Kamucég nyerhette el a főváros autóbuszbérlési pályázatát + videó

A BKK igazgatóságának tagja szerint súlyos visszaélések lehetnek egy fővárosi pályázat körül.

2020. 11. 24. 9:52
WINTERMANTEL Zsolt
Budapest, 2018. november 13. Wintermantel Zsolt, a IV. kerület fideszes polgármestere beszédet mond a kisgyermeket nevelők tiszteletére állított szobor avatásán az újpesti Király utcában 2018. november 13-án. A szobor, amely egy fiatal nő és két kisgyermek alakját formázza, Koncz Viktória Éva szobrászművész alkotása. MTI/Mónus Márton Fotó: Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budapesti Közlekedési Központ új vezetése körüli botrányra még nem is válaszolt Budapest főpolgármestere, máris itt a BKK-t érintő következő botrány. Wintermantel Zsolt, a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség Újpesti Szervezetének elnöke, aki egyben a BKK igazgatóságának tagja, november 24-én videoüzenetben tett fel kérdést a főváros vezetésének a közlekedési vállalat új autóbuszbérlése körüli visszásságok tisztázása érdekében.

A politikus az előző hét végén hozta nyilvánosságra, hogy a BKK és a Városüzemeltetési Holding vezetésére Karácsony Gergely főpolgármester nem írt ki nyilvános pályázatot. Újpest korábbi polgármestere szerint a főpolgármester ígéretet tett arra, hogy a fővárosi cégek vezetőit nem politikai alapon, hanem pályázat útján választják ki. Ezt az ígéretet sem sikerült betartania Karácsonynak, a Budapesti Közlekedési Központ kézi vezérlés alá került.

Wintermantel Zsolt kedd reggel nyilvános videóüzenetben egy újabb botránygyanús szerződésre hívta fel a figyelmet. A politikus információi alapján a BKK, így a főváros vezetése egy autóbuszbérlés ügyében kiírt pályázatnál is súlyos jogsértéseket követett el. A pályázatot fű alatt írták ki, már el is bírálták, és egy olyan cég nyert, amelyről korábban senki nem hallott. A használt autóbuszok bérlésére a pályázatot elnyerő cég – a BKK igazgatóságában is szerepet vállaló politikus gyanúja szerint – korábban nem is létezett, kifejezetten erre a megbízásra alapították, úgy, hogy az minden pontban megfeleljen a tender kiírásainak, szinte rá szabták a feltételeket. A gyanú szerint ráadásul a pályázatot elnyerő gazdasági vállalkozás hátterében egy olyan üzletember áll, aki személyes kapcsolatban van Karácsony stábjának egyik vezetőjével, ami eleve összeférhetetlenséget feltételez.

Videóüzenetében a kormánypárti politikus felszólította a főváros vezetését, hogy bizonyítható iratokkal cáfolják meg ezt az értesülést. Wintermantel Zsolt azzal zárta üzenetét, hogy várja Karácsony Gergely azonnali válaszát, a lehető legrövidebb időn belül tisztázni kell ezeket az információkat.

Karácsony vizsgálja ki az ügyet!

Láng Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője kedden a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában azt mondta, a BKV egy olyan – offshore hátterű – cégtől bérelne buszokat, amelyet az erről szóló tender kiírása előtt egy héttel jegyeztek be.

A vállalatnak egyetlen alkalmazottja van, és referenciákkal sem rendelkezik, miközben a vezetőségét Tüttő Kata főpolgármester-helyettes volt élettársának, Leisztinger Tamásnak a csapata adja – tette hozzá.

A budapesti Fidesz–KDNP azt várja Karácsony Gergelytől, hogy miután kivizsgálta az ügyet, gyorsan hozza meg a szükséges intézkedést, „mert ha ilyen irányba indul el a fővárosi vezetés, hogy ilyen nyíltan kezdenek el fittyet hányni mindenféle jogszabályra, közbeszerzési törvényre és az átláthatóságra, akkor ennek nagyon súlyos következményei lesznek” – fogalmazott Láng Zsolt.

Hozzátette, úgy tudják, a szóban forgó cég buszokkal sem rendelkezik, és mivel offshore hátterű, nem is indulhatna közbeszerzésen Magyarországon.

Kitért arra is, hogy a járványhelyzetben a buszok pótlása a budapestiek védelme szempontjából kiemelten fontos, ezért akár jogi lépéseket is tesznek az ügyben. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.