Józsefvárosban az eljárás vége előtt tudták, ki nyer

Egy nappal korábban dönthetett Pikó András józsefvárosi polgármester annak a közétkeztetési szerződésnek az aláírásáról, amelynek a közbeszerzési eljárása csak másnap történt meg. A momentumos hátszelű független polgármester az egészségügyi veszélyhelyzet miatt kapott felhatalmazását arra használta, hogy önhatalmúlag, egy személyben megszüntesse az együttműködést a korábban hivatalos közbeszerzési eljárásban kiválasztott Klassz Menza Kft.-vel, és azonnal új, immár külföldi céget szerződtetett a közétkezési feladatok ellátására.

2020. 06. 06. 7:37
null
Pikó András önhatalmúlag döntött Forrás: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lapunk megkereste a józsefvárosi önkormányzatot, de ott kitértek kérdéseink elől. Válaszként egy előre megírt közleményt juttattak el, amelyben Pikó úgy indokolt: érvénytelen az a közétkeztetési szerződés, amely alapján a Klassz Menza Kft. végezte a szolgáltatást egyes józsefvárosi intézményeknek.

Vagyis önhatalmúlag érvénytelenítette a szerződést, majd az érvénytelen szerződésre hivatkozva kötött egy újat a neki tetsző céggel. A Fidesz–KDNP józsefvárosi frakciója a Közbeszerzési Hatósághoz fordult.

– Súlyos kérdéseket vet fel az, ahogy Pikó András a közpénzzel, a józsefvárosiak pénzével bánik. Úgy tűnik, Józsefváros baloldali polgármestere úgy gondolja, hogy egymaga érvényteleníthet egy több éve megkötött szerződést annak érdekében, hogy egy neki vélhetően fontos céggel több száz millió forint értékben szerződjön az önkormányzat – mondta a Magyar Nemzetnek Vörös Tamás, a Fidesz–KDNP józsefvárosi frakcióvezetője. Vörös hangsúlyozta: a helyzetet súlyosbítja, hogy az általuk ismert dokumentumok alapján a polgármester egy nappal korábban megmondta, melyik céggel fog szerződést kötni, mint ahogyan a beszerzési eljárást egyáltalán lefolytatta volna.

Pikó András önhatalmúlag döntött
Fotó: Havran Zoltán

– Tehát vagy csodálatos jövőbelátó képességei vannak Pikó Andrásnak, vagy vélhetőleg már a verseny meghirdetése előtt megvolt a győztes – mondta lapunknak a frakcióvezető.

A korábbi szolgáltató, a Klassz Menza Kft. is úgy döntött, hogy jogi útra tereli az ügyet.

– Megdöbbenéssel fogadtuk a hírt, miszerint Pikó András önhatalmúlag megsemmisítette a szerződést. Tavaly augusztusban jogutódként vettük át a céget, az akkori polgármester, Sára Botond mindent szabályosnak talált. Az új polgármester nem bíró, hogy semmissé nyilváníthasson egy szerződést – mondta el lapunknak Demeter László, a cég ügyvezető igazgatója. Hozzátette: első körben békésen kívánnak megegyezni az önkormányzattal, de ha nem jutnak dűlőre, jogi lépéseket tesznek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.