesztések célja, hogy a kastélyokban, várakban hiteles, vonzó, friss, interaktív kiállítási tartalom kapjon helyet, amely valóban érdekli a vendégeket.

A majki kamalduli remeteség épületegyüttese is visszanyeri egykori arculatát
Fotó: Pazirik Informatikai Kft.

– Napjainkban az életmódtörténet, a kastély- és várbeli hétköznapok és ünnepek érdeklik kiemelten a látogatókat, és nemcsak a főnemesi család, hanem a személyzet életformája is jól felépíthető, kifejthető – említette Virág Zsolt­. Hasonlóan vonzó téma a kastélyok és várak egykori üzemszerű működésének bemutatása, de sokakat érdekel a történelmi gasztronómia tematikája is. A kiállítások szellemiségét jól kifejezi a Nemzeti kastélyprogram és Nemzeti várprogram jelmondata: Múltunk jelen időben.

A miniszteri biztos elmondta: a programba kisebb kúriákat, közepes és nagy kastélyokat is bevontak, hiszen a cél az volt, hogy többféle épülettípus is reprezentálva legyen. Hasonlóképpen részben már felújított, ugyanakkor teljesen romos várakat is helyreállítottak. A különböző épületeket egységes szemlélettel fejlesztik, de minden helyszín kiállítási tematikája egyedi kreatív koncepciót tükröz, amely természetesen az adott hely hiteles történetéből indul ki, azt dolgozza fel élményalapú módon. A közös brandbe tartozó, egy láncra felfűzött várak és kastélyok így egymást kiegészítve, egymást erősítve válnak az ország minden pontján vonzó termékké. Mindez nemcsak az egyes települések, kistérségek turisztikai vonzerejét növeli, de jó lehetőséget ad a helyi vállalkozásoknak, például termelőknek, szállásadóknak is, ezáltal is segítve a munkahelyteremtést egy-egy műemlék fejlesztésével. A szakember kérdésre elmondta, szeretnék folytatni a kastély- és várfejlesztéseket: a mostani európai uniós ciklus lezárása után egy második ütemben akár újabb épületekkel bővülhet az újjászületett műemlékek köre.

– A NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. feladata a Magyarországon található, állami tulajdonú kiemelt várak, kastélyok és egyéb, örökségvédelem szempontjából fontos műemlékek üzemeltetése, fejlesztése, vagyonkezelése és – ami nekem kedves kötelezettség – turisztikai célú hasznosításának újragondolása – mondta Glázer Tamás, a cég ügyvezető igazgatója. Másképpen fogalmazva: történelmi örökségünket láthatóbbá kell tenni és be kell kapcsolni az ország turisztikai vérkeringésébe, a hazai várak és kastélyok pozícióját meg kell erősíteni a Kárpát-medence közösségi, kulturális és turisztikai életében. Szavai szerint óriási kihívás ez, és hatalmas felelősséggel jár, de gyönyörű, társadalmi és kulturális érzékenységet igénylő feladat. A NÖF Nkft. 58 műemléket kezel országszerte.

Az elmúlt évtizedben sorra szépülnek meg az ország leglátogatottabb, legismertebb kastélyai, valamint azok az épületek is, amelyeknek eddig nem volt funkciójuk.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.