Jól járnak majd a gyalogosok a Blaha Lujza tér átépítésével

Több mint fél évszázad után, mintegy négymilliárd forintból jövő nyárra teljes mértékben megújul Budapest egyik legforgalmasabb csomópontja, a Blaha Lujza tér. Az aluljárót, a zöldterületeket bővítik, és teljesen akadálymentessé teszik a teret. A felszínen egy kulturális célokra tervezett épület fogja megidézni az egykor itt álló Nemzeti Színház emlékét.

2019. 03. 12. 5:55
null
1965-ben bontották le a Nemzeti Színházat, nagyjából akkor nyerte el mai formáját a tér Fotó: MTI/Fényes Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Blaha Lujza tér a Fővárosi Önkormányzat beruházásában, a VII. és a VIII. kerületi önkormányzat támogatásával központi elhelyezkedéséhez, történelmi és kulturális értékéhez méltó városi helyszínné válik, a pezsgő városi élet sokszínű funkcióival és eseményeivel bíró központja lesz – olvasható Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala tegnapi közleményében.

A főváros tájékoztatásából kiderül, hogy az ötvenöt év után megújuló csomópontot teljes mértékben akadálymentesítik, új, felszíni, közlekedési lámpával védett gyalogos-átkelőhelyeket hoznak létre. Felújítják és bővítik a tér és a 2-es metró megközelítését szolgáló aluljárót, ahol BKK ügyfélközpont és nyilvános illemhely is helyet kap, ezeket lifttel lehet majd akadálymentesen elérni.

1965-ben bontották le a Nemzeti Színházat, nagyjából akkor nyerte el mai formáját a tér
Fotó: MTI/Fényes Tamás

A teret körülölelő utcák forgalmi rendje megváltozik: a Rákóczi útról közvetlenül jobbra lehet majd kanyarodni a József körútra, illetve a kétirányúsított Márkus Emília utcába. A Somogyi Béla utca a Gutenberg tér felől a Stáhly utca felé egyirányú lesz.

Az új burkolatokkal kicsinosított, a jövőben rendezvényeknek is helyet adó téren az egykor itt álló Nemzeti Színházat felidéző kisméretű, kulturális célokat szolgáló épület is felépül.

A szervizutak átalakításával növelik a tér zöldfelületét, amely eléri majd az ezer négyzetmétert, és a jelenlegi 26-ról 65-re növelik a lombos fák számát. A közlemény szerint fasort telepítenek a Rákóczi út jelenleg aszfaltozott középszigetébe is, azzal a szándékkal, hogy a Rákóczi út később megvalósuló fejlesztéséig – amikor ezeket a fákat majd áttelepíthetik – kifejthesse jótékony hatását. A nyári hőséget enyhítendő pára- és vízjátékokat is telepítenek a térre.

A biciklis közlekedés fejlesztése érdekében több kerékpártámaszt is kihelyeznek. Két Mol Bubi közbringa gyűjtőállomás lesz a jövőben a Blahán: a jelenlegit áthelyezik a József körút mellé, illetve egy újat telepítenek a Márkus Emília utcában. Az egyik legrégebbi fővárosi nagyáruház, a Corvin műemléki homlokzatát a tulajdonosa magánberuházásban felújítja.

A Főpolgármesteri Hivatal a közleményében hangsúlyozza: a Fővárosi Önkormányzat, a VII. és a VIII. kerületi önkormányzat által elfogadott koncepciót bemutatták a Civilek a Palotanegyedért Egyesület szervezésében megtartott lakossági fórumon is, a helyi lakosok javaslatainak egy részét beépítették a felújítási tervekbe.

A tér átalakításáról egyeztettek a Magyar Kerékpárosklubbal, és a jövőben a teret kulturális célokra is használó intézményekkel is tárgyalni fognak.

A Blaha Lujza tér felújításának tervezése a Közlekedés-Fővárosi Tervezőiroda, valamint az UVATERV konzorciumának munkájával – a Fővárosi Önkormányzat, az érintett kerületi önkormányzatok, a Budapesti Közlekedési Központ és a Budapest Közút Zrt. bevonásával – 2018 júliusa óta tart, jelenleg az építési engedélyek megszerzése zajlik.

A lakossági javaslatokat is figyelembe vevő tervezés lezárásának határideje május 22.

A várhatóan idén ősszel induló kivitelezési munkák nagyjából egy évig tartanak majd. A Blaha Lujza tér, a tér alatti aluljáró és a Somogyi Béla utca felújításának becsült költsége négymilliárd forint, amely fővárosi és kormányzati forrásból áll a kivitelezők rendelkezésére.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.